Beba rođena trudna pa je morala odmah na carski rez!

Kad je ultrazvuk pokazao da se u stomaku Monike Vegi nalaze dve pupčane vrpce dok je bila u sedmom meseci trudnoće, pomislila je kako će možda roditi blizance - a ne jedno dete. Ipak nije bilo tako Monikina beba je bila "trudna"odnosno beba je apsorbovala drugi nerazvijeni fetus!

Zanimljivosti 28.11.2019 | 19:00
Beba rođena trudna pa je morala odmah na carski rez!
Stanje kolumbijske žene u trudnoći, poznato kao "plod u plodu", izuzetno je retko. Prema izveštaju Nacionalnog instituta za zdravstvo iz 2010. godine, ovaj medicinski se fenomen javlja kod jednog na svakih 50 hiljadu rođenih.

Nažalost, u Veginom slučaju to stanje nije zahtevalo samo hitni carski rez za nju, već i za njenu bebu koju je nazvala Itzmara. Beba je tako bila odmahe podvrgnuta carskom rezu kad je bila stara samo jedan dan.

Parazitski blizanac u ovom slučaju, prema Mamás Latinasu, u medicinskim časopisima zabeleženo je manje od 200 slučajeva "fetus in fetu"", a uprkos tragediji gubitka jednog deteta pre nego što je ono dobilo priliku za život, Vegin scenario je zapravo bio jedan od najsrećnijih slučajeva.

Ako se to komplikovano stanje ne dijagnostifikuje ne vreme, posledice mogu biti fatalne, pokazao je izveštaj British Medical Journal-a.

Carski rez na bebi slučaj Vege je nažalost bio daleko ozbiljniji i opasniji. Srećom,Monikina beba je imala je pomoć dr.Miguela Parra-Saavedra - profesionalca koji se nosio s visokorizičnim trudnoćama.

Dr.Miguela Parra-Saavedra je primio Vegu zbog porođaja carskim rezom, ali najneverovatniji deo celog postupka dogodio se samo 24 sata nakon što je Vega dočekala svoju devojčicu na svet.

Morali su da je predaju hirurzima kako bi obavili carski rez. Srećom, operacija je usešno prošla, a očekuje se da dete neće imati nikakvih dodatnih komplikacija. Da majka i ćerka nisu bile podvrgnute tim hitnim operacijama, ova priča verovatno ne bi imala tako srećan kraj.

Izvor: Zanimljivostidana.com

Komentari / 0

Ostavite komentar