EP: Englezi razbili Bugare, Ukrajina gazi ka EURO-u!

Ukrajina gazi ka EURU: Ubedljivo beži i Srbiji i Portugalu! Tim Andreja Ševčenka zabeležio četvrtu pobedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.  Engleska i Kejn razbili Bugare, Island želi na EURO! Englezi na Vembliju savladali Bugare, Island bez imalo problema stigao do četvrte pobede.  Tri utakmice i gol-razlika 14:1, Engleska nema protiv koga da igra u ovoj grupi! Het-trik Harija Kejna u slavlju nad Bugarskom (4:0).

Fudbal 07.09.2019 | 20:15
EP: Englezi razbili Bugare, Ukrajina gazi ka EURO-u!
Silna Ukrajina pobegla Srbiji devet bodova! Portugalci u još većem zaostatku...

I da je izgubila Ukrajina bi zadržala prvo mesto u Grupi B. Ali, četa Andreja Ševčenka ne da nije poražena, već je u petom meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo "zgazila" i Litvaniju u gostima -3:0 (2:0).

Ukrajinci su tako iz pet utakmica sakupili čak 13 bodova i glavni su kandidati za prvo mesto i plasman na EURO 2020. O njihovoj dominaciji govori i gol razlika od 11 datih (pet Srbiji) i samo jedan primljen gol.

Po svemu sudeći, o drugom putniku iz Grupe B odlučivaće Srbija i Portugala, a možda i ključni meč igra se večeras na stadionu "Rajko Mitić" od 20.45.

Već u sedmom minutu bilo je jasno da će Litvanci slabo namučiti nekadašnje sunarodnike iz SSSR-a. Oleksandr Zinčenko, fudbaler Mančester sitija, načeo je domaćine na samom početku meča, da bi u 28. naturalizovani Brazilac Marlos postigao drugi gol za goste.

Tačku na ubedljivu pobedu Ukrajine stavio je Ruslan Milanovski u 62. minutu.

Ušli su u ove kvalifikacije kao treći favorit grupe B, a kako stvari stoje jedini neće morati da brinu oko plasmana na predstojeći Evropski šampionat. Ukrajinci blistaju kao retko kada ranije i sasvim zasluženo drže lidersku poziciju u grupi kojoj pripada i Srbija. Trijumf u Litvaniji (3:0) četvrti je za četu Andreja Ševčenko kome očito selektorski posao i te kako prija. 

Nema tu ni S od takozvane sovjetske škole. Ukrajinci igraju pitko, lepo za oko, s mnogo izmena mesta, i sve to uz brzinu protoka lopta na kojem bi mogli da joj pozavide najbolje reprezentacije Evrope. Uostalom, imali smo u sve to prilike da se uverimo pre tri meseca kada su nas bukvalno "odučili" od fudbala.

Litvanci su se. očekivano, pokazali kao nedostojan rival takvim Ukrajincima i već posle pola sata igre bilo je jasno u kom pravcu taj susret ide. S dva brza pogotka gosti su "smirili" domaćina kome je preostalo u nastavku samo da se čuva težeg poraza...

Prvi gol gosti su postigli posle vrlo loše ofsajd zamke Litvanaca. Zinčenko je na pas marlosa ostao potpuno sam i sa 15 metara lako pogodio - 1:0. brazilac Marlos sve je sam uradio za 2:0. Oduzeo loptu posle visokog presinga, napravio nekoliko koraka, pobegao u stranu i opet preciznim udarcem matirao golmana domaćeg sastava.

Konačan rezultat postavio je Ruslan Malinovski na isteku jednog sata igre. Bila je to možda i najlepša akcija na utakmici. Jaremčuk je ovoga puta bio asistent...

U zavisnosti od večerašnjeg rezultata u Beogradu (Srbija - Portugal) Ukrajinci će znati šta im je još potrebno da bi osigurali plasman na EURO. Ali kako god da bude na Marakani izvesno je da Ševčenkovi momci ostaju prvi favoriti, ne samo zaprolaz, već i za prvo mesto u grupi. Pogotovo što ih u narednom kolu ponovo čeka okršaj sa slabašnim Litvancima, a onda u preostale dve runde (protiv Srbije i Portugala) biće im dovoljno samo da ne izgube.

Ukrajina je lider u Grupi B sa 13 bodova, slede Luksemburg i Srbija sa po četiri, Portugal ima dva.

TABELA: Ukrajina (5) 13, Luksemburg (4) 4, Srbija (3) 4, Portugal (2) 2, Litvanija (4) 1.

Engleska i Kejn razbili Bugare, Island želi na EURO! Englezi na Vembliju savladali naše komšije, Island bez imalo problema stigao do četvrte pobede.

Engleska je ponovo na čelu grupe A kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine i to sa utakmicom manje u odnosu na najbliže rivale. Oni su savladali Bugarsku bez ikakvih problema i tako upisali i treći trijumf u isto toliko mečeva - 3:0.

Engleska se poigravala Bugarskom, a posebno je uživao Hari Kejn. Napadač Totenhema je postigao het-trik, dok je bio i asistent za pogodak Rahima Sterlinga.

Kejn je "otvorio" rapsodiju golom u 24. minutu, kada mu je upravo Sterling lepo asistirao. Otišlo se sa 1:0 na poluvreme, ali već je posle četiri minuta prednost bila duplirana. Jedan igrač Bugarske je krajnje nepotrebno napravio jedanaesterac, koji je Kejn lako pretvorio u gol.

Već u 55. minutu je Kejn "uzvratio uslugu" igraču Mančester Sitija, da bi Kejn ponovo sa penala postigao gol, ovoga puta u 73. minutu. Moglo je lako do kraja meča da bude i više golova u mreži Plamena Ilijeva, ali je Bugarin imao nekoliko dobrih intervencija.

Engleska sada ima maksimalnih devet bodova posle svoja tri meča, dok su iza njih selekcija takozvanog Kosova sa osam bodova iz četiri meča. Češka ima šest bodova, a Bugarska i Crna Gora po dva.

Protiv Češke 5:0, protiv Crne Gore 5:1, a onda protiv Bugarske 4:0! Engleska očigledno nema dostojnog protivnika u grupi A, pa je izvesno da će se prošetati do Evropskog prvenstva.

Bugari su na Vembliju uspeli da odigraju kvalitetnije od domaćina samo u uvodnim trenucima meča, a onda su ušli u seriju grešaka koja ih je na kraju koštala pravog debakla u Londonu. Selekcija je prvu katastrofalnu reakciju gostujuće odbrane kaznila u 24. minutu. Sterling je oteo protivniku loptu na ivici kaznenog prostora, a onda pronašao Harija Kejna na pravom mestu.

Bio je ovo meč koji je upravo najviše prijao neustrašivom napadaču Totenhema, koji uživa u situacijama kada se prilike prosto same ukazuju. Bugari su i definitivno potonuli na prilično naivan način u 50. minutu. Tada je Rašvord lukavo iskoristio neoprezan start Bodurova, koji je klizao nekoliko metara, a napadač Mančester junajteda samo sačekao da ga pokupi. Kejn je preuzeo odgovoronost i bez problema duplirao prednost svoje selekcije.

Ipak, Hari Kejn samo pet minuta kasnije pokazao da je pre svega timski igrač. Odlično je povukao kontru svog tima i uzvratio Sterlingu za asistenciju iz sredine prvog poluvremena. Konačno, Kejnova predstava je kompletirana u 73. minutu. Napadača Totenhema tada je u kaznenom prostoru srušio Dimitrov, pa je iskoristio situaciju da postigne het-trik.

Kroz još jedne izuzetne kvalifikacije prolaze Islanđani, koji su došli do četvrte pobede u grupi H i izdvojila se na prvoj poziciji. Selekcija Erika Hamrena savladala je Moldaviju na svom terenu (3:0). Gostujuću odbranu načeo je Sigtorson u 31. minutu, Bjarnason je duplirao vođstvo u 55, dok je konačan rezultat postavio Viktor Mundrac, autogolom u 77. minutu.

A na krajnjem severu Evrope, Island je nastavio pohod ka drugom uzastopnom plasmanu na Evropsko prvenstvu, a trećem uzastopnom na velikim takmičenjima. Ispostavilo se da Moldavija nije bila težak zalogaj za Gilfija Sigurdsona i ekipu, pošto su bili ispraćeni sa tri pogotka u svojoj mreži - 3:0.

Kolbajn Sigtorson je posle pola sata igre bio taj koji je doneo vođstvo domaćinu i tim rezultatom se otišlo na odmor. Sve vreme su Islanđani imali potpunu inicijativu, napadali su bez prestanka i do drugog gola su stigli u ranoj fazi drugog poluvremena.

Birkir Bjarnason je u 55. minutu duplirao prednost, da bi konačan rezultat i laku pobedu potvrdio Jon Bodvarson. Island je time ostvario četvrti trijumf u petom meču kvalifikacija, čime je pokazao i Turskoj i Francuskoj da neće odustati od žestoke borbe za dva mesta na Evropskom prvenstvu.

Ukoliko te dve selekcije ostvare očekivane pobede protiv Andore, odnosno Albanije, i one će kao i Island imati 12 bodova posle pet odigranih mečeva. To bi, samim tim, mogla da bude i najuzbudljivija kvalifikaciona grupa u drugoj polovini ciklusa.

Kosovo – Češka 2:1 (1:1)
(Murići 20, Vojvoda 67 - Šik 16)

Engleska – Bugarska 4:0 (1:0)
(Kejn 24, 50, 73, Sterling 55)

Island – Moldavija 3:0 (1:0)
(Sigtorson 31, Bjarnason 55, Mudrac 77ag)

Litvanija – Ukrajina 0:3 (0:2)
(Zinčenko 7, Marlos 28, Malinovskij 62)

20.45 Francuska – Albanija
20.45 Srbija – Portugal
20.45 Turska – Andora

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar