Tegeltija: BiH svoje odnose treba razvijati na osnovu Programa reformi

„BiH svoje odnose s NATO-om treba razvijati u skladu s vlastitim interesima i potrebama, polazeći od 'Programa reformi BiH', kao bazičnog dokumenta kojim je definisan okvir daljeg razvoja odnosa između dvije strana“, naglasio je Tegeltija.

Bosna i Hercegovina 05.12.2019 | 12:01
Tegeltija: BiH svoje odnose treba razvijati na osnovu Programa reformi
Sjevernoatlantski savez (NATO) u kontekstu brojnih bezbjednosnih izazova današnjice ima nezanemarljivu ulogu u Bosni i Hercegovini, kazao je to danas Zoran Tegeltija, čije bi imenovanje za predsjedavajućeg Savjeta ministara trebalo biti potvrđeno na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je naglasio, od ozbiljnih bezbjednosnih izazova od kojih nije pošteđena ni Bosna i Hercegovina, poput migrantske krize, radikalizma i terorizma, neophodno je razvijati saradnju sa svima na partnerskim odnosima. 
 
Dodao je da se saradnja treba odvijati u skladu s ustavnim i zakonskim rješenjima, ali i u skladu s iskazanom voljom i opredjeljenjem svih njenih konstitutivnih naroda.

„BiH svoje odnose s NATO-om treba razvijati u skladu s vlastitim interesima i potrebama, polazeći od 'Programa reformi BiH', kao bazičnog dokumenta kojim je definsan okvir daljeg razvoja odnosa između dvije strana“, naglasio je Tegeltija.

On je ocijenio da BiH mora razvijati saradnju sa svima, ali i u skladu s iskazanom voljom i opredjeljenjem svih njenih konstitutivnih naroda, te samo one aktivnosti, bile one unutrašnjeg ili spoljnog karaktera, koje počivaju na dogovoru i saglasnosti svih u BiH imaju šansu za uspjeh, u korist i na dobrobit svih njenih građana.

„Samo na taj način BiH će se manifestovati kao zajednica ravnopravnih naroda. Ne možemo sebi dozvoliti bilo kakav luksuz da pitanja o kojima ne postoji potpuna saglasnost u BiH dominiraju našim životima“, stav je Tegeltije, prenosi Fena.



(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Шта

05.12.2019 11:20

Експерт!?!?!?

ODGOVORITE
Name

re

05.12.2019 12:28

Nije expert,ali zastupa interes Srpske.

Name

re

05.12.2019 13:10

povraća mi se OD NJIHOVIH FACA BLJUTAVIH.

Name

re

05.12.2019 13:39

Welcome to NATO

Name

AR

05.12.2019 12:48

Sa boziom pomoci Samo da se mi uvucemo u NATO Za 2 godine mi ce mo njih rasturiti Ali iznutra neznaju ljudi u sta se upustaju

ODGOVORITE
Name

borac

05.12.2019 12:56

Spasava Baju.

ODGOVORITE