Zvezda u Helsinkiju: "Vještak" i 890 "kvadrata" manje!

Utakmicu na bitno drugačijem terenu od onog na "Rajku" vodiće kadrovski službenik iz Bazela, koji se tokom karijere pokazao kao blago naklonjen domaćim timovima.

Fudbal 30.07.2019 | 21:56
Zvezda u Helsinkiju: "Vještak" i 890 "kvadrata" manje!
Marko Marin našao se u avionu koji je jutros u 9 poleteo ka Helsinkiju.

Da li će se crveno-bela "desetka" naći među starterima u sredu u 18, kada kadrovski službenik iz Bazela bude označio početak revanš utakmice 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, odlučiće Vladan Milojević večeras posle treninga na veštačkoj travi stadiona "Tele" u prestonici Finske.

"Vođstvo" od 2:0 otvara treneru Crvene zvezde nekoliko opcija pred revanš sa čvrstim rivalom, koji je umeo da zapreti prošle srede na "Rajku", na kom je roviti Marin odigrao ceo meč i asistirao Milanu Pavkovu u nadoknadi vremena za drugi gol.

Na put su krenuli: Milan Borjan, Zoran Popović, Filip Stojković, Miloš Degenek, Milan Gajić, Radovan Pankov, Nemanja Milunović, Srđan Babić, Milan Rodić, Santana Žander, Hose Alberto Kanjas, Mirko Ivanić, Marko Marin, Dušan Jovančić, Miloš Vulić, El Fardu Ben, Milan Jevtović, Veljko Simić, Aleksa Vukanović, Milan Pavkov i Ričmond Boaći.

Milojević je u prvenstvenom derbiju sa Radničkim u subotu uveče odmarao šestoricu startera iz prvog meča, u kom je tešku povredu zadobio Branko Jovičić, ali za razliku od odmornih i spremnih Filipa Stojkovića, Nemanje Milunovića, Milana Rodića, Mirka Ivanića i Ričmonda Boaćija, Marin u međuvremenu nije u potpunosti zalečio upalu ovojnice mišića noge, pa je izvesnije da će duel gledati sa klupe.

Trener šampiona Srbije imaće dilemu i pri izboru startera na levom beku, jer je neoprezni Milan Rodić već zaradio dva žuta kartona na tri evropske utakmice, a treći bi ga izbacio iz konkurencije za eventualni dvomeč sa Kopenhagenom u narednoj rundi kvalifikacija.

Utoliko, nije nemoguće da pored povratnika Miloša Degeneka, u direktnom prenosu na TV Arenasport od prvog minuta gledamo Žandera, Brazilca koji je u pobedi od 2:0 protiv Nišlija bio odličan i konkretan u ofanzivnim akcijama.

Crvena zvezda iz jedne takve "otvorila" Radnički, nakon što je Žander dugom loptom odigrao na desno krilo ka Milanu Jevtoviću, a ovaj preciznim centaršutem "pogodio u čelo" imenjaka Pavkova, kojem potom sa peterca nije bilo teško da plasira loptu u mrežu.

Dva gola u nepune dve utakmice prošle nedelje, međutim, ne svrstavaju Pavkova u favorita za startera na poziciji "devet", na kojoj bi trebalo da zaigra Boaćija. Veća je dilema ko će zaigrati iza njegovih leđa, uz El Fardu Bena i Ivanića, kao i kome će pripasti Jovičićeva uloga u veznom redu.

Teren manji 890 "kvadrata"

"Tele" stadion u predgrađu Helsinkija nije samo manji od "Rajka Mitića" po kapacitetu (10.770), već i dimenzijama terena. Prošle srede u Beogradu igralo se na terenu sa prirodnom podlogom 110x73, sutra će se igrati na "veštaku" 105x68. Ako mislite da to "nije neka razlika", radi se o celih 890 "kvadrata".

"Nije teren baš u najboljem stanju, ali može da se igra. Najbitnije je da prođemo, očekujem i našu dobru igru", rekao je Ivanić, koji je prošlog leta kao fudbaler BATE Borisova imao priliku da "oseti" podlogu na "Tele" stadionu.

"Čeka nas drugo poluvreme, neće biti lako. Videli smo to i u Beogradu, ali imamo naš cilj, a to je prolaz u drugu fazu", rekao je Radovan Pankov, koji je dobro pokrio poziciju desnog beka u subotu i istakao kandidaturu za startnu postavu u sredu.

Na pitanje o tome da li bi gol u mrežu rivala rešio sve dileme u revanšu, Pankov je odgovorio potvrdno, ali…

"Idemo tamo na pobedu, kao da je 0:0".

Da li bi potpisao prolaz dalje uz poraz od 1:0?

"Naravno da ne bih", odgovorio je kratko.

Minuti koje je odlično koristio u ranoj fazi sezone upućuju na to da bi Hoze Alberto Kanjas mogao da bude partner Dušana Jovančića i u Helsinkiju, nakon što je ovaj par delovao solidno u duelu sa Radničkim.

Crveno-beli su pred put trenirali na veštačkoj podlozi, kako bi se što bolje adaptirali na drugačije uslove igre, koju će sa četvoricom pomoćnika voditi Alen Bieri.

U 45 nastupa na međunarodnoj sceni od 2011. do danas, ovaj 49-godišnji Švajcarac pokazao se kao blag sudija, koji ne "vadi" kartone osim kad ne mora, ali i kao arbitar blago naklonjen domaćim timovima: 14 od 17 penala dosudio je u korist domaćina, a gostima pokazao 20 žutih i tri crvena kartona više.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar