Komšić: Savjet ministara BiH do kraja godine

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik boraviće danas i sutra u zvaničnoj posjeti Republici Sloveniji.

Bosna i Hercegovina 04.12.2019 | 13:26
Komšić: Savjet ministara BiH do kraja godine
– Drago nam je da imamo prijatelja i da smo ga uvijek imali u državnom vrhu Slovenije, da saradnja ide na jedan zadovoljavajući način. Zavoljstvo nam je da imamo prijatelja koji je već pristuan u evroatlanskim integracijama i ako treba možemo se obratiti na pravu adresu kada je riječ o budućem putu BiH ka euroatlantskim integracijama – naveo je Komšić.

Kako je naveo, govorili su i o pitanje migracija.

– Došli smo do jednog zaključka da ako treba zajednički da intervenišemo prema institucijama Evropske unije i nove Evropske komisije kako bismo riješili pitanje migracija na zadovljavajući način, tamo gdje nastaju. Siguran sam da možemo očekivati povećanje saradnje. Drago nam je da imamo razumijevanje predsjednika Pahora kada je riječ o tzv. mini Šengenu.

Inicijativa je dobro došla, svaka saradnja je dobra, ali neke stvari moramo definisati na pravi način. Predsjednik Pahor je tu na tragu onoga što i mi mislimo o cijeloj inicijativi, ona ne može biti nikakava zamjena za evropski put BIH – naveo je Komšić.

Potvrdio je da je povratak žena i djece iz Sirije u BiH ove sedmice. 

– To su naši ljudi koji su tamo boravili, riječ je o ženama i djeci. Te stvari se drže pod punom kontrolom – naveo je Komšić.

Govoreći o formiranju vlasti na državnom nivou, Komšić je naveo da je sutra sjednica Parlamenta BiH.

– Ako stvari budu tekle kako treba, BiH bi prije Nove godine mogla imati novi Savjet ministara. Za očekivati je da BiH krajem ove godine ili početkom naredne ima formirano novi Savjet ministara. Da budem oprezan, znajući da u BiH znaju vijediti Marfijevi zakoni. Optimista sam da ćemo završiti ovaj posao onako kako smo planirali – naveo je Komšić.

(N1)

Komentari / 0

Ostavite komentar