Angela Merkel objavila "rat" Donaldu Trampu

Kancelarka Njemačke Angela Merkel odlučno je reagovala na odluku američkog Kongresa da usvoji zakon koji predviđa uvođenje sankcija "Sjevernom toku 2".

Vijesti 19.12.2019 | 11:24
Angela Merkel objavila "rat" Donaldu Trampu

Izjava Merkelove se može ocijeniti kao "objava rata" američkom predsjedniku Donaldu Trampu, piše njemački "Bild".

Merkelova je reagovala na odluku američkog Kongresa "jasnom porukom", piše list, citirajući kancelarku: "Ne vidim drugu mogućnost, osim da budemo odlučni tokom pregovora sa SAD da je neprihvatljiva praksa eksteritorijalnih sankcija“, prenosi "Sputnjik".

"Bild" piše da je izjava Merkelove "očigledna objava rata" Trampu i da ona neće dopustiti da SAD nastave da potkopavaju projekat gasovoda koji ona podržava.

Njemački tabloid naglašava da, bez obzira na pokušaje koje preduzima američka strana, projekat u vrijednosti od oko 10 milijardi evra "ne može biti zaustavljen" i uskoro će biti završen.

Kako se navodi u članku, u ovom trenutku je izgrađeno više od 2.100 kilometara drugog gasovoda koji prolazi kroz Baltičko more. Ostalo je da se provuče još oko 300 kilometara cijevi.

Autor članka ne isključuje mogućnost da sankcije dovedu do usporavanja radova, jer će Rusija morati da traži nove specijalne brodove za postavljanje cijevi po dnu Baltičkog mora.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Znalac

19.12.2019 11:55

Pa Tramp je objavio tihi rat Merkelovoj i njenoj politici kada je dosao na vlast, tako da mi se cini da je Merkelova dobrano zakasnila sa tim.

ODGOVORITE
Name

Pa

19.12.2019 13:23

Merkelova je vec podrzavala Klintonovu, prije dolazka Trampa. Jeli to trebalo Merkelovoj - Njemackoj vladi. Pogresnog igraca su izabrali. Sada Nijemci mogu samo Merkelovu da promijene, da bi saradjivali sa Trampom ! Sve ostalo, samo otezava uslove i saradnju izmedju Njemacke i Amerike.

Name

Osvit

19.12.2019 12:11

Jos jedan dokaz da su interesi velikih iznad i prava i zakona koje su sami donijeli. Naime Evropska Unija je donijela tkz.treci energetski paket zakona u energetici po kojem se nije mogao graditi ni sjeverni tok 1 u sadasnjoj ugovornoj formi.Koristeci svoj uticaj Njemacka je izuzela ovaj projekat iz nadleznosti pomenutog zakona. Medutim blokirala je isti scenario za Juzni tok,koji da je izgraden, ne bi bilo potrebe da se gradi sjeverni tok 2 a zemlje jugoistocne evrope bi rjesile svoje probleme u snadbjevanju. Inace da Eu vodi sloznu politiku po ovom pitanju daleko bi lakse pregovarala sa Rusijom kao najvecim izvoznikom gasa i ne bi dozvolila ucjenjivacke odnose prema pojedinim drzavama Evrope.

ODGOVORITE
Name

Trojo

19.12.2019 14:42

Pogresna imigrantska politika A. Merkel je izazvala krizu u E Uniji i odlazak Velike Britanije, ojačala je desnicu i ekstremiste u Evropi, Što će najvjerovatnije dovesti do njenog raspada. A Merkel je dobila stabilnu Njemačku i evropsku uniju a odlazi sa vlasti sa Njemačkom u recediji i EU i fazi raspada.

Name

Merkel

19.12.2019 14:30

Gubi bitku protiv Trampa ! Nikad losiji odnosi izmedju Njemacke i SAD. Nijemci placaju ogromne pare Amerima (VW-prevara) u Americi. Nijemci vuku konce u EU pa jos nije doslo da Evropljani optuze Nijemce za ostetu VW. Na celu je Ursula von der Leyen, ona koci pravilo.

ODGOVORITE