Savjet ministara odobrio 147.000 za zapošljavanje

Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu u prva tri mjeseca 2019. godine odobrio je trošenje 185. 000 KM iz tekuće budžetske rezerve.

Bosna i Hercegovina 30.08.2019 | 08:08
Savjet ministara odobrio 147.000 za zapošljavanje
Od tog iznosa, 147.000 maraka odobreno je Službi za zajedničke poslove institucija BiH za zapošljavanje 30 radnika za potrebe novonabavljenih i preuzetih objekata, i to po dva objekta u Mostaru, Istočnom Sarajevu i u Sarajevu.

Jedinici za implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine odobreno je 38.000 KM. Novac je namijenjen za tekuće izdatke te jedinice koja je nedavno ugašena, jer je zatvor izgrađen i polako počinje s radom.

Prema informaciji Ministarstva finansija i trezora BiH, od ukupno odobrenog novca iz rezerve, u periodu od januara do marta je izvršeno, odnosno doznačeno 24.429 KM. Ostatak novca trebalo bi da legne kasnije, ali taj podatak vidjećemo u sljedećem izvještaju. 

Prema Zakonu o finansiranju institucija BiH, Savjet ministara odlučuje o upotrebi tekuće budžetske rezerve po dobijanju mišljenja Ministarstva finansija. Ukupna rezerva tokom godine ne smije biti veća od tri odsto budžeta BiH, računajući i iznos za servisiranje spoljnog duga BiH.

Novac iz rezerve smije se trošiti za: finansiranje hitnih i vanrednih izdataka i programe koji nisu utvrđeni budžetom BiH, za finansiranje troškova medunarodnih sporova i arbitraža, za finansiranje novih institucija BiH koje tokom fiskalne godine steknu status budžetskog korisnika, ali i za grantove neprofitnim organizacijama.

Isto važi i za tekuću budžetsku rezervu koju svojim odlukama dijele članovi Predsjedništva BiH, ali u prva tri mjeseca nema tragova da su oni to i činili.

(Srpskainfo)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

veliko postenje

30.08.2019 07:06

Siromasnije drzave a veceg drzavnog aparata nema nigde a da vece plate i boljeg auto parka nema i veci gursuza i lopova u vlasti nigde nema svece dati i prodati ali vlast i krunu nece dati nizasta

ODGOVORITE