Ujedinjene nacije poslale protesnu notu MIP BiH

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je potvrdio da je u ministrastvo danas stigla nota Ujedinjenih nacija zbog spornih izjava bivšeg ambasadora Ivice Dronjića u televizijskom intervju.

Bosna i Hercegovina 30.09.2019 | 21:30
Ujedinjene nacije poslale protesnu notu MIP BiH
– Obavjestili su me danas da je nešto stiglo, ali zaista ne mogu ništa komentarisati dok ne vidim o čemu se radi. Sutra ujutru ću imati više detalja, i moći ću o tome komentarisati – kazao je kratko Crnadak za Avaz.

Naime, Ivica Dronjić je govoreći rezidentnoj predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH dao spornu izjavu. 

– Naš rejting u UN je takav da je naš regionalni koordinator UNDP iz Moldavije, znači Moldavija nam je postala zapad – rekao je Dronjić.

Međutim, iz UNDP su rekli, da kao organizacija pridaju najveću važnost vezama sa svakom od 193 zemlje članice, te da je osnovana na pretpostavkama punog poštovanja jednakosti i ljudskih prava, ovakve izjave smatra neprihvatljivim.

Podsjećamo da je Ivica Dronjić bivši ambasador BiH pri stalnoj misiji naše zemlje u UN, a smijenjen je nakon odluke člana Predsjedništva Željka Komšića, čime je imao jednu od vjerovatno najkraćih diplomatskih karijera u UN, od septembra 2018. do februara 2019. godine.

(Srpskainfo)

Komentari / 0

Ostavite komentar