Roditelji nisu vaspitali djecu, djevojčice kazniti

Novi snimak vršnjačkog nasilja zapanjio je javnost. U pitanju su dve devojčice Srednje škole u Barajevu koje su snimljene dok napadaju treću. Žrtva i jedna od nasilnica učenice su prvog razreda škole u Barajevu, dok je druga nasilna devojčica iz jedne srednje škole sa Zvezdare.

Srbija 14.09.2019 | 09:05
Roditelji nisu vaspitali djecu, djevojčice kazniti
Dve devojčice lupaju šamare trećoj, dok se druga deca smeju, kao i same nasilnice. Kako je sasvim ispravno procenio jedan čitalac "Škola je ovde nemoćna, roditelji su pogrešili i nisu vaspitavali svoju decu na vreme. Ovo je ogledalo sunovrata omladine, propagiranja pogrešnih vrednosti, Farme, Parova, Velikog brata. Ove devojčice su agresivne jer se tako vaspitavaju, vide na društvenim mrežama, TV itd. Privlači ih lak moral, ulica i tu nema leka, ovo je tek početak.".

Da je sve bilo bolje "kada smo mi bili deca" smatra jedan čitalac koji kaže da ovoga nije bilo u Titovo vreme, već je počelo sa sunovratom devedesetih godina prošlog veka. "Kiki" smatra da bi nasilnice trebalo da budu izbačene iz škole, a da nova škola ne sme da bude na udaljenosti manjoj od 50 kilometara, plus 100.000 dinara kazna i isto toliko da plate devojčici koju su tukle, kao i 30 dana pritvora...

U "naše vreme" rekli bi pripadnici starijih generacija, devojčice su preskakale lastiš, a ove današnje u tom uzrastu već znaju šta je ku*va.

Neki su za to da se uhapse i roditelji i deca.

Da li nas više šokira to što vidimo da dete dobija batine i trpi poniženje od druge dece ili nas je sve pogodilo više zato što su u pitanju devojčice. Pa ako nasilje i batine očekujemo od dečaka, zar je postalo uobičajeno da ga očekujemo i od devojčica?

U poslednje vreme, kao da je "mrtva trka" u vršnjačkom nasilju kada je u pitanju pol nasilnika, tuku i dečaci, ali i devojčice ne zaostaju.

Da li takva deca uzor imaju u "ličnostima" sa TV-a i njihovom bahatom načinu ophođenja, u svakodnevnom životu u kom ne znaju da kažu "hvala", "izvinite", "izvolite", u onima kod kojih u rečniku ne postoji "Vi" nego samo ti... Koga pokušavaju da impresioniraju? I zašto uopšte misle da će na taj način nekoga zadiviti?

Znaš da ćeš biti otkriven i onda ćeš nemo stajati pred autoritetima ne znajući da objasniš šta ti se dešava u glavi i kako to da se jedna devojčica tako ponaša?

A šta tek reći o deci koja tako nešto samo posmatraju, ne pokušavajući da spreče ili zaustave nasilje? Do kog smo stadijuma bolesti došli kada samo nemo stojimo i posmatramo ili automatski, kao zombiji, posegnemo za telefonom?

Da li bi sport mogao da smanji agresiju kod mladih odnosno povećanje broja časova fizičkog vaspitanja kao što smatra jedan od čitalaca.

"Doktor" smatra da treba otvoriti još jedno odeljenje u svakoj školi u koje bi išla ovakva nasilna deca. Pa kad se nastava završi, oni bi bili zaduženi za čišćenje učionica. Pominju se tu još i neke "vaspitne".

U komentarima se javila i jedna majka, kako je sama navela "delinkventa i narkomana od 17 godina", koji je kaže, dobio svu ljubav i pažnju ovog sveta. Ona je pozvala čitaoce da razmisle pre nego što okrive roditelje za sve.

(Telegraf.rs)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Drustvena moda

14.09.2019 07:25

Roditelji su nemocni mozda pred drustvenim moditetima kojima su deca izlozena, cak drzava kaznjava roditelje koji ne potcinjavaju decu modi, recimo besmisao obrazovanja, tako da drzava odgaja decu a ne roditelji

ODGOVORITE
Name

Iduvek Je Bilo,

14.09.2019 07:50

Kakvi roditelji takva i djeca! caca dan i noč po kafanama, djeca prepustna sama sebi irade sta oni zele.

Name

Da Daa

14.09.2019 08:07

Dolazi na naplatu odgoj!!!! od devedesetih arkan cece farme brat serije turske i soanske !!!piliticari tajkuni sa previse novca urusili sistem !!e sad placaju buduce generacije sa kreditima dignutim za bahacenje nerad i neznanje sa punooo novca upropastio drzave sistem sve institucije od skolstava zdravstva itd itd !!pa zato narod i bjezi!od bezvlasca da spasi sto se spasiti da!!djeca djeca i tako djeca stradaju zbog starih !zloooo nevidjeno na balkanu !sve institucije propale sve vrednosti propale od devedesetih od rata do danas! stradanje generacijaaaaa

Name

Re i oduvek je bilo

14.09.2019 08:22

Ne znam gdje vi živite i u kojoj ste galaksiji kad tako pišete, nije toliko do roditelja nego do sistema, sistem i društvo su nametnuli da klubovi za mlade rade cijelu noć do ranih jutarnjih sati, tamo se dilaju narkotici što je mladima na dohvat ruke, nema kontrole od sistema, roditelji su nemoćni jer ne mogu od djece da prave zatvorenike, a na televiziji samo nasilje, i reality u kojima se propagira da je dobro biti lošeg morala jer tada imaš novac i moć, široka tema

Name

XL

14.09.2019 08:49

SVO JE OVO DRUŠTVO BOLESNO, SAMO SVE ZAJEDNO OGRADITI ŽICOM I UVESTI IZ SVIJETA DOSTA PSIHIJATRIJSKIH STRUČNJAKA I DIPLOMIRANI LJEKARA PSIJIJATARA

Name

Sa

14.09.2019 09:15

Ne mozes kriviti drzavu za svoj neuspjeh. Odgoj djeteta krece od rodjenja. Djeca spavaju po kolicima da bi roditelji ispijali kafe. Valjaju se po trznim centrima, a roditelji ne vode brigu. Kada postanu odrasli, onda je kasno da se odgaja

Name

Niko

14.09.2019 07:43

Treba roditelje kazniti i to debelo pa da shvate da djecu treba vaspitsvati i raditi sa njima.A država treba da stane u kraj da maloljetna djeca izlaze i dočekuju jutra po klubovima.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

14.09.2019 09:47

U RS se to neće desiti, jer ovoj valsti odgovara nepismena omladina i zavisn aod narkotika i drugih oblika zavisnosti, Samo obrazovanje i kultura i samosvijest o tome kako treba da se živi , štiti mladog čovjeka od propadanja. A tu su sekte koje nesmetano rade i crkva, naročito pravoslavna koja bi trebala više da se bavi omladinom.

Name

Miro

14.09.2019 09:52

Kazniti i roditelje i djecu koja su nasilnička roditelje velikom novčanom kaznom a djecu odvojiti od roditelj na par mjeseci da se ne mogu vidjeti

Name

ima vaspitna mjera samo treba primjeniti

14.09.2019 10:35

Treba i roditelje i tu decu kazniti debelo pa bi se oni normalno ponasali ali ita deca koja gledaju i i smeju se a ne pomazu nisu ni oni dovoljno vaspitani

Name

ajde Niko covece

14.09.2019 13:48

Mani se gluposti, ti ocito nisi roditelj. Roditelji odgajaju decu do skole.A posle preuzima.skola, drustvo,ulica,televizija, internet a posebno te famozne "drustvene mreze". Deca kao i drustvo u celini ne postuju niti se boje, ni Boga ni naroda, sto bi se reklo. Zato se i desavaju ovakve scene, na zalost i brigu roditelja.

Name

Snaci se u vremenu u kojem zivis

14.09.2019 09:40

Djeci je naprosto konfuzija u glavi, jedni ga vaspitavate kuci, a drugo ga vaspitava sistem izvrnutih vrijednosti. Nisu ni svi rodutelju krivi, koji naprosto ni sami ne mogu da se izbore sa tim izvrnutim vrijednostima. Dolazi vrijeme kada ce takve genwracije sa izbrnutim vrijednostima vaspitavati buduce, pa valjda ce se izbalansirati samo od sebe. Danas se moze smatrati da si uspjeo vaspitati dijete, pod 1.samo ako je u stanju da se zna zastititi od svoga zla kojim je okruzeno na svakom koraku. Za mene je to vaspitanje.

ODGOVORITE
Name

Smislov

14.09.2019 11:50

Reality programi služe da osim zarade vlasnicima, pruže šansu polusvijetu koji tu šansu nikako nisu zaslužili. Tu se promoviše sve najgore od ljudskih osobina, nerad, ljenost, nepoštovanje, bahatost, sujeta, prostakluk. Na kraju to čudo ima i svog ima pobjednika, samo niko ne zna čime je zaslužio pobjedu. Pobjednik ni za šta dobije auto i kupi stan, postane reality "igrač" i ima "fanove" u vidu ovih djevojaka. Kako god da kaznite ove, ne znam kako da ih nazovem, oni sa ovim već imaju kartu za ulazak u navedene programe u kojima će za mjesec dana zaraditi što normalan čovjek ne može za godinu. Došlo vrijeme da pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati. Došlo prije 30 godina i ne nazire se kraj.

ODGOVORITE