ABA: Partizan do pobjede, na krilima navijača!

Partizan odigrao timski i u drugom poluvremenu potpuno nadmašio domaćina. Pejdž i Jaramaz šutirali po 3/4 za tri poena, a Mornar ukupno 4/22.  Pobeda Partizana na "vrućem" terenu u Baru! Košarkaši Partizana savladali su na gostovanju Mornar sa 76:65, u meču 3. kola regionalne ABA lige.  Gostovanja nisu problem! Partizan do trijumfa u Baru i to bez Trinkijerija na klupi.  Zlata vredna pobeda, Jaramaz i Pejdž napadački raspoloženi, odbrana opet na nivou.

Košarka 19.10.2019 | 20:16
ABA: Partizan do pobjede, na krilima navijača!
Na klupi crno-belih nije bilo Andree Trinkijerija, koji je neposredno pre meča, zbog astme, završio u bolnici.

Meč je obeležio veliki broj faulova, slobodnih bacanja i promašenih zicera, ali su gosti, pre svega, odličnim drugim poluvremenom uspeli da preokrenu utakmicu i dođu do trijumfa.

Nakon tri odigrana kola, obe ekipe imaju isti učinak – dve pobede i jedan poraz.

Partizan je do trijumfa vodio Ognjen Jaramaz, koji je meč završio sa 17 poena, tri asistencije i isto toliko ukradenih lopti.

Odličan je bio i Markus Pejdž sa 13 poena, tri asistencije i tri skoka, Nikola Janković ubacio je devet poena, dok su povratniku Rašonu Tomasu falili jedan poen i skok za dabl-dabl učinak (9p+9sk).

U poraženoj ekipi istakli su se Džejkob Pulen sa 16 poena, a dvocifreni su bili još Uroš Luković sa 14, odnosno Damir Markota sa 10 poena.

Domaći su mnogo bolje počeli utakmicu, na krilima Uroša Lukovića stekli prednost koju su povećavali do prve pauze, na koju su otišli sa maksimalnom prednošću od 20:14.

Nakon toga crno-beli su uspeli da naprave seriju od 7:0 i preko Pejdža dođu do egala.

Brzo su obe ekipe ušle u bonus, tako da je publika uglavnom gledala izvođenje, odnosno promašivanje slobodnih bacanja. U tim trenucima bilo je i lepih poteza, najčešće alej-upova, koje je zakucavanjima, na asistencije Pulena i Nidama, završavao Luković.

Partizan je nastavio da pogađa sa distance, što mu je donelo prvu prednost posle dužeg vremena, pa se na poluvreme otišlo sa rezultatom 32:33.

Drugi deo igre, crno-beli su odlično počeli i brzo povećali prednost, koja je u jednom trenutku bila i dvocifrena.

Mornar se nije predavao, pokušavao je da se vrati rezultatski u meč, ali igrači Partizana, na čelu sa Jaramazom i Pejdžom to nisu dozvolili, pa se izabranici Andree Trinkijerija u Beograd vraćaju sa trijumfom.

U narednom kolu Partizan očekuje još jedno teško gostovanje – Cedevita Olimpiji u Ljubljani, dok će Mornar, takođe, putovati u Sloveniju na megdan sa Primorskom.

Košarkaši Partizana zabeležili su i drugu važnu pobedu ove nedelje na gostujućim terenima!

Posle Ritasa u Viljnusu, gde su slavili prvi put u istoriji kluba, uspeli su da nadmaše i Mornar u dvorani "Topolica", gde su prethodne dve sezone gubili u dramatičnim završnicama.

Do sada neporaženi Mornar je posle izjednačene igre u prvom poluvremenu potpuno nadigran u nastavku meča, pa su ovog puta poslednji minuti protekli bez ikakve tenzije.

Mornar (skor 2-1) - Partizan (2-1) 65:76 (20:14, 12:19, 23:28, 10:15)!

Ognjen Jaramaz je posle 0/5 protiv Ritasa, šutirao trojke 3/4 i bio najefikasniji akter derbi utakmice sa 17 poena. Isti učinak van linije 6,75 metara imao je i Markus Pejdž, koji je završio meč sa 13 poena.

Niko više nije imao dvocifren učinak, ali su Rade Zagorac (8p, 10sk, 3as) i oporavljeni Rašon Tomas (9p, 9sk) bili nadomak "dabl-dabla".

Pobeda Partizana značajnija je utoliko što je ostvarena bez trenera Andree Trinkijerija, koji zbog iznenadnih zdravstvenih problema nije mogao da bude sa ekipom.

Odsustvo italijanskog stručnjaka nije se previše osetilo, jer je pomoćnik Vlado Šćepanovićodlično obavio posao, uz pomoć kolege Aleksandra Matovića.

U prvom redu, nije bilo panike na klupi kada je tokom početnih 10-15 minuta napad loše funkcionisao. Nekada ubojiti bek vukao je prave poteze i uz pomoć najiskusnijeg na parketu, Nemanje Gordića, postepeno uveo meč u "mirnije vode".

Na poluvreme se otišlo sa minimalnom prednošću (32:33), zahvaljujući trojki Jaramaza, dok su se u trećoj četvrtini prvo istakli Pejdž, Jaramaz i Nikola Janković, a zatim i Kori Volden, uzastopnim trojkama za 52:59 u 29. minutu.

Kako je utakmica odmicala, Partizan je igrao sve čvršće u odbrani, zaustavio je ubojitu "pik end rol" igru Uroša Lukovića, dok se šuteri Mornara nijednog trenutka nisu razmahali. Samo u prvoj četvrtini bili su na podnošljivih 2/7 za tri poena, dok u preostalih 30 minuta nisu pogodili praktično ništa (2/16).

