Krupni mladeži stoje na putu starenju

Istraživanje na više od 900 blizanaca, koje su zajedno radili američki stručnjaci za starenje i britanski genetičari, pokazalo je da osobe sa većim brojem krupnijih mladeža po telu sporije stare i duže žive.

  • Magazin
  • Zdravlje


Ne bi trebalo da svi mladeži izazovu nespokoj kod osoba koje ih imaju. Istraživanje na više od 900 blizanaca između 18 i 79 godina, koje su zajedno radili američki stručnjaci za starenje i britanski genetičari, pokazalo je da osobe sa većim brojem krupnijih mladeža po telu sporije stare i duže žive.

- Čovek evropske rase u proseku ima oko 30 mladeža prečnika od jedan do pet milimetara. Međutim, nama su bile zanimljive osobe koje imaju čak stotinu mladeža, među kojima su i krupniji. Upravo kod njih je dokazano da žive duže. Ustanovljeno je takođe, da je od dve osobe istih godina, biološki mlađa ona sa više mladeža. Ta razlika ide i do deset godina, istakli su istraživači sa Londonskog kraljevskog koledža dr Veronika Batajli i dr Tim Spektor.

Genetičari smatraju da čovek sa više mladeža ima veću verovatnoću da njegov DNK poseduje poseban mehanizam zaštite od starenja. Uspeli su da ustanove i vezu između broja mladeža i dužine telomera, odnosno končastih krajeva hromozoma, koji se sve više skraćuju sa starenjem organizma. Osobe sa više mladeža imaju duže telomere, što znači da su im i ćelije dugovečnije.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

Christian Sweden

05.09.2019 16:07

Ne brinem, nakon topljenja leda i otapanja metana u Rusiji, za godinu do dve bice toliko pozara da cemo da se davimo i svi cemo da isto zivimo, osim bogatih. Njima mladezi nece biti potrebni.

Igor

06.09.2019 07:07

A jel moze neki link do te studije ili je to drzavna tajna vecernjih novosti? napisite kako treba sa komplet studijom ili ne pisite uopste!

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.