SP: Pau nije tu, a srpskim centrima sijevaju munje iz očiju!

Očekuje se da Plavi u nedelju u borbi za prvo mesto u grupi imaju prevlast u igri ispod koša i da bi tu mogli da naprave ključnu prednost.

Košarka 07.09.2019 | 22:45
SP: Pau nije tu, a srpskim centrima sijevaju munje iz očiju!
Da li nas ne voli, ili nas mnogo poštuje pa voli da igra protiv nas? Ili je jednostavno previše dobar. Pa makar imao 21 i 39 godina. Pau Gasol je igrač koga ne želite da vidite preko puta i to traje decenijama, mogli smo to mnogo puta da se uverimo. Španija sa njim i bez njega nije ista ekipa. Drugačiji je miris, ukus i šmek tog tima. Pa igrao Mark, Serhio Ljulj ili na klupi sedeo Skariolo. Najvažniji sastojak nije u crvenoj čorbi. I to se da osetiti…

Čast i Marku Gasolu koji je izvanredan igrač, ali onaj "glavni" Gasol nije tu da gazduje reketom. Tata reprezentacije Španije. I odmah sve izgleda daleko svetlije i lepše po sve druge reprezentacije. Pa i po našu pred nedeljni obračun. Iako Srbija dugo nije izgledala ovako moćno, iako će mnogi reći "Pa bolje da igra, da i njemu pokažemo šta znamo"... Ipak je bolje što je van parketa i pre svega van reketa. Što je sigurno, sigurno...

Pogotovo zato što naši centri igraju tako kako igraju i prave veliku razliku.

Ne mogu Španci na ovom turniru da računaju ni na Nikolu Mirotića, Serhija Rodrigeza, Aleksa Abrinesa, Serža Ibaku. Ali... Pau je posebno priča. Zamislite samo na sekund da je Pau u ovoj reprezentaciji Španije. Sve bi izgledalo mnogo drugačije, i bez ovih drugih pomenutih izostanaka. Jeste Riki Rubio vođa ovog sastava uz Marka i Serhija Ljulja, te prevejanog Rudija Fernandeza, ali svi oni izgledaju kao da im nešto nedostaje.

Kada kažemo Španija - mislimo Pau Gasol. I nije se još ni približavalo Svetsko prvenstvo u Kini on je već rekao da želi da igra. Međutim, operacija noge mu je stala na taj put. Iako ima 39 godina, želja nije bila upitna. A već je najavio da jedva čeka da sa 40 zaigra u Tokiju na Olimpijskim igrama. Pitamo se samo dokle će igrati? Kakva je to strast prema reprezentativnom dresu…

Sa reprezentacijom je osvojio četiri zlatne, tri srebrne i četiri bronzane medalje. Bio je prvak sveta u Japanu 2006, tri puta je bio prvak Evrope i dva puta drugi na Olimpijskim igrama. Bio je najbolji strelac Evrobasketa 2003, bio je MVP Svetskog prvenstva u Japanu, najbolji strelac i najbolji igrač Evrobasketa 2009, najbolji strelac i najbolji igrač Evrobasketa 2015...

Vidi se na ovom prvenstvu da Španci nisu ni izbliza opasni kao ranije. Jedan deo ide na to što je Ljulj u slabijoj formi pa je i ceo tim malo “izgubio” na oštrini, iako Rubio daje vrlo dobar ritam. A drugi i bitniji razlog je manja dominacija Furije ispod koša od one na koju smo navikli. Usko povezanom sa pomenutim izostankom Paua.

Mark je svetski igrač, strašan visoki toranj, ali nije toliko pouzdan kao njegov brat što se dalo videti u utakmici kao što je bila ova protiv Italije. Nije uspeo da se upiše u strelce sve do samog kraja utakmice, tačnije na minut pre kraja, a pre toga praktično ništa nije uradio. Kao da nije bio na utakmici. Mogao je strašno da košta svoju reprezentaciju. Sve što je uradio na kraju bila su ta dva, doduše bitna, poena i na njima se zadržao. Vidi se njegova snaga, zna se i da je napredovao veoma u šutu za tri poena, ali koliko god bio dobar igrač nije baš toliko dobar kao njegov brat.

Pod košem je naravno i mladi Ernangomez, veliki talenat, danas je uspeo da nadomesti slabiju partiju Marka, ali utisak je da će Srbija u nedelju imati prevlast u igri ispod koša. I to priličnu, barem na papiru i u teoriji.

Italijani su vrlo tanki u tom delu i nisu uspeli da naprave problem Špancima, ali videćemo kako će se Mark Gasol i Huančo nositi da Nikolom Jokićem, Bobanom Marjanovićem, Nikolom Milutinovim i Miroslavom Raduljicom?

E, zato dajemo toliko na značaju činjenici da Pau ne igra na ovom šampionatu.

Srbija je toliko moćna u reketu da može mnogo da naudi Furiji u nedelju u borbi za prvu poziciju u grupi i da joj nanese mnogo boli u tom segmentu. Ima naša reprezentacija više opcija, čak i kada igra sa Jokićem na četvorci pa praktično imamo i dva centra u isto vreme. Znao je i Birčević da se pomera na tri, kao i Bjelica. To su ekstremno visoke postave. Imaju Španci još neke visoke igrače koji bi mogli da pripomognu, poput Viktora Klavera, Pjera Oriole i Vilija Ernangomeza, ali ima Srbija pored pomenute četvorke i Bjelicu i Birčevića. Na papiru smo jači “unutra”.

Kada vidimo Jokića kako proigrava ceo tim, pa i Marjanovića, Raduljicu ili Milutinova, to je nešto što samo imaju Orlovi i niko više. Prava retkost i ekstreman kvalitet. I to će morati da se koristi maksimalno.

Srbija je najviši tim na šampionatu (skok bi trebalo da bude na našoj strani), a kada u reketu kod Španaca nema Paua da onim njegovim ludačkim pogledom zastraši sve protivnike, pa i one neustrašive, sve će to ići mnogo lakše. Na sve to našima u Kini sevaju munje iz očiju.

Vidimo se u nedelju.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar