Rusi neće da grade na Vrbasu hidrocentralu

Projekat izgradnje četiri kaskadne hidrocentrale, koje su trebale da budu locirane na donjem toku rijeke Vrbas kod Laktaša, obustavljen je zbog neisplativosti, potvrđeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu energetike i rudarstva RS.

Republika Srpska 24.09.2019 | 07:35
Rusi neće da grade na Vrbasu hidrocentralu
Naime, kako su nam objasnili, ruski partneri, koji su trebali da izgrade centrale, obavijestili su Vladu RS da su nakon obavljene analize zaključili da projekat nije isplativ.

"Nakon završetka dodatnih istraživanja i analize dostupnih informacija, prema informacijama koje smo dobili od ruskog investitora, studija ekonomske izvodljivosti je pokazala da projekat za njih nije isplativ", rečeno nam je.

Međutim, kako je napomenuto u Ministarstvu, Rusi su potvrdili zainteresovanost da ulažu u druge hidroenergetske projekte u RS.

"Potvrdili su interes i za istraživanje mogućnosti realizacije drugih hidroenergetskih projekata u RS", naglasili su u Ministarstvu.

Podsjećanja radi, u septembru prošle godine su Petar Đokić, tadašnji ministar industrije, energetike i rudarstva RS, i Leonid Černigov, generalni direktor ruske kompanije "Rakurs inženjering" iz Sankt Peterburga, potpisali Memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje četiri kaskadne hidroelektrane na Vrbasu, ukupne snage 86 MW. Planirana je gradnja hidroelektrana Trn, Laktaši, Kosjerevo i Razboj.HE Trn bi imala instalisanu snagu 24,01 MW sa prosječnom godišnjom proizvodnjom 139,90 GWh. Instalisana snaga HE Laktaši bila bi 16,18 MW, uz prosječnu godišnju proizvodnju od 95,2 GWh.

Planirana instalisana snaga HE Kosjerevo je 13,3 MW, a prosječna godišnja proizvodnja bi iznosila 102 GWh. HE Razboj imala bi instalisanu snagu 16,50 MW i prosječnu godišnju proizvodnju 102,1 GWh. Kako je tada saopšteno, investicija bi bila vrijedna oko milijardu maraka, a u periodu od narednih godinu dana Rusi su trebali da izvrše analize i studije, kako bi se pokazala isplativost samog projekta.

Đokić je prilikom potpisivanja memoranduma rekao da će, ukoliko studija pokaže isplativost, nakon toga biti definisani investitori, način finansiranja i drugi tehnički detalji. Prvobitni planovi predviđali su zapošljavanje 1.000 radnika na izgradnji objekata, ali i dodatno zapošljavanje ljudi posredstvom unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

Predstavnici "Rakursa" nisu odgovorili na naš upit o tome koje aktivnosti planiraju u narednom periodu.

Na pres-konferenciji prilikom potpisivanja memoranduma Černigov je rekao da je njegova kompanija spremna pomoći obuku inženjera RS, ali i u poboljšanju efikasnosti postojećih hidroenergetskih postrojenja u RS zahvaljujući tehnologiji i iskustvima koje oni imaju. Ostaje da se vidi da li će "Rakurs" biti angažovan na nekim drugim projektima u narednom periodu, kao i da li će biti angažovan na remontu postojećih postrojenja.

Na internet stranici "Rakursa" istaknuto je da se radi o lideru u području industrijske automatizacije u Rusiji, a specijalnost im je upravljanje kontrolnim sistemima metodom ACS TP u velikim energetskim kompleksima. Naglašavaju da se radi o jednoj od 30 najboljih privatnih ruskih kompanija registrovanoj na sajtu Ministarstva za ekonomski razvoj Ruske Federacije. Inače, ovaj projekat trebalo je da se realizuje u sklopu saradnje RS sa regionom Sankt Peterburga.

Planirana gradnja
HE Trn

HE Laktaši

HE Kosjerevo

HE Razboj

(Nezavisne)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Mile

24.09.2019 05:49

Nema veze,važniji je istorijski sporazum dvije biblioteke.hahaha

ODGOVORITE
Name

re

24.09.2019 09:42

A kako smo to mi do sada mogli sve sami da izgradimo. Šta bi od nas ostalo da su naše reke, rudnike i elektrane davali strancima pre 70 godina. Da li bi mi danas uopšte imali struje. Šta je sa otetim rudnikom Stanari na kojima stranac gradi sebi elektranu, kada će taj oteti rudnik biti vraćen narodu.l Kada ćemo i mi moći da gradimo po Rusiji, Engleskoj, Nemačkoj, SAD i drugim državama kao oni na našoj zemlji što grade za sebe.

Name

Re

24.09.2019 11:38

NECE RUSI NIKADA ULAGATI SAMO AKO IM POKLONIMO TO UZMU PARE I UDARE SE NOGOM U GUZ. Ja predlažem da im damo HE VISEGRAD garant će uložiti u nju svoju pohlepu

Name

BL Komunista

24.09.2019 05:50

Kod braće Rusa je platforma za plin i naftu u gubitku, kao kod nas S.Šume i EPRS.

