Тадић: Посланици подржали на реду Влада Српске

“У вријеме подношења иницијативе за бесплатне уџбенике Влада Српске је схватила да је иницијатива наишла на општу подршку јавности и нису имали куд већ да исту подрже и донесу одређене закључке. Сада се очигледно покушава да вријеме учини своје, односно да се све заборави. ”

Република Српска 26.10.2019 | 22:03
Тадић: Посланици подржали на реду Влада Српске
Рекао је ово у разговору за портал еТрафика Душко Тадић, бањалучки атлетичар и активиста те покретач иницијативе да се уџбеници за све ученике основних и средњих школа у Републици Српској финансирају из буџета.

Посланици подржали, на реду Влада

Након почетне идеје Тадић је организовао петицију коју је потписало 4.500 грађана што је омогућило да се о овоме изјасне и посланици у Народној скупштини РС. Почетком ове године народни посланици су подржали ову грађанску иницијативу, уз закључак да се припреми Закон који ће регулисати ову област. Закључивши да је “увођење бесплатних уџбеника за све ученике основних школа од јавног и општег интереса за Републику Српску”, посланици су задужили Владу РС да покрене поступак доношења и усвајања закона који би исто и омогућио. Закључак о прихватању иницијативе објављен је у Службеном гласнику РС 18. марта, а ступио на снагу дан након објављивања.

Међутим, седам мјесеци касније, на питање шта је по овом питању урађено до сада и када ће се нацрт закона наћи у НСРС, из Министарства просвјете и културе РС су поручили да им “то није у плану за ову годину”, али и да “улажу напоре”.

“Новца има и бесплатни уџбеници су важни, посебно јер би их добила сва дјеца. Какве све глупости плаћамо, а да за ово нема. За кога треба да буде, ако не за нашу дјецу? Нисам сигуран колико се о свему пита ресорно министарство, али без обзира на праксу, очекивао сам да ће Министарство просвјете и културе бити заинтересовано да дјеца имају бесплатне уџбенике. И на крају, 2019. годину смо сачекали јер су се изјаснили да средства нису планирана, али зато у 2020. години ће показати да ли је то било само мазање очију јавности или ће заиста предузети мјере којима ће испунити обећано. Родитељи и школарци су спремни да се заједно боримо за олакшице које ће им значити много па макар свакодневно морали сједити испред Народне скупштине РС и тражити да испуне оно за шта су гласали”, рекао је за наш портал Тадић.

Подсјећамо, процијењено је да би за уџбенике из буџета Српске током једне године требало издвојити између 10 и 12 милиона марака. Поређења ради, Влада РС је ове године одлучила да набави нови авион марке “Цесна” за који ће се из буџета издвојити око 19 милиона марака.

Иначе, од школске 2007/08. године уџбенике не плаћају родитељи ученика првог и другог разреда основне школе већ је трошак преузела Влада РС, за шта је до данас издвојено више од 10,5 милиона марака.

Активности

Душко Тадић је препознатљиво име у Бањалуци јер је до сада организовао низ хуманитарних акција те иницијатива од којих је изградња трим стазе у парку “Младен Стојановић” најзначајнија. Такође, заједно са колегама из Атлетског клуба “Бањалука” изградио је теретану у склопу Градског стадиона.

(еТрафика)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ре

26.10.2019 20:28

Вец израдјен закон касно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

27.10.2019 02:36

Касно је за ову годину али није касно за будуце генерације. Сад треба преко медија притискати власт. Стално потенцирати однос новца дат за авион и цијену удзбеника.

Name

Ре

26.10.2019 20:41

А то вази И за запосљене И незапосљене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

27.10.2019 07:07

Ово је најздравија иницијатива коју смо имали и наравно СНСД ју је сахрани. Одоше нам дјеца. Тадији свака част!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

27.10.2019 10:24

Тадија атлетицар, бас се види по њему. Какав атлетицар таква и идеја!!!

Name

МГРАД

27.10.2019 07:25

И овај не зна ста це од себе изгледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да знаш

28.10.2019 09:03

Срам да вас буде, чврсто вјерујем да немате изграђену свијест да можете помоћи и људима око себе. Изађите из плићака да видите шта људи раде за све нас.

Name

ИСТИНА

27.10.2019 08:39

У наредној школској години поред бесплатних уџбеника за први и други разред планира се у Влади(провјерено 100 %) И ДА СЕ ПОДЈЕЛЕ УЏБЕНИЦИ ЗА СВЕ СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ УЧЕНИКЕ основне школе.То је ипак боље рјешење сматрају и захтјева пуно мања финансијска средства.Међутим ако не буде јаког притиска јавности ,поготово што су тад локални избори у октобру 2020 . могуће да одустану од тог рјешења,јер сматрају да имају довољно гласача који ће гласати како им се нареди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лемац

27.10.2019 10:56

Кад неко помазе, одмах је сумљив.

ОДГОВОРИТЕ