LŠ: Sindrom „gušenja u gostima“...

Zbog čega Napoli ne ume da pobedi na strani u Ligi šampiona? Napolitanci vezali osmu utakmicu u grupnoj fazi takmičenja bez pobede na gostujućim terenina.

Fudbal 03.10.2019 | 23:07
LŠ: Sindrom „gušenja u gostima“...
Kod kuće su tim od kojeg ne možeš da se odbraniš, što je na svojoj koži osetio i šampion Evrope Liverpul u dve uzastopne sezone u Ligi šampiona, ali u gostima potpuno druga priča. Napoli je sinoć u Genku još jednom demonstrirao apsolutnu nemoć postizanja golova u elitnom takmičenju na strani. Ekipa Karla Ančelotija je napadala čitavu utakmicu, imala blizu 60 posto loptu u svom posedu i dovoljan broj prilika da dođe do kapitalne prednosti, ali nije uspela da zatrese mrežu protivnika, pa je morala da se zadovolji samo jednim bodom.

Ta Napolijeva nemoć na gostovanjima preti da preraste u pravi "sindrom nemoći", ali i psihološki problem za ekipu sa juga Italije. Napolitanci su poslednju pobedu na gostovanjima u elitnom takmičenju ostvarili još u devembru 2016. godine u Lisabonu protiv Benfike. Od tada do danas Napoli je odigrao osam utakmica na gostujućim terenima u Ligi šampiona i nijednom nije pobedio (četiri poraza i tri remija). Doživljeni su porazi od Šahjtjora (1:2), Mančester Sitija (1:2), Fejenorda (1:2) i Liverpula (0:1), a odigrani mečevi bez pobednika sa Crvenom zvezdom (0:0), Pari Sen Žermenom (2:2) i Genkom (0:0).

Dominacija na terenu nije sporna, o čemu pišu i tamošnji mediji, ali ozbiljno zabrinjava činjenica da Napoli ne ume da prelomi takve utakmice. Ostaje žal za prilikama Lozana i Milika (tri stopostotne šanse), posle kojih je umalo usledila kazna u poslednjim trenucima meča, kada je pred golom gostiju ostao sam Janis Hadži.

Anćeloti na ovom meču nije računao na Insinjea, a Mertens i Ljorente su priliku dobili u drugom poluvremenu, ali ni oni nisu uspeli da probiju bedem pred golom protivnika. U pojedinim trenucima Napolitanci su kao i prošle godine protiv Crvene zvezde na stadionu Rajko Mitić bezidejno lutali oko gola protivnika, bezuspešno pokušavajući da pronađu pukotinu pred golom protivnika.

"Posle pobede nad Liverpulom stvarno je trebalo da osvojimo nova tri boda. Nismo uspeli i to je velika šteta. Želeli smo da igramo naš fudbal, ali raspoloženje u svlačionici nakon utakmice nam kaže da nismo uspeli u tome", poručio je Mertens nakon utakmice.

Napoli već treću sezonu uzastopno ne uspeva da ostvari neku pobedu na gostovanjima u grupnoj fazi takmičenja. Može se reći da ga je to u prethodne dve koštalo plasmana u osminu finala. Ovoa puta su u naizgled nešto lakšoj grupi, iako je Salcburg pokazao da je više nego ozbiljan u nameri da im pomrsi konce. Anćelotijevom timu će upravo šampion Austrije biti predstojeći protivnik u naredna dva kola grupne faze takmičenja, pa bi upravo ti okršaji mogli da budu odlučujući u borbi za plasman u nokaut fazu takmičenja.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar