Fatalni odmori: Brakovi pucaju nakon ljetovanja

Sve više građana Srbije po povratku s mora podnosi zahtev za razvod * Stručnjaci: Tokom godine provode malo vremena zajedno, pa kad su tih desetak dana stalno zajedno, kreću haos i svađe.

Zanimljivosti 23.08.2019 | 10:15
Fatalni odmori: Brakovi pucaju nakon ljetovanja
Sve više parova u Srbiji razvodi se posle zajedničkog letnjeg odmora! Pošto tokom godine muž i žena provedu malo vremena zajedno, tokom letovanja, kada su upućeni jedni na druge, dolazi do nesuglasica, svađa, pa čak i rasturanja brakova.

Ovo za Informer kažu stručnjaci, koji napominju da iz godine u godinu raste broj razvoda. Prema njihovim rečima, emotivne promašaje uglavnom doživljavaju mladi bračni parovi koji su tek uplovili u te vode, ali i oni sa malom decom. U prilog tome idu i podaci Republičkog zavoda za statistiku koji pokazuju da je 2016. godine u Srbiji bilo 9.046 razvoda, a dve godine kasnije čak 9.995 (pogledajte tabelu).

Tabela:

2016. - 9.046
2017. - 9.262
2018. - 9.995

Partneri deset dana budu upućeni jedno na drugo, imaju previše vremena za razgovore i tada eskalira sve ono što se potiskuje tokom godine.

Previše vremena

Psihoterapeut Zoran Milivojević ističe za Informer da je 'pucanje brakova' na letovanjima postao gotovo trend među mladim bračnim parovima. Uzroci za to su, kako tvrdi, nedostatak zajedničkog vremena, ali i razumevanja.

- Poslednjih nekoliko godina sve više supružnika posle letnjeg odmora podnosi papire za razvod, što ranije nije bilo uobičajeno. Odmori se uglavnom završe neslavno, a naročito kod parova s kratkim bračnim stažom, do nekih sedam godina ili onih sa malom decom. Partneri deset dana budu upućeni jedno na drugo, imaju previše vremena za razmišljanje, razgovore i tada eskalira sve ono što se potiskuje tokom godine. Jer činjenica je da današnji ljudi mnogo rade, brže žive i taj ljubavni odnos stavljaju po strani, što polako postaje navika. To nikako nije dobro, jer kada se nađu zajedno sa neograničenim vremenom, nastaje haos - objašnjava dr Milivojević i dodaje da je još gore parovima koji na odmor krenu sa malom decom:

- Oni očekuju da će uvek onaj drugi da 'zapne' i preuzme odgovornost. I to uglavnom žene očekuju od muževa, jer negde je nepisano pravilo da majke uglavnom više vremena provode sa decom i da na letovanju žele malo mira i uživanja, ali isto tako misle i tate. A tu je i onaj momenat da roditelji sve vreme koje su imali za sebe, na moru usmeravaju na svoje naslednike. I to je jedan od uzroka za svađu. Kada se Pandorina kutija otvori i ispliva sve ono loše iz tog braka, supružnici bukvalno jedva čekaju da se dočepaju kuće i podnesu zahtev za razvod, jer shvate da to ničemu ne vodi - naglašava naš sagovornik.

Jovan Marić: Poradite na seksu i više razgovarajte

Psihijatar i seksolog Jovan Marić savetuje sve mlade bračne parove da ne budu sebični, da se posvete svojoj vezi i da ne hrane svoj ego koketiranjem sa drugima.

- Odmor, naročito na moru, treba da se iskoristi za bolji seksualni život, za posvećivanje partneru i za iskren razgovor, a ne da se traže mane i da se prebacuje za svaku grešku. Na letovanjima treba da se poradi na dobrom seksualnom životu, na nekim avanturama sa supružnikom, da ostvarite svoje fantazije. Jednostavno, da parovi budu posvećeni jedni drugima, a ne da ih zanima šta se dešava na susednoj ležaljci ili da drugim muškarcima i ženama šalju "signale" i tako sebi daju na važnosti - smatra Marić.

Ljubav na testu

Da su letovanja pravi "test" za brakove i ljubav, potvrđuje i psiholog Aleksandra Janković. Prema njenim rečima, pored nesuglasica, loše komunikacije i ljubomore, čak i neverstvo na odmoru vodi ka krahu brakova.

- Ni nerazumevanje nije jedini razlog što se sve više muževa i žena posle odmora nađu pred sudom. Ima i onih parova koji svoje dugogodišnje veze završavaju zbog 'trećih lica'. Koliko je samo ljubomornih scena na plaži kada muškarac odmerava druge žene i naglas komentariše njihov izgled. Nijedna žena ne može da ostane imuna, jer je taj fizički momenat velikom broju dama i te kako bitan, pa druge žene gledaju kao rivalke. Da ne govorim o onim muževima koji se otvoreno nabacuju drugim devojkama, pa čak i prevare svoje žene dok zajedno letuju - podvlači Jankovićeva.

(Informer)

Komentari / 0

Ostavite komentar