BL: Pokrenut najveći kriptovalutni spor u Evropi „težak“ 180 miliona KM

– Sudije banjalučkog Okružnog privrednog suda uskoro će odlučivati o najvećem sporu u regionu, a vjerovatno i Evropi, kada su u pitanju kriptovalute. Preduzeće “Bitminer Factory” iz Gradiške tužilo je jednu banku iz Republike Srpske za propast projekta vrijednog preko 180 miliona maraka i sad sudskim putem traži naknadu štete u tom iznosu, otkriva portal CAPITAL.

Republika Srpska 02.10.2019 | 08:39
BL: Pokrenut najveći kriptovalutni spor u Evropi „težak“ 180 miliona KM
Bitminer Factory” je jedino društvo u BiH koje je registrovano kao Fabrika kriptovaluta na osnovu rješenja Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, na osnovu kojeg su zaključeni ugovori o otvaranju računa u KM i stranoj valuti sa tuženom bankom, a u svrhu obavljanja registrovanih djelatnosti.

Njihov ambiciozni plan je predviđao investicije u obnovljive izvore električne energije, poput hidro centrala i solarnih elektrana, te njenu proizvodnju i prodaju partnerskom preduzeću koje bi ju koristilo za rudarenje kriptovaluta.

Kako se navodi u tužbi u koju je portal CAPITAL imao uvid sa bankom je bilo ugovoreno da se na dva računa (u KM i stranoj valuti) prikuplja novac od investitora projekta, što je banka prvo prihvatila, a kasnije raskinula ugovore o otvaranju računa, pravdajući se internim pravilima grupacije prema kojima je zabranjeno sarađivanje sa društvima koji se bave kriptovalutama, iako je ova banka dio grupacije koja je jedan od osnivača jedne digitalne kriptovalute.

Advokatski tim koji zastupa “Bitminer Factory” smatra kako je to pogrešno tumačenje jer je firma osnovana isključivo radi prikupljanja sredstava od investitora elektronskim putem, dok bi se „rudarenjem“ kriptovaluta bavila druga firma, koja nema veze sa postojećim ugovorima sa bankom, a koja je takođe svoj osnivački kapital uplatila u istoj banci, te je po završetku prikupljanja novca trebala početi sa proizvodnjom kriptovaluta, odnosno 90 dana od početka prikupljanja sredstava.

Ni u ovom slučaju prilikom uplate osnivačkog kapitala banka nije imala nikakve primjedbe u pogledu djelatnosti društva.

“Banka je direktno uticala da se ovaj projekat ne realizuje odnosno da propadne nesmotrenim preuzimanjem radnji u smislu raskida ugovora a sve zbog pogrešnog tumačenja djelatnosti društva i samog projekta kao i odsustva volje da razumije posljedice svog postupanja“, navodi se u tužbi.



Tvorci ove ideje vođeni dosadašnjim uspjehom u realizaciji sličnih projekata u  Evropi i svijetu, bili su ubijeđeni u njen uspjeh jer su sklopili nekoliko ugovora o saradnji vrijednih preko 3,6 miliona evra u Evropi, te 4,37 miliona evra sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na račun banke je leglo svega 87.582,30 evra nakon čega je banka jednostrano raskinula ugovor i samoinicijativno počela vraćati uplaćeni novac na račune investitora, zbog čega je, tvrdi se u tužbi, cijeli projekat automatski propao.

Osnivač “Bitminer Factory” je kompanija “Sette Energy” koja je za njene potrebe izgradio dvije mini hidroelektrane “Sitonija” i “Golubača” a nakon puštanja u rad trebalo je da bude izvršen prenos vlasništva isplatom iznosa od 3,8 miliona KM.

Kompanija “PVA Group” je za potrebe projekta izgradila poslovni objekat vrijedan 1,5 miliona KM.

Inovativni način prikupljanja investicija
Inače, u planu je bilo da se sredstva prikupljaju elektronski po principu takozvanih pametnih ugovora i javne ponude u digitalnoj formi.

Za razliku od klasičnih načina prikupljanja sredstava putem emisija hartija od vrijednosti, sredstva se prikupljaju javnom ponudom putem digitalnih tehnologija.

Ponuđena sredstva se dalje na osnovu ugovora o poslovno tehničkoj saradnji investiraju u proizvodnju struje, a potom se ona dalje koristi za različite svrhe između ostalog i drugom privrednom društvu kojem je električna energija neophodna za rudarenje i proizvodnju kriptovaluta čime se garantuje njena cijena. Samim tim investitori mogu imati zagarantovane prihode unaprijed dok se preostali dio struje isporučuje drugim preduzećima. Investitori kao svojevrsni ugovor i potvrdu o uloženim sredstvima dobijaju tokene.

„Pametni ugovori“ jedan su od načina korištenja “blockchain” tehnologije. Ona se svodi na programski kod koji omogućuje da podaci koji se unose (u konkretnom slučaju transakcije) budu nepromjenjivi i ne zavise od međusobnog povjerenja među strankama.

Prema tome, pametni ugovori su alat čije mogućnosti prevazilaze tradicionalne ugovore a u suštini se ne razlikuju mnogo od istih. Napravljeni su za sigurnu, transparentnu i lakšu razmjenu sredstava i imovine, bez potrebe za posrednikom.

“Tužilac nije bio u mogućnosti da promijeni ni banku ni račun na koji će se uplaćivati sredstva jer u ovakvim projektima to nije moguće budući da su uslovi izvršenja unaprijed definisani i nepromjenjivi pa tako i broj računa banke na koji treba da se vrše uplate. U tome leži prednost jer se osigurava pravna sigurnost u ovim vrstama transakcija“, stoji u tužbi.

U tuženoj banci nisu željeli komentarisati ovaj spor, ali su nezvanično procijenili da je neosnovan i da banka nije prekršila zakonske i interne procedure u ovom slučaju.

(Capital)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

re

02.10.2019 06:47

Banke su najvece zlo ,nadam se da ce i njih neko oderati

ODGOVORITE
Name

Voda

02.10.2019 07:31

U Srbiji mini hidroelektrane zabranjene zakonom, narod Stare Planine se pobunio, kod nas mini hidroelektrane poželjne ?!

Name

Re: Voda

02.10.2019 11:13

Прије 100 година на сваком потоку била воденица - млин и није се нико бунио. Сад сви постали некакви еколози, мој до мојега, па би да имају и струју и све погодности, а да нема нигдје електране! Сви би да кркају месо, а да се не убијају животиње! Сви би да возају аута, а да им је ваздух чист! Доста више с тим пре*еравањима! Држава забрањује мини електране, јер их не би могла контролисати! То је суштина! Коме би онда држава продавала струју, кад би једно село себи изградило мини електрану на осредњем потоку?! Никоме! Чак би вишак те струје био продат држави, па би људи још и зарађивали на томе, а то ни једној држави није у интересу. То је тај лоповлук! Фућка се њима за некакву екологију и бакраче! Само лова! Зато и нападају сваку нормалну идеју, јер им је ненормално стање одличан терен за тиранију и угњетавање. Банке су само једна од тих зликовачких полуга.

Name

Продавци магле...

02.10.2019 07:06

...туже продавце магле! Ово се може радити у у ређеним државама а не на дивљем западу! Сконтали локални моћници да се на овај начин може опрати доста новца па их избацили из игре... шта је њима 180.000.000 КМ све и да изгубе спор?!

ODGOVORITE
Name

KAKVA MAGLA

02.10.2019 08:14

KAKVA MAGLA. DAJ UZMI NEŠTO PROČITAJ. PA U KRIPTOVALUTI BAŠ I NEMA MAGLE. MAGLA JE U NAŠIM BANDITSKO-LIHVARSKO-GANGSTERSKIM BANKAMA. SVAKAKO IH TUŽITI. NE MOGU DERUĆI KOŽU DA UZIMAJU PARE NEMILICE PREKO KRIPTOVALUTE, DAKLE TUŽIOCU PREDLAŽEM DA POZOVE PROFESORA EMIRA HRNIĆA IZ SINGAPURA NA SVJEDOČENJE. AKO ON HOĆE. ČOVA JE ČISTI GENIJE.

Name

Pedja

02.10.2019 07:13

Mogli smo ovo iskoristiti kao raj za proizvodnju kriptovalute na području Evrope. Tako nam omladinci i stručni kadar ne bi odlazili na rad i život u Evropu. Budžet bi bio kvalitetno popunjen porezom , otvorilo bi se mnogo vezanih fabrika i radnih mjesta koje bi zaposlile nove radnike . Medjutim , nasa vlada je "pametna" pa misli guljenjem i ponižavanjem najpametnijih održati svoju likvidnost. E neš kolega... Heehehheheheheee

ODGOVORITE
Name

Re:

02.10.2019 11:20

Хех, то објаснити кумровачким пањевима који су на власти, па немогуће! То је пола неписмених, а од остатка њих само по неко зна упалити компјутер! Шта то зна о крипто-валутама и дигиталном пословању?! То је научило да је лова само оно што могу упаковати у кофер и чарапу! Дудуци!

Name

Sud?

02.10.2019 07:14

Sudovi u Republici Srpskoj se razumiju u kriptovalute ko Mara u krivi .....

ODGOVORITE
Name

Re:

02.10.2019 11:25

То им и јест проблем, јер им је неко рекао да је то нека добра лова, а с друге стране је не могу ухватити у руке. Мамлази!

Name

Hm, sto li?!

02.10.2019 13:34

Taman posla da im odgovara takvo nesto alternativno, digitalno i virtuelno.

Name

Zeljko Banjaluka

02.10.2019 07:15

Ovo je opet iluzija i hipoteticka prevara Neki politicki prosjak je trebao da prosi novac ili opere novac pa onda kad uprosi u roku 90 dana pocne prozvodnju kriptovalute ? Ko mu je odobrio da otvori preduzece bez kapitala on je kriminalac. Evo ja cu prozvodit avione i svemirske brodove pa cu tuzit banku.

ODGOVORITE
Name

Fingiranje i pljacka

02.10.2019 13:39

Bojati se da je mafijaski dogovor, ali ostaje da vidimo?!

Name

Sako

02.10.2019 07:25

Ovako ozbiljan proces voditi u sudu sa polupismenim sudjama i Tegeltijom na celu je ludost. Ja vam vec sada kazem da cete izgubiti proces i u to se mogu kladiti u milion

ODGOVORITE
Name

Yes

02.10.2019 07:57

HOĆE LJEBA BEZ MOTIKE - E neće da može takoooooo.

ODGOVORITE
Name

Hobotnica

02.10.2019 08:00

Kakve kriptovalute..rijec je o klasicnoj priramidalnoj prevari smisljenoj za ubacivanje nelegalnog novca u legalne tokove..Rijec je o klasicnim sektaskim organizacijama koje se finansiraju preko ovakvih kriminalnih aktivnosti.. Sustina je sto pravna regulativa koja regulise slicne oblasti ne moze ici u korak sa ovakvim pojavama pa se otvara prostor od par godina gdje pojedinci na ovakav nacin pokusavaju zaraditi..

ODGOVORITE
Name

pajdo

02.10.2019 08:54

Jest u pravu ste vidi se da ste renomirani balkanski strucnjak i da poznajete tematiku ,te kriptovalute su neka sekta jos narod prica ako ti stave neku kriptovalutu u kafu tek onda si nagrabusio,stavili nekom momku i momak zglazjo totalno ,sekta je to i treba biti oprezan

Name

STRAŠNO

02.10.2019 08:06

Pametni ugovori su za pametne ljude a ne za ostaplere poput dodikovica. Neko je usao im u sistem i glavu izgubio jer im je pobrko racune. Gdje cete ovde sklapat pametne ugovore jer niste pametni.

ODGOVORITE
Name

Snouden

02.10.2019 08:40

U Bosni se u kriptovalute ljudi razumiju kao Marko Kraljevic u internet explorer, klasicna piramidalna prevara.

ODGOVORITE
Name

re

02.10.2019 08:55

Ne lupaj strucanjak

Name

SNOUDEN

02.10.2019 09:41

A JE KOD NAS NA BALKANU SVE JE KRIMINAL. ZATO NOVI ZELAND ISPLAĆUJE PLATE U KRIPTOVALUTI. UZMI BRE PA NEŠTO OZBILJNO PROČITAJ.

Name

zemljišna mafija

02.10.2019 10:01

U RUGIPP zemljišna mafija oštetila grad BL za 23 miliona i ništa, Oni i dalje knjiže i to sa funkcija pom.dir. u RUGIPP (Deurić, Stojčinović, Grulović, Bosiljka...), Samo što je RUGIP privatna institucija Stanković Bude i sinova.

ODGOVORITE
Name

Lucky

02.10.2019 10:47

Pa naše banke ne daju ni da podignemo novac od rudarenja kriptovaluta. U ovoj besposlici to je mnogima bio izvor dobre zarade. I eto, kako onda da čovjek ne bježi odavde ?! Guše nas političari,guše nas banke.

ODGOVORITE
Name

Pedja

02.10.2019 15:47

Ne bih da reklamiram al BCX.ba daje mogucnost da prebacis iz nekih kritpovaluta u BAM na tekuci racun. Kazu , provizija 5 % i 20 bam fixno. Po meni malo mnogo al ok za pocetak. Vjerovatno ce to ici dole. Ja inace kupujem iz Kine sve kriptovalutama , bez ikakvih problema . To cak i carina dozovljava .

Name

Sasvim svejedno

02.10.2019 13:47

Sto se nas gradjana tice, svi i sve je virtuelno!

ODGOVORITE