Erdogan: Niko ne zna istinu o turskoj operaciji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je NATO saveznike koji razmatraju proširenje embarga na oružje protiv Turske zbog operacije na severu Sirije.

Svijet 14.10.2019 | 14:02
Erdogan: Niko ne zna istinu o turskoj operaciji
Erdogan je u Istanbulu rekao da je razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Borisom Džonsonom, ističući da niko od njih dvoje "ne zna istinu" o turskoj operaciji, kao i da su pod "ozbiljnim pritiskom dezinformacija", preneo je AP.

"Mi smo NATO saveznici. Molim da imate na umu da su sve ove zemlje članice NATO", naveo je Erdogan.

Lideri Evropske unije razmatraju proširenje embarga na oružje protiv NATO saveznice Turske u znak protesta zbog njene ofanzive protiv kurdskih snaga u severnoj Siriji.

Holandski ministar spoljnih poslova Štef Blok izjavio je "da se napad na susednu zemlju protivi međunarodnom pravu i Turska, kao i svaka druga država, mora da poštuje međunarodno pravo".

On je to izjavio na sastanku šefova diplomatija EU u Luksemburgu.

Nemačka, Francuska i Holandija su već suspendovale prodaju oružja Turskoj.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan je pozvao Sjedinjene Države da sazovu sastanak međunarodne koalicije protiv Islamske države, upozoravajući da bi haos koji je izazvala turska ofanziva mogao da oživi opasnost od te terorističke grupe.

Sirijski Kurdi su bili ključni saveznici koaliciji predvođenoj od strane SAD u borbi protiv Islamske države.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Vjeciti opozicionar

14.10.2019 12:07

Jajara erdogan, a dodikov i vučićev veliki saveznik. Kako sada valjaju turske pare, a šta si ranije pričao milorade, bijednik sj.

ODGOVORITE
Name

re

14.10.2019 12:10

Trebao si znati kome se Amerika nakači na državu i narod na...o je.

ODGOVORITE
Name

Joja

14.10.2019 12:17

ako moze turska u tudju zemlju upadati voditi rat protiv terorista isto to moze srbija u svojoj zemlji ....

ODGOVORITE
Name

Erdo pametnjakovic

14.10.2019 12:41

Ucjenjuje izbjeglicama a zgrnuo milijarde po osnovu njih i uz to ih nemilice eksploatise i drzi kao robove. Treba njemu poslati nazad dva ili tri puta vise njegovih iz zapadne Evrope (ako bi uradio sta prijeti) pa onda da vidimo cija majka crnu vunu prede.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

14.10.2019 14:23

Odlicno.

Name

Olja

14.10.2019 13:49

"Ne zna istinu i ozbiljan pritisak dezinformacija." Nesto mi ovo poznato. Mnogi pa i turski politicari nisu htjeli ni da cuju za istinu o pravim uzrocima ratnih zbivanja na ovim nasim prostorima, nego su se odmah opredijelili za jednu stranu.

ODGOVORITE
Name

kiki

14.10.2019 17:25

Kurdi nisu imali dovoljno politickog razumjevanja...sjedili su cjelo vrijeme na dvije stolice.Sad se vidi da su komplet Kurdi sa Asadom ...a Ameri ih naoruzali i spasili od isilovaca. Turska je dobila americku dozvolu da ih napadne..nije niko blesav da vjeruje u ovo sto Tramp prica o sankcijama. Erdo reko Trampu da mu Kurdi nisupomogli u Normandiji i ovaj odmah popizdio na njih...hahaha.

ODGOVORITE