ODGOVORITE
Name

dado

24.09.2019 05:59

Gradnju treba dati Mrkonjićkom klanu sa Kesićem na čelu da urade kao i Malu hidroelektran Bočac 2 koja je jedna od najskupljih malih elektrana (cijena je oko 4milona evra po MWat-u) i da podmire sve gladne glave u vladi i elektroprivredi

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

24.09.2019 06:07

Nevjerovatno je šta sve radi sadašnja vlast Republike Srpske. Zar je moguće da niko u Republici od domaćih preduzeća i investitora nije sposoban da gradi hidroelektrane. Prije 60 godina u bivšoj Jugoslaviji garadili smo ogromne i male hidroelektrane sa sopstvenom pameću, sopstvenom tehnologijom, ugrađivali domaću opremu i sami finansirali. Današnja vlast nezna upravljati ni tad sgrađenim energetskim kapacitetima, jer uvjek prave gubitak. Kad su u pitanju Rusi, naravno da neće graditi hidroelektrane, jer ruski interes u Republici Srpskoj u buduće će biti samo prodaja gasa. Više nemaju interes ni za rafineriju nafte u Brodu. Pored mogućnosti da se grijemo na putem toplotnih elektrana koje koriste drva i jevtinu električnu energiju mi ćemo uvoziti gas. Čije ovo sve interes? I vrabci na grani u Republici Srpskoj znaju odgovor, a narod i dalje trpi i ćuti.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

24.09.2019 07:21

Pametni i oni koji hoce da rade su protjerani ostali su samo oni koji u ime laznog patriotizma unistavaju sve sto je ostalo.

Name

Ja...

24.09.2019 07:26

Alo, o cemu ti pricas!????! Covjek je kosti mrtvog sina odvezao iz ove zemlje u Austriju. Ovo je proklet dio zemljine kugle.

Name

Osvit

24.09.2019 06:08

Grlom u jagode,u Laktasima do polovine Vrbasa udareni sipovi,napravljeno ruglo.Fala Bogu da se nece graditi ,po obicaju ovo sto su uradili ce ostati da svjedoci o ljudskoj gluposti i povrsnosti svega sto se radi u ovoj zemlji.

ODGOVORITE
Name

Vuk

24.09.2019 06:14

ko je sinoć gledao MREŽU na FTV vidio je svojim očima kako nas braća Rusi vole i kako iz RS iznose milione maraka! samo glup čovjek ne može skontati da će bar trećina od tog opljačkanog novca završiti na računima onih koji su rusima omogućilu "legalnu" pljačku! A sve pod krinkom srpstva, zaštite RS itd... na kraju će gladni i prevareni narod u RS moliti da se ušljepa uz FBiH i da grade neku novu BiH bez entiteta kad skontaju da i Rusija i Srbija, ali i svi ostali samo gledaju svoj interes... Živi bili pa vidjeli, nije taj trenutak daleko..

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

24.09.2019 07:22

Potpisujem,Vuce

Name

Skeptik

24.09.2019 06:17

Kakvi glupani i nesposobnjakovići. Trebao im neko sa strane doći i reći da se u polju gdje nema brda višeg od 50 metara ne može graditi hidrocentrala.

ODGOVORITE
Name

Srba

24.09.2019 06:36

To što pričaš veze sa životom nema. Ne moraju sve elektrane imati veliki pad da bi radile. Taj projekat treba da bude investicija kojom bi se regulisao tok rijeke Vrbas i stvorili uslovi za mrežu kanala koji binse koristili za navodnjavanje. Sama elektrana ko elektrana unsvemu tome je sekundarna stvar.

Name

veliko postenje

24.09.2019 06:30

pa valjdase hidrocentrala gradi gdesu stjene i brda a ne na vrbasu gde nema brda veceg od 50 metara nadmorske visine a rusi toje patka vvladajucih

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

24.09.2019 06:45

Šta ti Rusi znaju, pojma nemaju. Ako im nije jasno neka pitaju Petra Đokića, taj je sveznalica

ODGOVORITE
Name

Ser od Doboja

24.09.2019 08:16

Koje gluposti, eto Rusi idu preko bijela svijeta da prave hidrocentralu, Rusija je najveća država na planeti, ima rijeka koliko hoćeš, da mogu i žele pravili bi je kod svoje kuće.

ODGOVORITE
Name

Sredstva se ne biraju

24.09.2019 08:20

Pred izbore.

ODGOVORITE
Name

Banja luka

24.09.2019 08:30

A sto je izmjenjen tok vrbasa i prekopane obale nikom nista e bagro lopovska

ODGOVORITE
Name

Bas

24.09.2019 08:53

interesantno nije isplativo a gdje je ljubav i bratstvo? Koliko novca toliko ljubavi i prijateljstva! Pamet u glavu tvrdoglavi srbine!!!!

ODGOVORITE
Name

Divota

24.09.2019 09:52

I dalje glasajte za SNSD i/ii ćutite na pokradene glasove. Sve u stilu ćuti , može bit i gore. A da ste se kao narod pobunili, motkama bi ih istjerali sa vlasti. No, izgleda mnogo fali svijesti i morala.

ODGOVORITE
Name

b

24.09.2019 09:57

Hvala bogu, rusi su pokopali jedinu rafineriju u BiH izvukli milione i cao

ODGOVORITE