Nikako ne nosite lijekove na plažu

Mnogi, i kada poslušaju savete lekara i na letovanje ponesu malu putnu apoteku, sa osnovnim preparatima za saniranje povreda, alergije, eventualno povišene telesne temperature ili stomačnih problema, previde da u neadekvatnim uslovima ti preparati mogu da izgube efikasnost, ili čak i da se pokvare i izazovu neželjene reakcije.

Zdravlje 29.07.2019 | 10:45
Nikako ne nosite lijekove na plažu
Specijalista farmacije Davor J. Korčok upozorava da svi lekovi imaju ograničenja u pogledu maksimalne temperature na kojoj mogu biti izloženi, a to pre svega zavisi od aktivne supstance, i od pakovanja.

"Mnogi lekovi gube na stabilnosti na temperaturi iznad 30 stepeni Celzijusa", objašnjava dr Korčok.

Ako sumnjate da su izmenjeni pod uticajem toplote, obratite pažnju na promenu boje, mirisa i ukusa ili narušavanje oblika. Tablete mogu da se lome, mrve ili potpuno raspadaju u prah. Kapsule se mogu istopiti ili lepiti jedna za drugu. I kada naoko pojedini lekovi izgledaju neizmenjeno, oni na visokoj temperaturi gube efikasnosti, pa mogu imati čak i neželjena dejstva.

Doktor Korčok kaže da su na dejstvo spoljne temperature od svih lekova koji se nose na put najosetljiviji probiotici, zatim sredstva za dezinfekciju rana i posekotina koja lako isparavaju.

"Maksimalna temperatura koju većina proizvoda koje nosimo na putovanje može da izdrži jeste ona sobna, od 20 do 25 stepeni Celzijusa i vlažnosti vazduha oko 60 odsto, kakva je uobičajena za umereno kontinentalni klimatski pojas", navodi dr Korčok.

Kad je reč o probioticima, broj probiotskih ćelija se može smanjiti ili u ekstremnim slučajevima i potpuno eliminisati, ali pozitivno dejstvo probiotika može izostati i ako deo probiotskih kultura ostane živ, jer neće biti dovoljan za efikasnost. Vlaga, kiseonik i direktna sunčeva svetlost, takođe, negativno utiču na efikasnost ovih preparata.

Zbog toga je, kaže dr Korčok, važno da se se izabere preparat u adekvatnoj ambalaži i da se čuva prema uslovima na pakovanju. Prvi kriterijum je da li je proizvod upakovan u pojedinačnim dozama, kao što je kesica praška ili blister, jer to umanjuje kontakt koji proizvod nakon otvaranja može imati sa spoljašnjim faktorima - temperaturom, vlagom, kiseonikom i svetlošću koji imaju negativan uticaj. Bolja zaštita je flou pek tehnologija koja pravi apsolutnu barijeru za kiseonik, svetlost i vazduh, a dodatno čuva stabilnost proizvoda, što je posebno važno leti, kada temperatura dostižue 40 stepeni.

"Probiotik svakako nije proizvod koji efekat ostvaruje odmah po primeni, kao na primer lekovi protiv bolova i zbog toga je besmisleno nositi ga u neseseru na plažu", navodi dr Korčok.

Probiotici koji su bili izloženi visokoj temperaturi nekoliko dana, neće delovati. Kada je reč o ovim preparatima treba ih uzimati prema vrsti tegoba, jer nije isto da li vas muče nadutost i gasovi, ili želite da sprečite putničku dijareju. Kada pričamo o putničkoj dijareji na primer, dokazano dejstvo ima probiotska kvasnica s. bulardi u dozi od pet do 20 milijardi jedinica CFU, koje se koriste da izraze snagu preparata.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar