Feraget: Tužba protiv Davora Dragičevića je bila nonsens

Osnovni sud u Banjaluci četvrtog decembra odbio je kao neosnovan tužbeni zahtjev Đorđa Rađena za klevetu protiv Davora Dragičevića. Rađen je zahtijevao da mu Dragičević isplati 5. 000 KM, plus kamate, za navodnu duševnu bol.
 

Republika Srpska 06.12.2019 | 15:55
Feraget: Tužba protiv Davora Dragičevića je bila nonsens
O apsurdnosti samog postupka, ali i značaju nedavne presude u korist Dragičevića, advokat Ifet Feraget u razgovoru za BUKU rekao je kako je to u potpunosti očekivana odluka. A ujedno je i sam ranije govorio kako je takva pravna tužba nonsens.

"Podnijeti tužbu za klevetu u situaciji kada djelotvorna istraga nije ni pokrenuta potpuno je apsurdno. Svi znamo da je David ubijen,a prije toga otet i mučen. I da postoje okolnosti povezanosti pripadnika MUP-a Republike Srpske sa njegovim ubistvom. Obzirom da se cijela priča 'preselila' u ulicu Velibora Janjetovića Janje, zahvaljujući Đorđu Rađenu, sasvim je logično bilo i opravdano da otac sumnja i on je takvu sumnju i javnu iskazivao. Međutim, u situaciji kada djelotvorna istraga nije provedena, nekoga kažnjavati zbog klevete, zato što država ne sprovodi istragu vezano za to ubistvo, bilo bi pogotovo jedna pravna glupost i zastrašujuća po samu budućnost. U skladu s tim, pozdravljam odluku suda", izjavio je Feraget.

Dodao je kako nije siguran da li je to nada u bolje sutra, ali je zadovoljan odlukom suda. Osim toga, prokomentarisao je kako je sasvim jasno nakon Pribeovog izvještaja da treba da uslijede promjene.

"Nakon ovog izvještaja Pribea, sasvim je jasno da su na roditeljskom sastanku dobili potpuno loše ocjene, a u moje vrijeme se nakon ovakvih ocjena nakon roditeljskog sastanka nije ni išlo kući. Bolje je bilo da se negdje sklonite. Ali vidjećemo je li to nada za bolje sutra, sad su na potezu VSTV i zakonodavstvo, ali u svakom slučaju pozdravljam ovakvu odluku."

Feraget se ujedno osvrnuo i na nedavne prekršajne prijave sa kaznom od 500 KM svim građanima koji su prije sedam dana došli ispred Osnovnog suda u Banjaluci kako bi dali podršku ljudima kojima se sudilo za dešavanja od 30.12.2018.godine. Rekao je kako su i to pravne gluposti i zloupotrebe službenih ovlaštenja, ali i okrutna i bezobzirna primjena prava.

"To je samo očajnički potez vlasti Republike Srpske, a ništa bolja situacija nije ni u Federaciji, jer govorimo o dva ubistva koja nisu riješena, ali u RS-u je gore stanje po pitanju slobode okupljanja i kretanja. Toga nema u FBiH. To je samo bezobzirna primjena prava, u pokušaju da se oni koji su odgovorni za ubistvo Davida Dragičevića na taj način zaštite. To je nedopustivo. Vidjeli smo da pravosuđe ne funkcioniše, ali očekujemo da i takvo nefunkcionalno prepozna značaj osnovnih ljudskih prava. To su pravo na slobodu okupljanja, izražavanja, prema tome i to će nekad završiti u Strazburu", zaključio je Feraget za BUKU.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Samo u RS

06.12.2019 16:09

Samo kod Srba ima da ubica tuzi porodicu ubijenog. Ogavno.

ODGOVORITE
Name

Goran

06.12.2019 17:43

Odkud znas

Name

Re

06.12.2019 18:41

A to si neki nacitan sve znas

Name

Rocky

06.12.2019 20:22

kadija te tuži,kadija te sudi.vraćen turcizam.

Name

?!

06.12.2019 16:59

A sta to u cjelokupnom razvaljenom pravosudnom sistemu ima a da nije nonsens?!

ODGOVORITE
Name

@?!

06.12.2019 17:20

U potpunosti se slažem.

Name

Strah

06.12.2019 19:29

Bojim se da ovaj Pribeov dokument ima istu "snagu", kao sto ima snagu i "projekat" holandjanskih strucnjaka vezano za PIRALEN. Ili, jos bolje je sudbinu Pribeovog dokumenta poistovijetiti sa Revizorskim izvjestajima-efekati ce,bojim se, biti ISTI.

ODGOVORITE
Name

AP

06.12.2019 21:51

PRAVDA ZA DAVIDA!!!

ODGOVORITE
Name

boki

07.12.2019 09:26

Pravda za Davida.

ODGOVORITE