Tadić: Poslanici podržali na redu Vlada Srpske

“U vrijeme podnošenja inicijative za besplatne udžbenike Vlada Srpske je shvatila da je inicijativa naišla na opštu podršku javnosti i nisu imali kud već da istu podrže i donesu određene zaključke. Sada se očigledno pokušava da vrijeme učini svoje, odnosno da se sve zaboravi. ”

Republika Srpska 26.10.2019 | 22:03
Tadić: Poslanici podržali na redu Vlada Srpske
Rekao je ovo u razgovoru za portal eTrafika Duško Tadić, banjalučki atletičar i aktivista te pokretač inicijative da se udžbenici za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj finansiraju iz budžeta.

Poslanici podržali, na redu Vlada

Nakon početne ideje Tadić je organizovao peticiju koju je potpisalo 4.500 građana što je omogućilo da se o ovome izjasne i poslanici u Narodnoj skupštini RS. Početkom ove godine narodni poslanici su podržali ovu građansku inicijativu, uz zaključak da se pripremi Zakon koji će regulisati ovu oblast. Zaključivši da je “uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola od javnog i opšteg interesa za Republiku Srpsku”, poslanici su zadužili Vladu RS da pokrene postupak donošenja i usvajanja zakona koji bi isto i omogućio. Zaključak o prihvatanju inicijative objavljen je u Službenom glasniku RS 18. marta, a stupio na snagu dan nakon objavljivanja.

Međutim, sedam mjeseci kasnije, na pitanje šta je po ovom pitanju urađeno do sada i kada će se nacrt zakona naći u NSRS, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su poručili da im “to nije u planu za ovu godinu”, ali i da “ulažu napore”.

“Novca ima i besplatni udžbenici su važni, posebno jer bi ih dobila sva djeca. Kakve sve gluposti plaćamo, a da za ovo nema. Za koga treba da bude, ako ne za našu djecu? Nisam siguran koliko se o svemu pita resorno ministarstvo, ali bez obzira na praksu, očekivao sam da će Ministarstvo prosvjete i kulture biti zainteresovano da djeca imaju besplatne udžbenike. I na kraju, 2019. godinu smo sačekali jer su se izjasnili da sredstva nisu planirana, ali zato u 2020. godini će pokazati da li je to bilo samo mazanje očiju javnosti ili će zaista preduzeti mjere kojima će ispuniti obećano. Roditelji i školarci su spremni da se zajedno borimo za olakšice koje će im značiti mnogo pa makar svakodnevno morali sjediti ispred Narodne skupštine RS i tražiti da ispune ono za šta su glasali”, rekao je za naš portal Tadić.

Podsjećamo, procijenjeno je da bi za udžbenike iz budžeta Srpske tokom jedne godine trebalo izdvojiti između 10 i 12 miliona maraka. Poređenja radi, Vlada RS je ove godine odlučila da nabavi novi avion marke “Cesna” za koji će se iz budžeta izdvojiti oko 19 miliona maraka.

Inače, od školske 2007/08. godine udžbenike ne plaćaju roditelji učenika prvog i drugog razreda osnovne škole već je trošak preuzela Vlada RS, za šta je do danas izdvojeno više od 10,5 miliona maraka.

Aktivnosti

Duško Tadić je prepoznatljivo ime u Banjaluci jer je do sada organizovao niz humanitarnih akcija te inicijativa od kojih je izgradnja trim staze u parku “Mladen Stojanović” najznačajnija. Takođe, zajedno sa kolegama iz Atletskog kluba “Banjaluka” izgradio je teretanu u sklopu Gradskog stadiona.

(eTrafika)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Re

26.10.2019 20:28

Vec izradjen zakon kasno

ODGOVORITE
Name

Ministar

27.10.2019 02:36

Kasno je za ovu godinu ali nije kasno za buduce generacije. Sad treba preko medija pritiskati vlast. Stalno potencirati odnos novca dat za avion i cijenu udzbenika.

Name

Re

26.10.2019 20:41

A to vazi I za zaposljene I nezaposljene

ODGOVORITE
Name

Nikola

27.10.2019 07:07

Ovo je najzdravija inicijativa koju smo imali i naravno SNSD ju je sahrani. Odoše nam djeca. Tadiji svaka čast!!!

ODGOVORITE
Name

Hahaha

27.10.2019 10:24

Tadija atleticar, bas se vidi po njemu. Kakav atleticar takva i ideja!!!

Name

MGRAD

27.10.2019 07:25

I ovaj ne zna sta ce od sebe izgleda.

ODGOVORITE
Name

Da znaš

28.10.2019 09:03

Sram da vas bude, čvrsto vjerujem da nemate izgrađenu svijest da možete pomoći i ljudima oko sebe. Izađite iz plićaka da vidite šta ljudi rade za sve nas.

Name

ISTINA

27.10.2019 08:39

U narednoj školskoj godini pored besplatnih udžbenika za prvi i drugi razred planira se u Vladi(provjereno 100 %) I DA SE PODJELE UDŽBENICI ZA SVE SOCIJALNO UGROŽENE UČENIKE osnovne škole.To je ipak bolje rješenje smatraju i zahtjeva puno manja finansijska sredstva.Međutim ako ne bude jakog pritiska javnosti ,pogotovo što su tad lokalni izbori u oktobru 2020 . moguće da odustanu od tog rješenja,jer smatraju da imaju dovoljno glasača koji će glasati kako im se naredi.

ODGOVORITE
Name

Lemac

27.10.2019 10:56

Kad neko pomaze, odmah je sumljiv.

ODGOVORITE