Migranti izađu, okupaju se i idu u pravcu Cazina

U Bihaću je snimljena grupa migranata koji svoju dnevnu higijenu i pranje veša obavljaju na obali rijeke Une.

Bosna i Hercegovina 20.10.2019 | 13:15
Migranti izađu, okupaju se i idu u pravcu Cazina
Iako na prvi pogled to nije ništa novo, zapravo je riječ o trenucima spremanja za put – migranti koji uspiju otići iz Vučjaka više se tamo ne vraćaju.

Kako objašnjava reporter portala Klix koji je sve ovo zabilježio, kadrovi su snimljeni u blizini centra Bihaća na Otoci,a u trenutku snimanja na obali se nalazilo 30 migranata koji su vjerovatno došli iz kampa Vučjak.

Ono što je zanimljivo jeste da se nakon pranja i kupanja migranti ne upućuju natrag ka kampu kojeg humanitarne organizacije i Evropska unija nazivaju neadekvatnim i pozivaju na njegovo gašenje zbog neljudskih uslova, nego odlaze u pravcu Cazina i Tržačkim Raštelima.

Ovih dana upravo u tom pravcu uputio se veliki broj migranata, a u cilju traženja nove rute za prolazak u Hrvatsku, nakon akcije policije koja je za cilj imala “čišćenje grada” i smještanje migranata u kamp sa groznim uslovima življenja.

O kojoj ruti je tačno riječ, to je još uvijek nepoznanica.

Ministarstvo bezbjednosti BiH uputilo je u petak saopštenje za javnost u kojem ističe kako već duže vrijeme traži od lokalnih vlasti da osiguraju adekvatnu lokaciju na kojoj bi se napravio novi prihvatni centar za smještaj migranta koji se nalaze na području Unsko-sanskog kantona.

S druge strane, Evropska unija odbija da finansira predložene lokacije i može se reći da u ovom trenutku nema provodljive ideje kada je u pitanju novi kamp. Ipak, Kancelarija Evropske unije u BiH želi vidjeti rješenje i pozvala je sve nivoe vlasti da se hitno suoče sa izazovom koji za BiH predstavlja protok migranata.

Izvor: Klix

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Iv

20.10.2019 12:13

EU placa kampove u BiH? Pa sto ih EU ne uzme sebi i tamo drzi u kampovima? Sta mi imamo sa njima?

ODGOVORITE
Name

TITO

20.10.2019 15:50

RE IV ZAGADICE VODU SUGE SVINJSKE TOSU UBICE VECINA DOCE ONI NAMA GLAVE SVIMA UEVROPI NEKIDU TRAMPU

Name

Ma bolan

20.10.2019 18:50

Nisu to su obicni pacenici koji ne znaju kud gone ni sta ih je snaslo.

Name

nisi Ti to

21.10.2019 08:21

Za ovog Tito, jadan li si jadan, možda si baš ti ubica i svinja zaražena mržnjom. Grešniče jedan, ne znaš ni šta misliš, ali brže bolje poleti da pišeš.