Federika Mogerini bi mogla na Hanovo mjesto?

Da li će se Federika Mogerini ubuduće baviti pitanjem evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana, umjesto dijalogom Beograda i Prištine - pitanje je podstaknuto najnovijim, zasad nezvaničnim, informacijama da je italijanska političarka među potencijalnim imenima za sastav nove Evropske komisije, koji će njena šefica, Ursula fon der Lajen, saopštiti pocetkom sljedeće sedmice.

Svijet 04.09.2019 | 14:37
Federika Mogerini bi mogla na Hanovo mjesto?
U opcijama za kandidata koji će voditi politiku proširenja pominju se, zasad, Mađari, Slovenci i Belgijanci, kao i dosadašnja šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Prema nezvaničnim informacijama Tanjuga u Briselu, Mađarska je zainteresovana da dobije portfolio koji se odnosi na proširenje.

Među mogućim opcijama pominje se i slovenački kandidat za komesara Janez Lenarčič, ali i dosadašnji šef belgijske diplomatije Didije Rejnders.

Budimpešta je vrlo jasna u svojoj poziciji da želi da vidi ubrzani proces pristupanja zapadnog Balkana EU.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto u više navrata je potencirao da bi Srbija trebalo da ude u EU prije 2025. godine.

Na ruku Slovenije, ali i Belgije, ide činjenica da komesar zadužen za proširenje ne bi trebalo da dolazi iz zemlje koja se graniči sa zemljama angažovanim u tom procesu

Ponovna kandidatura dosadašnjeg komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana dovela je i do spekulacija da bi on mogao da ponovno dobije isti mandat.

U Briselu to komentarišu kao "ne nemoguće, ali malo vjerovatno".

Istovremeno, pominjanje Federike Mogerini kao budućeg italijanskog komesara postavilo je pitanje da li će dosadašnja šefica EU diplomatije nastaviti da se bavi zapadnim Balkanom, ali ovoga puta sa mjesta novog komesara.

Italija i Velika Britanija su jedne zemlje članice koje do ovoga trenutka nisu odstavile svoj zvanični prijedlog za novog komesara.

Dok zvanični London kaže da zbog očekivanog Brexita ni neće slati čovjeka u Brisel, nova vladajuća koalicija u Italiji bi u narednim satima trebalo da odluči ko će je predstavljati u Komisiji.

U opciji su odlazeći predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi, nekadašnji premijer Italije Paolo Đentiloni i Mogerini.

U Briselu ukazuju na činjenicu da Italijani vjerovatno pretenduju na neku "višu poziciju", odnosno na komesara zaduženog za oblast, koja se ocjenjuje kao "važnija i atraktivnija" od politike proširenja.

Tako je bugarski premijer Bojko Borisov još u julu odbacio ideju o imenovanju bugarske političarke i ekonomistkinje Kristaline Georgijeve na poziciju nove šefice EU diplomatije, uz komentar da u narednom periodu države Zapadnog Balkana "vjerovatno neće biti pozvane da se priključe EU i da će Albanici, Kosovari, Srbi i Makedonci reći da zbog Bugarke nisu napredovali".

Borisov je umjesto toga zatražio "smislenu" poziciju za budućeg bugarskog komesara Mariju Gabrijel.

U ovom trenutku nije poznato ni u kom formatu će politika proširenja biti zastupljena u novoj Evropskoj komisiji.

Posljednji komesar zadužen isključivo za proširenje bio je Oli Ren.

Njegov nasljednik Štefan File je dobio mandat koji je uključivao i politiku susjedstva dok je upravo odlazeći Johanes Han zadužen za "pregovore o proširenju" i politiku susjedstava.

Buduća predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen bi svoj prijedlog komesara i njihovih zaduženja trebalo da predstavi 9. ili 10. septembra.

Nakon toga u septembru i oktobru svi predloženi komesari, uključujući i novoimenovanog šefa EU diplomatije Žozepa Borela, naći će se u debati pred Evropskim parlamentom koji bi trebalo da da i konačno "zeleno svjetlo" za formiranje i početak rada nove Komisije planiran za 1. novembra 2019. godine.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

razumio

04.09.2019 15:11

Eko-recycling i u EU! Kruzni tok.

ODGOVORITE
Name

Jakako

04.09.2019 19:14

sve u svemu ista posada

Name

Aqua

04.09.2019 15:29

Joj i oni se vrte ko na lingispiru. Daj te nesto i mladje i sladje nek nas zajebava. Dosta je i vas ruzni i tuzni.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

04.09.2019 16:29

Izbori su farsa i u Evropi. Ova je trebala do sada da bude zaboravljene. Ona je korumpirana političarka i sve radi u interesu krupnog kapitala, a koji je na ovim prostorima povezan s narkoticima, pranjem novca i drugim kriminalom balkanskih Banditosa...

ODGOVORITE
Name

NOVOMATIC ADMIRAL I Austrijska Mafija

05.09.2019 10:39

Znači NOVOMATICOV mešetar Johanes Han odlazi u zaborav. Sad kad se razduži sa funkcije nastavlja se postupak protiv njega na sudu u Beču zbog pranja novca koje radio za NOVOMATIC ADMIRAL kupujuci nekretnine, ali sad ce biti lakše jer i Strahe je u istom paketu.

ODGOVORITE
Name

Ljubica

09.09.2019 11:21

Kakva potpuna glupost - Italija je nominovala nekog drugog.

ODGOVORITE