Руси неће да граде на Врбасу хидроцентралу

Пројекат изградње четири каскадне хидроцентрале, које су требале да буду лоциране на доњем току ријеке Врбас код Лакташа, обустављен је због неисплативости, потврђено је "Независним" у Министарству енергетике и рударства РС.

Република Српска 24.09.2019 | 07:35
Руси неће да граде на Врбасу хидроцентралу
Наиме, како су нам објаснили, руски партнери, који су требали да изграде централе, обавијестили су Владу РС да су након обављене анализе закључили да пројекат није исплатив.

"Након завршетка додатних истраживања и анализе доступних информација, према информацијама које смо добили од руског инвеститора, студија економске изводљивости је показала да пројекат за њих није исплатив", речено нам је.

Међутим, како је напоменуто у Министарству, Руси су потврдили заинтересованост да улажу у друге хидроенергетске пројекте у РС.

"Потврдили су интерес и за истраживање могућности реализације других хидроенергетских пројеката у РС", нагласили су у Министарству.

Подсјећања ради, у септембру прошле године су Петар Ђокић, тадашњи министар индустрије, енергетике и рударства РС, и Леонид Чернигов, генерални директор руске компаније "Ракурс инжењеринг" из Санкт Петербурга, потписали Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта изградње четири каскадне хидроелектране на Врбасу, укупне снаге 86 МW. Планирана је градња хидроелектрана Трн, Лакташи, Косјерево и Разбој.ХЕ Трн би имала инсталисану снагу 24,01 МW са просјечном годишњом производњом 139,90 ГWх. Инсталисана снага ХЕ Лакташи била би 16,18 МW, уз просјечну годишњу производњу од 95,2 ГWх.

Планирана инсталисана снага ХЕ Косјерево је 13,3 МW, а просјечна годишња производња би износила 102 ГWх. ХЕ Разбој имала би инсталисану снагу 16,50 МW и просјечну годишњу производњу 102,1 ГWх. Како је тада саопштено, инвестиција би била вриједна око милијарду марака, а у периоду од наредних годину дана Руси су требали да изврше анализе и студије, како би се показала исплативост самог пројекта.

Ђокић је приликом потписивања меморандума рекао да ће, уколико студија покаже исплативост, након тога бити дефинисани инвеститори, начин финансирања и други технички детаљи. Првобитни планови предвиђали су запошљавање 1.000 радника на изградњи објеката, али и додатно запошљавање људи посредством унапређења пољопривредне производње.

Представници "Ракурса" нису одговорили на наш упит о томе које активности планирају у наредном периоду.

На прес-конференцији приликом потписивања меморандума Чернигов је рекао да је његова компанија спремна помоћи обуку инжењера РС, али и у побољшању ефикасности постојећих хидроенергетских постројења у РС захваљујући технологији и искуствима које они имају. Остаје да се види да ли ће "Ракурс" бити ангажован на неким другим пројектима у наредном периоду, као и да ли ће бити ангажован на ремонту постојећих постројења.

На интернет страници "Ракурса" истакнуто је да се ради о лидеру у подручју индустријске аутоматизације у Русији, а специјалност им је управљање контролним системима методом АЦС ТП у великим енергетским комплексима. Наглашавају да се ради о једној од 30 најбољих приватних руских компанија регистрованој на сајту Министарства за економски развој Руске Федерације. Иначе, овај пројекат требало је да се реализује у склопу сарадње РС са регионом Санкт Петербурга.

Планирана градња
ХЕ Трн

ХЕ Лакташи

ХЕ Косјерево

ХЕ Разбој

(Независне)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Миле

24.09.2019 05:49

Нема везе,важнији је историјски споразум двије библиотеке.хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.09.2019 09:42

А како смо то ми до сада могли све сами да изградимо. Шта би од нас остало да су наше реке, руднике и електране давали странцима пре 70 година. Да ли би ми данас уопште имали струје. Шта је са отетим рудником Станари на којима странац гради себи електрану, када ће тај отети рудник бити враћен народу.л Када ћемо и ми моћи да градимо по Русији, Енглеској, Немачкој, САД и другим државама као они на нашој земљи што граде за себе.

Name

Ре

24.09.2019 11:38

НЕЦЕ РУСИ НИКАДА УЛАГАТИ САМО АКО ИМ ПОКЛОНИМО ТО УЗМУ ПАРЕ И УДАРЕ СЕ НОГОМ У ГУЗ. Ја предлажем да им дамо ХЕ ВИСЕГРАД гарант ће уложити у њу своју похлепу

Name

БЛ Комуниста

24.09.2019 05:50

Код браће Руса је платформа за плин и нафту у губитку, као код нас С.Шуме и ЕПРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

24.09.2019 05:59

Градњу треба дати Мркоњићком клану са Кесићем на челу да ураде као и Малу хидроелектран Бочац 2 која је једна од најскупљих малих електрана (цијена је око 4милона евра по МWат-у) и да подмире све гладне главе у влади и електропривреди

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

24.09.2019 06:07

Невјероватно је шта све ради садашња власт Републике Српске. Зар је могуће да нико у Републици од домаћих предузећа и инвеститора није способан да гради хидроелектране. Прије 60 година у бившој Југославији гарадили смо огромне и мале хидроелектране са сопственом памећу, сопственом технологијом, уграђивали домаћу опрему и сами финансирали. Данашња власт незна управљати ни тад сграђеним енергетским капацитетима, јер увјек праве губитак. Кад су у питању Руси, наравно да неће градити хидроелектране, јер руски интерес у Републици Српској у будуће ће бити само продаја гаса. Више немају интерес ни за рафинерију нафте у Броду. Поред могућности да се гријемо на путем топлотних електрана које користе дрва и јевтину електричну енергију ми ћемо увозити гас. Чије ово све интерес? И врабци на грани у Републици Српској знају одговор, а народ и даље трпи и ћути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

24.09.2019 07:21

Паметни и они који хоце да раде су протјерани остали су само они који у име лазног патриотизма униставају све сто је остало.

Name

Ја...

24.09.2019 07:26

Ало, о цему ти прицас!????! Цовјек је кости мртвог сина одвезао из ове земље у Аустрију. Ово је проклет дио земљине кугле.

Name

Освит

24.09.2019 06:08

Грлом у јагоде,у Лактасима до половине Врбаса ударени сипови,направљено ругло.Фала Богу да се неце градити ,по обицају ово сто су урадили це остати да свједоци о људској глупости и поврсности свега сто се ради у овој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

24.09.2019 06:14

ко је синоћ гледао МРЕЖУ на ФТВ видио је својим очима како нас браћа Руси воле и како из РС износе милионе марака! само глуп човјек не може сконтати да ће бар трећина од тог опљачканог новца завршити на рачунима оних који су русима омогућилу "легалну" пљачку! А све под кринком српства, заштите РС итд... на крају ће гладни и преварени народ у РС молити да се ушљепа уз ФБиХ и да граде неку нову БиХ без ентитета кад сконтају да и Русија и Србија, али и сви остали само гледају свој интерес... Живи били па видјели, није тај тренутак далеко..

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

24.09.2019 07:22

Потписујем,Вуце

Name

Скептик

24.09.2019 06:17

Какви глупани и неспособњаковићи. Требао им неко са стране доћи и рећи да се у пољу гдје нема брда вишег од 50 метара не може градити хидроцентрала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срба

24.09.2019 06:36

То што причаш везе са животом нема. Не морају све електране имати велики пад да би радиле. Тај пројекат треба да буде инвестиција којом би се регулисао ток ријеке Врбас и створили услови за мрежу канала који бинсе користили за наводњавање. Сама електрана ко електрана унсвему томе је секундарна ствар.

Name

велико постење

24.09.2019 06:30

па ваљдасе хидроцентрала гради гдесу стјене и брда а не на врбасу где нема брда вецег од 50 метара надморске висине а руси тоје патка ввладајуцих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

24.09.2019 06:45

Шта ти Руси знају, појма немају. Ако им није јасно нека питају Петра Ђокића, тај је свезналица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сер од Добоја

24.09.2019 08:16

Које глупости, ето Руси иду преко бијела свијета да праве хидроцентралу, Русија је највећа држава на планети, има ријека колико хоћеш, да могу и желе правили би је код своје куће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Средства се не бирају

24.09.2019 08:20

Пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

24.09.2019 08:30

А сто је измјењен ток врбаса и прекопане обале ником ниста е багро лоповска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас

24.09.2019 08:53

интересантно није исплативо а гдје је љубав и братство? Колико новца толико љубави и пријатељства! Памет у главу тврдоглави србине!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивота

24.09.2019 09:52

И даље гласајте за СНСД и/ии ћутите на покрадене гласове. Све у стилу ћути , може бит и горе. А да сте се као народ побунили, моткама би их истјерали са власти. Но, изгледа много фали свијести и морала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

б

24.09.2019 09:57

Хвала богу, руси су покопали једину рафинерију у БиХ извукли милионе и цао

ОДГОВОРИТЕ