Ako se zna da su pre nedelju dana Igokei ubacili 17 trojki, jasno je koliko su bili hendikepirani ovako slabim šuterskim učinkom.

Mora se priznati da su igrači domaćina, prvenstveno Džejkob Pulen i Derek Nidam, neke lagane šuteve iz reketa promašili i pod umorom, budući da je Pulen proveo na terenu 35 minuta, a sigurno bi i Nidam, da zbog povrede rebara nije morao u svlačionicu pre kraja utakmice.

Za sada jedini tim sa sve tri pobede je FMP (3-0), koji je u petak savladao Cibonu u Zagrebu. Šansu da ga sustignu imaju Cedevita Olimpija i Budućnost, koja je uoči ovog kola smenila trenera Slobodana Subotića.

Partizan u utorak sledi duel sa Lokomotivom Kubanj, a u okviru 4. kola ABA lige naredne subote će gostovati u Ljubljani.

Novo gostovanje - nova pobeda Partizana! Plivaju crno-beli dobro u tim teškim vodama, a večeras su uspeli da budu bolji od Mornara u Baru i da tako dođu do skora od 2-1 u ABA ligi. Bio je to tesan duel koji je pripao beogradskom timu rezultatom 76:65. Teško gostovanje, ali opet je Partizan na kraju taj koji se smeje. Kao i njegovi navijači. Ovakve pobede su zlata vredne. Posebno zato što Andrea Trinkijeri nije vodio meč zbog problema sa astmom.

Nekako nas je Partizan u dosadašnjem delu sezone navikao da ne igra neku blistavu košarku, ali ima skoro sve pobede u sezoni, osim Primorske. I odlično se snalazi u gostima gde igra praktično veliku većinu utakmica na startu ove sezone. To može veoma da ohrabri njegove pristalice pred nastavak sezone. Posebno poslednja četvrtina u kojoj je Partizan bio jako dobar.

Očekivano, pitanje pobednika je rešeno u poslednjoj deonici gde se ušlo s egal rezultatom, a Partizan je bio taj koji je sve vreme bio bliži pobedi jer je imao nekoliko igrača koji su doprinosili poenima poput Jaramaza (17 poena), Pejdža (13 poena), Tomasa (devet poena), Jankovića (devet poena)… A igrao je sasvim dobru odbranu. Kada je tako, Partizan je morao da dođe do uspeha.

Kada se sve sagleda - velika pobeda Partizana. I tu treba posebno pohvaliti Vladu Šćepanovića i Aleksandra Matovića koji su odlično odradili utakmicu u odsustvu prvog trenera Trinkijerija. Nisu verovatno do pred početak meča ni znali da će voditi meč, ali su odradili dobar posao po crno-bele i doneli im veliki "brejk" iz Bara.

Mornar je meč počeo tako što je konstantno napadao ispod koša Partizan i to je u dva navrata odlično činio preko Uroša Lukovića koji je imao sjajno zakucavanje posle alej-upa. Sa druge strane, Partizan je konstantno pokušavao za tri poena, tako je završavao nekoliko vezanih napada i nije na startu nalazio dobru igru, pre svega u organizaciji.

Inače, na klupi Partizana se na ovoj utakmici našao Rašon Tomas posle nekoliko utakmica koje je propustio, a Andrea Trinkijeri nije vodio utakmicu jer se osećao loše pred utakmicu zbog problema sa astmom, pa je crno-bele predvodio Vlado Šćepanović.

Svu tu smušenost Partizana je iskoristio Mornar i dobrim šutem sa dristance uspevao je da dođe do prednosti od 20:14 na kraju prve četvrtine. Partizan nije mogao da se poveže u napadu. Pejners je imao jedan očajan šut za tri poena, nije pogodio ni obruč, pre toga je Pejdž promašio sa poludistance, Birčević je napravio nesportski faul…

Znao je Partizan da će imati težak zadatak, a vrlo brzo se to obistinilo i na parketu. Pejdž je trojkom malo razmrdao svoje saigrače, Mornar je promašio nekoliko šuteva pa smo ušli u egal utakmicu. Ipak, domaći tim je konstantno imao inicijativu, Partizan je delovao malo beskrvno, ali je uprkos tome uspevao da se održi u igri uz dobru igru Jaramaza i Zagorca, dok je Luković zakucavao posle alej-upova na drugoj strani. Sa trojkom Jaramaza Partizan je prešao u prednost od 33:32 i sa tim rezultatom se otišlo na pauzu.

Mogli su crno-beli da budu zadovoljni sa tim što su imali prednost od poena razlike, ali im je bilo jasno da moraju još bolje u nastavku kako bi stigli eventualno do važne pobede.

Parni valjak je krenuo drugo poluvreme baš u stilu svog nadimka, Janković je povezao dva koša, pogodio je Pejdž trojku, potom i Jaramaz i Partizan je postao tim koji je imao rezultatsku inicijativu, dok je Mornar mašio zicere. Na sve to je i Volden dao dve vezane trojke.

Bio je to nagoveštaj veoma važnog trijumfa Partizana. Partizan je dobio još jedno jako teško gostovanje.

ABA LIGA: Mornar - Partizan 65:76 (20:14, 12:19, 23:28, 10:15)

Dvorana: Topolica
Sudije: Saša Pukl, Sašo Petek, Denis Hadžić

MORNAR: Pulen 16, Nidam 6, Šehović, Mugoša, Rejli Ros 2, Begić 2, Vujošević, Pavićević, Voler 6, Markota 10, Bjelica 9, Luković 14

PARTIZAN: Volden 8, Zagorac 8, Pejdž 13, Gordić 5, Parahovski 2, Jaramaz 17, Veličković, Birčević, Janković 9, Tomas 9, Pejners, Mozli 5

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar