Jelašci: Nema kazne za zločine

Parastosom pred zajedničkim spomen-obilježjem u selu Jelašcima , koje je podigla Boračka organizacija Višegrad, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća danas je odana pošta za deset srpskih civila, koje su na današnji dan , mučki na kućnom pragu, seoskom putu i dvorištu 1992. godine ubili pripadnici tzv. Armije BiH.

Republika Srpska 02.08.2019 | 20:41
Jelašci: Nema kazne za zločine
Milanu Saviću su tog dana nastradali otac, stric i majka koje su rafalom presjekli dok su u kući pili kafu.

„Punih 27 godina nisu za Tužilaštvo i Sud BiH poznata imena počinilaca zločina niti je iko od njih odgovarao za počinjena djela, što dovoljno govori o odnosima ovih državnih institucija prema stradalim Srbima", kaže Savić.

Njagov komšija Ljubiša Simenunović priča da je prizor nakon zločina u kome su civili pobijeni, a kuća Trifuna Jeličića spaljena bili stravični.

"U dvorištu njegove kuće ubijeni su i njegova supruga, sestra i snaha sa dvoje maloljetne djece. Od te godine selo je ostalo bez stanovnika i u njemu živi samo jedan domaćin", dodaje Simenunović.



Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić ističe da i na ovakav način demobilisani borci obnavljaju sjećanje ne nedužne srpske domaćine i njihove porodice.

„Кad smo poslije zločina prije 27 godina došli u Jelašce Trifunova kuća je dogorijevala a u njegovom dvorištu su ležali pobijeni ukućani. Starac je grčevito držao remen od stare puške kojom je pokušao da odbrani familiju", objašnjava Savić.

Tog dana 1992. godine pripadnici tzv. Armije BiH su iznenada upali u nebranjeno selo. Za zločin u Jelašcima još niko nije odgovarao.



BN TV 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Neizbjezno

02.08.2019 19:05

Sa cinjenicama da se u svim narodima nalaze ne razjasnjena ubistva i masakri nad civilima ne znaci da pociniocima nece doci sudnji dan gdjece odgovarati za svoje zlocine ma ko bio i kako se zvao .Rat je bio ubijalo se i bilo je ZLIKOVACA koji su se izivljavali nad civilima i takvi se nemogu svrstati ni u jednu vojsku , ne moze se zaboraviti ali moramo pruziti priliku mladima da zive i da grade svoju buducnost u miru a ne u strahu i neimastini ,

ODGOVORITE
Name

Re

02.08.2019 19:59

Pravo receno. Zlikovci nisu ogledalo citavog naroda bez obzira kojoj vjeri ili naciji pripadali. Svugdje mi i dan danas imamo ljudi koji su u stanju raditi svasta i koji se kriju medju nama. Na nama je da om

Name

Bakica

04.08.2019 03:45

Za .mog Misu se nikad nije saznalo ni ko ga ubi ni kako ni zasto tako divan covjek oci moje drage.

ODGOVORITE