FBI: Pucnjava u bazi na Floridi je terorizam

FBI tretira fatalnu pucnjavu u mornaričkoj bazi na Floridi, koju je izveo student vazduhoplovstva iz Saudijske Arabije, kao teroristički akt, saopštila je ta agencija.

Svijet 08.12.2019 | 21:18
FBI: Pucnjava u bazi na Floridi je terorizam
Utvrđeno je gdje se nalaze svi međunarodni studenti u bazi Pensakola, nije bilo hapšenja, a zajednica se ne nalazi pod neposrednom prijetnjom, rekla je specijalna agentkinja Rejčel L. Rohas na konferenciji za novinare.

Saudijski zapovjednik naredio je svim studentima iz zemlje da ostanu na jednoj lokaciji u bazi, dodali su zvaničnici na konferenciji za novinare.

Uz to, vlasti vjeruju da je napadač na društvenim medijima pisao objave u kojima je govorio o američkoj podršci Izraelu i optužio Amerikance da su anti-muslimani, rekao je američki zvaničnik za AP.

Istražitelji takođe veruju da je napadač posjetio Njujork Siti, uključujući Rokfeler Centar, nekoliko dana prije pucnjave i da rade na utvrđivanju svrhe putovanja, rekao je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

FBI i drugi rekli su da pokušavaju da utvrde da li je napadač, potporučnik Mohamed Alšamrani (21) iz Kraljevskog Saudijskog ratnog vazduhoplovstva, djelovao sam. Alšamrani je bio student vazduhoplovstva u Pensakoli, gdje se strani vojnici redovno obučavaju u SAD.

Sjedinjene Države zatražile su pomoć saudijskih zvaničnika, dok oni pokušavaju da prikupe podatke o napadaču i njegovom motivu.

Alšamrani je otvorio vatru u učionici u bazi, ubivši tri osobe i ranivši dva šerifova zamjenika, jednog u ruku, a drugog u koljeno, prije nego što ga je jedan od njih ubio. Još osam osoba je povrijeđeno.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar