NBA kvalitet u Evroligi...!

Od Fredeta, preko Mirotića do Monroa! Ove godine evropski klubovi nisu kupili robu sa poslednjih polica

Košarka 30.07.2019 | 23:10
NBA kvalitet u Evroligi...!
Kada dođe leto, NBA liga „usisa“ sve ono najbolje što Evroliga ponudi u toku takmičarske sezone, ostavljajući je osakaćenu i bez najvećih imena. Ništa drugačije nije bilo ni ove godine, sa jednom malom razlikom. Najjača košarkaška kontinentalna liga ovoga puta uspela je da privuče nekoliko igrača koji su nastupali „preko bare“. Može se reći, vrlo respektabilnih.

Naravno da za već ustaljene NBA košarkaše nikako nije lak korak odjednom preseći i napustiti karijeru u SAD-u. Svakako, neko „veliko“ ime ne bi ni moglo da nastupi u Evroligi, ako bi imalo pozive ostalih NBA klubova. Međutim, ove godine imamo situaciju da je nekoliko igrača sa veoma respektabilnim karijerama i ogromnim iskustvom ostalo da „visi“. Tako je većina njih krenula put Evrope, a mnogi od njih će po prvi put u životu nastupiti na Starom kontinentu.

Džimer Fredet (Panatinaikos)

Jedan od igrača kojem jednostavno nije prijao NBA stil košarke je Džimer Fredet. Ovaj košarkaš je bio fantastičan još dok je bio na koledžu, činio je neverovatne stvari i u Kini, ali u Americi nije bio ni bleda senka svega toga. Panatinaikos je ukazao priliku koja mu se pružila i uspeo je da potpiše jedno od „većih“ imena kada je reč o stranim košarkašima u ovom klubu.

Fredet je minule sezone odigrao šest utakmica za Finiks Sanse, gde je u proseku beležio 3,7 poena. Za čitavu karijeru provedenu u SAD-u, u proseku je dolazio do okruglo šest poena na 241 odigranom susretu.

Pre osam godina osvojio je epitet najkorisnijeg košarkaša u NCAA ligi, a na NBA draftu izabran je od strane Milvokija kao 10. pik. Nedugo zatim, trejdovan je u Sakramento Kingse gde je ostavio i najveći trag. Između ostalog, nastupao je i za Bulse, Pelikanse i Nikse. Igrajući za Šangaj u Kini, dva puta je uspeo da prebaci kotu od 70 poena. Protiv Žijanga je tako brojao do 73 poena, a protiv Beikonga do 75 poena.

Vesli Džonson (Panatinaikos)

Zeleni se nisu zaustavili samo na Fredetu. Uspeli su da namame i Veslija Džonsona, koji je nedavno napunio 32 godine, ali i dalje ima dosta toga da pokaže, baš kao i njegov novi saigrač.

Džonson se visoko kotirao na NBA draftu, kada je 2010. godine odabran kao četvrti pik od strane Minesote. To faktički znači da će postati drugi najveći pik koji je zaigrao u grčkom košarkaškom prvenstvu, odmah iza Dominika Vilkinsa, koji je za Panatinaikos nastupao pre 23 godine, a na NBA draftu je bio izabran kao treći. Nema sumnje, Zeleni su u tim doveli igrača koji je brz i dosta doprinosi na oba kraja terena.

Prethodne sezone, Džonson je odigrao 38 utakmica sa Pelikanima i Vizardsima, a u proseku je dolazio do 3,4 poena. U NBA ligi je upisao 609 nastupa tokom minulih devet sezona, a dolazio je do sedam poena po susretu.

Kosta Kufos (CSKA Moskva)

Posle 11 godina provedenih u NBA ligi, Kosta Kufos je odlučio da je dosta. Bar što se košarke na američkom kontinentu tiče. Grčki div će predstojeće sezone takođe po prvi put zaigrati u Evroligi, a generalno i u Evropi.

Nije se mnogo dvoumio Kosta Kufos kada je na njegovu adresu došla ponuda od zemljaka DimitrisaItudisa da se priključi ekipi CSKA iz Moskve. Pozdravio se sa svima u Sakramentu i odleteo u prestonicu Rusije, gde je dogovor na kraju i sklopljen. Inače, grčki košarkaš je na NBA draftu 2008. godine odabran tek kao 23. pik na draftu, ali je uvek bio dobar oslonac na centarskoj poziciji. Zanimljivo je da nikada nije imao ključnu ulogu u timu, iako je često bio starter.

Prethodne sezone, Kufos je odigrao 42 utakmice za Sakramento Kingse i u proseku je dolazio do 3,7 poena uz 4,2 skoka. Tokom karijere, na 686 mečeva je dolazio do 5,7 poena i ravno pet uhvaćenih lopti po susretu.

Nikola Mirotić (Barselona)

Slučaj Nikole Mirotića nije baš uobičajen. Zapravo, španski košarkaš crnogorskog porekla imao je dosta ponuda iz NBA lige i očekivao je dobar ugovor. Ali tu se onda umešala Barselona, koja je napravila veliku „krađu“. Blaugrana je ponudila ogromnu sumu novca sjajnom igraču na četiri godine. Pominje se da je Mirotić dobio blizu 26.000.000 evra, a uz to i šansu da se vrati u Španiju, nakon što je šest godina nastupao u dresu ljutog rivala, Reala.

Španski košarkaš ima samo 28 godina, a prošle godine je u proseku igrao 24 minuta u NBA ligi, što je i više nego respektabilna brojka. Da ne pominjemo da je bilo sezona kada je Mirotić na terenu provodio i po više od 30 minuta.

Sa Pelikansima i Baksima je u regularnom delu sezone upisao 46 nastupa, kao i 14 u plej-ofu. Poenterski je bio odličan, pa je u Nju Orleansu dolazio do 16,7 poena po utakmici, dok je u Janisovom timu bio nešto slabiji, ali ponovo dvocifren sa 10,5 poena. Za pet prethodnih sezona, ubeležio je 319 nastupa „preko bare“, uz 12,3 poena i 5,9 skokova po duelu.

Aleks Abrines (Barselona)

Povratak kući. Za razliku od Nikole Mirotića koji je ranije nastupao za Real, Aleksa Abrinesa nisu morali dva puta da ubeđuju. Sjajni košarkaš je već četiri godine igrao za Blaugranu, nakon čega se odlučio da se otisne u NBA avanturu i tri godine je proveo igrajući u timu sa Raselom Vestbrukom u Oklahomi.

Minulog februara, došlo je do rastanka između Abrinesa i Tandera. Prema izveštajima, Aleks je želeo da se fokusira na neke lične stvari i zbog toga je morao da se spakuje. Pitanje je da li je napravio grešku, pošto su iz Oklahome ovog leta otišli i Rasel Vestbruk i Pol Džordž, pa je izvesno da bi u predstojećoj godini dobio i dosta više vremena na parketu. Ali tu ide ona čuvena „šta bi bilo kad bi bilo“.

Prethodne sezone, Abrines je odigrao 31 utakmicu sa Tanderom i u proseku je dolazio do 5,3 poena. Ukupno tokom čitave karijere u NBA ligi, sakupio je 174 utakmica, a u proseku je takođe dolazio do 5,3 poena.

Šelvin Mek (Olimpija Milano)

Nikada Šelvin Mek nije igrao ključnu ulogu u NBA ligi. Provodio je u proseku 19 minuta na terenu, a bio je sasvim solidna zamena na poziciji plejmejkera. Zbog toga je Etore Mesina presekao i odlučio da povuče veoma zanimljiv korak. Tako je Majk Džejms ostao bez mesta u prvom sastavu, a kasnije i tima.

Mek je proveo osam sezona u NBA ligi, a prethodno je imao fantastično poglavlje na koledžu. Tada je sa Gordonom Hejvordom odveo Batler Buldoge sve do finala NCAA šampionata.

Prethodne sezone, u Memfisu je upisao 53 utakmice, a u Šarlotu je došao do četiri nastupa. Prosečno je ubacivao 7,9 poena po susretu i 3,4 asistencije. A za 456 utakmica tokom čitave karijere, ima prosek od 6,6 poena po duelu.

Greg Monro (Bajern Minhen)

Za kraj, možda i najslađi plod. Greg Monro sleteo je u tim Dejana Radonjića. O koliko jakom košarkašu je reč, govori i činjenica da je za devet sezona provedenih u Americi uspeo da dođe do proseka od 14 poena, a dok je igrao za Pistonse bio je jedan od ključnih igrača. Tada je za 34 minuta na terenu dolazio do 16,5 poena po utakmci.

U prethodnih par godina je stagnirao, tako da će mu dolazak u Evropu možda i prijati da se vrati na stari, dobri kolosek. Prethodne sezone igrao je za čak tri tima (Reptorse, Seltikse i Sikserse), na ukupno 43 utakmice u regularnom delu sezone, kao i 10 mečeva u plej-ofu.

Njegovi ukupni prosek kaže da je na 632 utakmice u proseku dolazio skoro do dabl-dabl učinka. Postizao je 13,2 poena po meču uz 8,3 skoka.

Etore Mesina (Olimpija Milano)

Italijanski stručnjak prošao je kroz pravu košarkašku školu od kada je 2014. godine rešio da napusti karijeru u Evropi i ode na klupu tik iza Grega Popoviča. Iako se Etore Mesina često pominjao kao jedno od glavnih imena za preuzimanje nekog od NBA timova, do toga nikada nije došlo, pa se on odlučio na povratak na Stari kontinent.

Biće to treći Mesinin tim u Italiji, pošto je prethodno uspešno predvodio Virtus i Beneton. Sa ovim prvim je uspeo da dva puta dođe i do titule u Evroligi, 1998. i 2001. godine. Sa sastavom Armejaca je osvojio još dva pehara u najboljem evropskom takmičenju, 2006. i 2008. godine, nakon čega je otišao u Real, pre nego što se ponovo vratio u Moskvu.

Dva puta je izabran za najboljeg trenera u Evroligi, a može da se pohvali da je došao i do četiri titule u Palakanestru, dve u VTB ligi i pet u domaćem, ruskom šampionatu.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters, Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar