Političari zbog ličnih interesa spremni na sve?!

Političari u BiH, zarad ličnih interesa, često pokušavaju da grade integritet svog naroda na račun drugih. Tu često manipulišu i vjerskim osjećanjima građana, pokušavajući da u tu priču uvuku i vjerske zajednice, ali zaboravljaju da je međureligijski dijalog ključan za mir u BiH, poručeno je u emisiji “Izazovi”.

Republika Srpska 20.12.2019 | 22:37
Političari zbog ličnih interesa spremni na sve?!

Pojedini političari, nudeći priču o zaštiti nacionalnih interesa, pokušavaju da integritet sopstvenog naroda grade na negiranju tuđeg integriteta, što samo podriva to društvo, tvrdi Dimitrije Ćeranić, prodekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Mnogi na ovim prostorima Srbima nisu dali za pravo da budu to što jesu, pa su im odricali sve moguće identitete, i nacionalne, državne i crkvene. Ne znam što to nekome smeta. Srbi su tolerantan, trpeljiv narod i nikome ne brani da bude to što on zamišlja, ali pusti meni da budem to što jesam”, kaže Ćeranić.

Pretpostavka svakog mira je pravda i sloboda, a kada se to kaže, misli se i na slobodu govora.

Politiku treba shvatiti kao borbu za jedno opšte dobro i to pravo ne treba uskraćivati nijednom građaninu ove zemlje, pa ni vjernicima i crkvenim službenicima, smatra dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči Vladislav Topalović.

“Mi smo po svim principima izrazito sekularna zemlja. Vjerske zajednice ovdje ne kreiraju zakone, ali taj agresivni princip sekularnosti bio bi krajnje problematičan ako bismo se vratili koju deceniju unazad, kada bi se nama, vjerskim službenicima ili vjernicima na bilo koji način zabranilo da učestvujemo u nekom političkom diskursu”, ističe Topalović.

Komentarišući društvena kretanja, nije rijetkost da javnost optužuje crkvu da se stavlja u službu politike, ali to se ne može posmatrati u tom kontekstu, tvrdi Ćeranić i dodaje:

“Političare po pravilu ujedinjuje laž, pogledajte samo šta rade, a crkvu uvijek ujedinjuje istina, tako da su politika i crkva dijametralno suprotne, jer jedni kreću od laži, a drugi od istine. Tu je teško naći pomirenje”.

Istoričar i politički analitičar iz Beograda Saša Adamović smatra da vjerski velikodostojnici u BiH nemaju pretenzije da budu i politički lideri, a sveštenici treba da budu tamo gdje je njihov narod, jer, kaže, crkva je narod.

“Uvijek bila i treba da bude državna crkva, da zauzima posebno mjesto u istoriji srpskog naroda, u trenutku kada nismo imali državu. Imali smo crkvu da nas čuva i brani i da preživimo i opstanemo i ona zaslužuje posebno mjesto. Ja bih volio da srpska crkva u Republici Srpskoj ima status državne crkve”, kaže Adamović.

“Tu postoji jedan problem, crkva ne može biti državna crkva, jer je ona iznad države. Država je prolazna, to je izveden pojam, to je pitanje dogovora, ali crkva to nije. Crkva je po našem shvatanju nebeska tvorevina”, smatra dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči Vladislav Topalović.

Govoreći o međureligijskom dijalogu u BiH, u emisiji “Izazovi” istaknuto je da je pretpostavka svakog mira pravda, pa bi tako trebalo da bude i u Bosni i Hercegovini.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jaffa

21.12.2019 06:39

Političare jedino i zanimaju lični interesi, zato su u politici.

ODGOVORITE