LE: Fešta u Mostaru - Zrinjski eliminisao Utreht!

Iako su na stadionu "Pod Bijelim brijegom" gubili nakon nesrećno primljenog gola, "plemići" uspjeli da se vrate preko Irfana Hadžića, a onda u produžecima golom Staniše Mandića izbore plasman u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Fudbal 01.08.2019 | 22:08
LE: Fešta u Mostaru - Zrinjski eliminisao Utreht!
Istorijsko veče za Zrinjski i bh. fudbal - Mostarci su u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope!

Poslije 1:1 u gostima protiv Utrehta, "plemići" su pred 6.000 svojih navijača na stadionu "Pod Bijelim brijegom" nakon produžetaka slavili 2:1 (u regularnih 90 minuta bilo 1:1) i eliminisali favorizovani holandski tim.

ZRINJSKI - UTREHT 2:1 (0:1)
/Hadžić 65, Mandić 111 - Gustafson 45+1/

Mostarci su preplašeno ušli u meč i prepustili terensku inicijativu gostima, ali odbrana Zrinjskog dobro je zaustavljala sve atake fudbalera Utrehta, koji, istina, nisu bili previše opasni.

Pokušavali su Holanđani, kružili oko šesnaesterca Zrinjskog, ali nisu uspjeli pronaći put do protivničke mreže.

Ipak, u nadoknadi prvog poluvremena su poveli i stekli rezultat koji ih vodi dalje.

Nespretno je reagovao kapiten Zrinjskog Slobodan Jakovljević, skrivio prekršaj na 20-ak metara od svog gola, a iz tog prekida Utreht je poveo.

Simon Gustafson izveo je slobodan udarac, Ivan Brkić loše je intervenisao, lopta mu je prošla i kroz ruke i kroz noge i završila u mreži Zrinjskog.

Ipak, trener Mostaraca Hari Vukas uspio je dići svoju ekipu u nastavku, te je Zrinjski u drugom poluvremenu zaigrao znatno bolje.

Imali su domaći nekoliko dobrih prilika, a onda je sjajni Irfan Hadžić u 65. minutu vratio stvari na početak.

Bila je to fenomenalna akcija, koju je započeo Staniša Mandić, Advan Kadušić uputio je idealan centaršut, a nekadašnji napadač bijeljinskog Radnika fenomenalno zatresao mrežu Davida Jensena.

Zrinjski je bio konkretniji i u nastavku meča, ali do kraja regularnih 90 minuta mreže se nisu tresle i uslijedilo je dodatnih 30 minuta.

Nošeni gromoglasnom podrškom I u produžecima su mostarski "crveno-bijeli" bili bolji, Utreht je pao, što su domaći iskoristili u 111. minutu i stigli do velike pobjede, najveće u istoriji mostarskog kluba.

Čudna situacija prethodila je golu. Damir Šovšić je centrirao, defanzivac Utrehta Vilem Jansen u želji da otkloni opasnost nespretno je reagovao i pogodio prečku. Let lopte iznenadio je golmana Jensena, što je iskoristio Mandić da mu se prišunja, oduzme loptu i pogodi za veliko slavlje na tribinama stadiona "Pod Bijelim brijegom".

Do kraja meča odbijeni su svi napadi holandskog tima i Zrinjski je trijumfalno okončao sjajnih 210 minuta.

U trećem kolu kvalifikacija, Zrinjski će igrati protiv Malmea, koji je u dva susreta eliminisao Domžale (2:2, 3:2).

Prvi meč biće odigran u Švedskoj 8. avgusta, a revanš sedam dana kasnije na "Pecari" u Širokom Brijegu, s obzirom da mostarski stadion ne zadovoljava rigorozne UEFA standarde za odigravanje treće runde kvalifikacija.

ZRINJSKI: Brkić, Čirjak (58. Čurjurić), Hadžić (103. Lendrić), Šovšić, Barbarić, Rugašević, Jakovljević, Rustemović (78. Pezer), Mandić, Kadušić, Govedarica (87. Tičinović). Trener: Hari Vukas.

UTREHT: Jensen, Guvara, Maher, Kerk (106. Emanuelson), Gustafson, Bergstrem, Jansen, Klaiber (87. Trupe), Lonvajk (79. van Overem), Van de Strek, Černi (65. Abaz). Trener: Džon van den Brom.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar