US open: 2018. ispala u 1. kolu, sad u finalu na Serenu!

Kanada može da slavi, Andreesku u finalu US Opena! Kanađanka Bjanka Andreesku igraće u subotu 7. septembra za svoju prvu Grend slem titulu u karijeri.  Serena bez milosti, stigla Kris Evert i ušla u novo finale! Serena Vilijams je po jubilarni deseti put u finalu US Opena.  Serena "zakucala" 10. finale u Njujorku, čeka je duplo mlađa rivalka! U finalu US Opena boriće se Serena Vilijams, koja će uskoro napuniti 38 godina, i 19-godišnja Kanađanka Bjanka Andreesku.

Tenis 06.09.2019 | 11:29
US open: 2018. ispala u 1. kolu, sad u finalu na Serenu!
Ona je u polufinalu posle velike borbe bila bolja od Belinde Benčić iz Švajcarske, 7:6 (3), 7:5.

Tako je Bjanka, koja je na turniru 15. nosilac, nastavila sezonu iz snova. Posle titula u Njuport biču i Indijan Velsu, te nedavno na Rodžers kupu u Kanadi, sada je i u prvom velikom finalu na Grend slemu.

Ona je 19. jula napunila 19 godina, u velikom je usponu i kako stvari stoje, nikog ne treba da iznenadi ako ova devojka u dogledno vreme bude čak i na samom vrhu WTA liste.

U meču sa Benčićevom, koja ima 22 godine i deluje znatno iskusnije, jer je počela da nastupa kao profesionalac kao tinejdžerka, nije bilo nimalo lako.

Prva polovina početnog seta bila je neizvesna, posebno četvrti i šesti gem u kojim je Bjanka spašavala čak pet brejkl lopti. Benčićeva je na 5:4 imala i set loptu na servis Andreesku, ali nije uspela da je iskoristi i to joj se osvetilo.

U taj-brejku, Kanađanka je povela sa 5:0 posle čega nije bilo povratka za Benčićevu.

Ipak, teniserka iz Švajcarske je prva stigla do brejka u drugom setu, vodila je sa 3:1, da bi onda usledila četiri uzastopna gema u kojim su viđeni brejkovi. Belinda je imala 5:2, ali onda je doživela ogroman pad, Andreesku je nanizala pet gemova zaredom i plasirala se u finale.

Kada se ima u vidu da je ova devojka prošle godine zaustavljena u prvom kolu kvalifikacija, a da je posle prvog takmičenja u glavnom žrebu već u finalu, sve je apsolutno jasno.

"Ne pitajte me kako sam došla do ovog rezultata, ne znam šta da kažem. Možda se sav taj naporan rad isplatio. Da mi je neko rekao da ću igrati u finalu pre samo nekoliko nedelja, rekla bih mu da je lud", priznala je Andeesku.

Ipak, negde je posle niza nevolja moralo i da joj krene.

"Sve je počelo u Ouklendu, nastavila sam sa dobrim igrama u Indijan Velsu. To mi je bila tačka preokreta u ovoj sezoni. Sada, evo sa Serenom u finalu. Ne znam, možda sanjam. Igrati sa njim u finalu US Opena, potpuno luda stvar", dodala je Bjanka.

Serena joj je predala finale na Rodžers kupu početkom prvog seta.

"Znam kako joj je bilo. Nikada nije lako da predate meč. Rekla sam joj da ne brine, da će se vratiti, da je opet u finalima. Jedva čekam da se susretnemo", zaključila je Andreesku.



Serena bez milosti, stigla Kris Evert i ušla u novo finale! Serena Vilijams je po jubilarni deseti put u finalu US Opena.

Iskusna Amerikanka, koja će uskoro napuniti 38 godina, odigrala je sjajno u polufinalu protiv Ukrajinke Jeline Svitoline. Serena je posle 71 minuta igre pobedila sa 6:3, 6:1.

Ono što je impresivno je to da joj je ovo bila 101. pobeda na ovom turniru, čime je izjednačila rekord Kris Evert i sada joj se pruža velika prilika da osvoji dugo čekanu 24. titulu i izjednači rekord Margaret Kort.

Takođe, ukoliko pobedi u subotu, biće joj to sedmi US Open trofej čime bi prestigla Evertovu.

Usput, uspela je da obori još jedan rekord, ona je igračica sa najvećim razmakom između prvog i poslednjeg finala, rekord sada iznosi 19 godina i 362 dana.

Početak meča nije nagoveštavao tako ubedljivu pobedu Vilijamsove, pošto su prva dva gema trajala ukupno 16 minuta.

Amerikanka je uspela da se izvuče, u početnom gemu je neutralisala tri brejk lopte, a potom isto toliko i u petom gemu. Prethodno je u maratonskom drugom gemu uspela da načini brejk i povede sa 2:0.

Posle toga sve je lakše išlo za Serenu. Dobila je početni set sa 6:3, a onda dodatno pojačala gas u drugom setu u kojem je načinila tri brejka, u trećem, petom i konačno poslednjem, sedmom gemu.

Statistički, bila je dominantna u svim elementima, 34-7 u vinerima dovoljno govori kako je meč išao, a Vilijamsova je u ovom duelu bila uspešna i na mreži.

"Šta sam to večeras radila?, Ups, igrala sam servis-volej! Ne brinite, neću više pokušavati", nasmejala se Vilijamsova posle meča u intervjuu na terenu.

"Hvala ovoj divnoj publici, neverovatno je igrati sa ovakvom podrškom", dodala je prošlogodišnja finalistkinja.



Serena smatra da protiv Svitoline nije odigrala na najvišem nivou, i sve to trebalo bi da ispravi protiv Kanađanke, jer zna kakv stil igre praktikuje.

"Ona zaista zna kako da odigra raznovrsno. Igra različite udarce na različite načine, ali iznad svega mi se dopada kao osoba, neverovatna je", poručila je šestostruka šampionka US Opena.

Andreesku, koja je upola mlađa od Serene Vilijams, napravila je najveći uspeh u karijeri. Izborila je prvo grend slem finale.

"Ovo je ludo. Sanjala sam o ovome od malena i ne mislim da mnogo ljudi nije verovalo da će se to ostvariti. Ja sam oduvek bila puna samopouzdanja, ali kada je došao taj pobednički poen ipak sam bila u šoku. Takođe mnogo sam se borila za njega i mislim da zasluženo idem u finale", poručila je 19-godišnja Andreesku.

Kanađanka je otkrila da je kao devojčica gledala mečeve Serene Vilijams i maštala da zaigra protiv nje. Prvu priliku za to dobila je nedavno na turniru u Torontu, ali su odigrale samo četiri gema, pošto joj je Amerikanka predala meč.

"Sećam se da sam je gledala kada sam imala deset godina, ispratila sam većinu njenih mečeva kada je osvajala grend slemove, a sada ću se za jedan takav boriti sa njom. Znam da će ona igrati najbolju igru, tako da ću morati i ja, pa neka bolja pobedi", poručila je mlada kanadska teniserka, koja će nakon završetka US Opena ući među 10 najboljih na WTA listi.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar