Na njega je Tur d' Frans čekao 110 godina!

Trka je počela 6. jula u Briselu i posle tri nedelje i 3. 366 kilometara završena je u Parizu, na Jelisejskim poljima. . . Mlađeg šampiona nismo imali u poslednjih 110 godina! Kafeteros “srknuo” žutu majicu! Kolumbijac Egan Bernal je veliki šampion!

Ostali sportovi 28.07.2019 | 23:23
Na njega je Tur d' Frans čekao 110 godina!
Sada i zvanično!

Biciklista ekipe Ineos Kolumbijac Egan Bernal postao je danas treći najmlađi pobednik u istoriji Tur d'Fransa.

Dvadesetdvogodišnji Bernal je prvi Kolumbijac koji je slavio u toj slavnoj trci, a najmlađi je pobednik Tura u poslednjih 110 godina.

Najmlađi pobednik u istoriji Tura bio je 19-godišnji Francuz Anri Korne iz 1904. godine, a drugi najmlađi je Fransoa Faber iz Luksemburga, koji je 1909. godine bio nekoliko dana mlađi od pobednika ovogodišnje trke.

Pobednik današnje poslednje etape od Rambujea do Pariza, duge 127 kilometara je vozač ekipe Loto Sudal Australijanac Kejleb Juan rezultatom tri sata, četiri minuta i osam sekundi. On je pobedio posle odličnog sprinta i ostvario je treću etapnu pobedu na ovogodišnjem Turu.

Holanđanin Dilan Grunevegen iz Jumbo Visme bio je drugi, a Italijan Nikolo Bonifacijo iz ekipe Total Dajrekt Enerdži zauzeo je treće mesto.

Trka je počela 6. jula u Briselu i posle tri nedelje i 3.366 kilometara završena je u Parizu, na Jelisejskim poljima.

Vozači su tokom etape u dobrom raspoloženju razgovarali i pili šampanjac, a Bernal je nazdravljao članovima ekipe Ineos koji su se vozili pored u automobilu.

Bernal je žutu majicu preuzeo od vozača Kivk Stepa Žulijana Alafilipa posle 19. etape, a nakon toga što je francuski biciklista 14 dana bio u vođstvu.

Bernal je trku završio ukupnim rezultatom od 82 sata i 57 minuta.

Drugo mesto u generalnom plasmanu zauzeo je prošlogodišnji pobednik Britanac Gerajnt Tomas, takođe iz ekipe Ineos, sa zaostatkom od minut i 11 sekundi, a treći je Holanđanin Stiven Krejsvejk iz ekipe Jumbo Visma sa zaostatkom od minut i 31 sekund.

Alafilip zauzeo je peto mesto u generalnom plasmanu.

Zelena majica za najboljeg sprintera pripala je Slovaku Peteru Saganu (316 bodova), najbolji brdaš je domaći takmičar Roman Barde (86 bodova), najbolji mladi takmičar je i pobednik Tur d'Fransa Egan Bernal, najbolji tim je Movistar iz Španije, dok je za najborbenijeg vozača proglašen Francuz Žulijan Alafilip, koji je bio vodeći u generalnom plasmanu do 19. etape.

On nije Rene Igita pa da u odsudnim trenucima načini glupost koja ga košta pobede, nije ni Nairo Kintanada bi mu falilo zrno taktičke mudrosti ili snage da bi došao do trijumfa. Jedino što deli s njima je državljanstvo, nacija.

Kolumbijac Egan Bernal je veliki šampion, od danas i najveći, a to nam potvrđuje činjenica da je, krunišući sjajnu formu tokom tekuće godine, stekao zvanje pobednika najprestižnijeg biciklističkog događaja - Tur de Fransa, pritom će u narednih godinu dana njegov garderober krasiti i bela majica namenjena najboljem mladom vozaču Trke kroz Francusku!

Istina je da se trka sastoji od etapa, još veća istina je da se bez ijedne (zvanične) etapne pobede može postati ciklo-kralj. Bernal je krunski dokaz!

Kafeteros je postao prvi Južnoamerikanac s pobedničkim lovorom oko vrata kad je u pitanju najskuplji biciklistički karavan, a za taj podvig mu je bilo potrebno 82 sata i 57 minuta.

Imao je uspone i padove tokom takmičenja. U drugoj etapi se ušuškao među prvih 10 vozača u generalnom poretku, sredinom trke je demonstrirao umeće prvog favorita zgrabivši poziciju broj tri, potom kao da je srknuo vruću kafu - ispao je iz vodeće trojke i zaostajao za liderom trke ŽilijanomAlafilipom oko tri minuta, međutim, njegova veza sa planinama iz vremena kad je kao junior dominirao u mauntin bajku, ‘’isposlovala’’ je nevreme tri deonice pre završetka trke, pa je skraćene, odnosno prekid, etape ‘’produžilo’’ njegovo ime do samog vrha. Ostatak trke mogao je preći i vezanih očiju.

Klupski drug ovogodišnjeg šampiona, prošlosezonski pobednik Britanac Gerant Tomas, imao je razvojni put sličan Bernalovom na 106. Tur de Fransu, ali samo sličan.

Najčešće je vreme po okončanju etapa provodio na  2. mestu, tako da G (Dži) više ne predstavlja najjaču silu na točkovima. Za utehu mu može biti to što je nakon poslednjeg silaska sa dvotočkaša rangiran na poziciju koja mu je predviđana pre početka Trke kroz Francusku. Za nijansu niži plasman u odnosu na prethodno izdanje ove trke ostvario je vozivši 21 etapu minut i 11 sekundi duže od pobednika.

Holandska prezimena uvek predstavljaju problem kad je pravilan izgovor u pitanju, no da je Lalama okretanje pedala način život i da znaju da voze- znaju.

Stiven Krojsvajk nije bio ‘’predviđen’’ za tako visok plasman, iako su mu davane šanse za uspeh, zato se  čovek čiji nadimak ima veze s vešanjem ‘’okačio’’ na najnižu tačku predviđenu za trojicu najboljih takmičara, što znači da se pomerio dva mesta  naviše u odnosu na 2018. godinu. Uglavnom je čvrsto sedeo na pozicijama blizu vrha ukupnog plasmana, tako je i na kraju bilo.

Njegov zaostatak za Bernalom iznosi munut i 31 sekund.

Visoke Tatre se ne prostiru do Francuske, pa se Slovak Peter Sagan, po običaju, dočepao naslova najboljeg sprintera, tačkastu majicu za najuspešnijeg na brdskim ciljevima prigrabio je domaći ‘’jahač’’ Roman Barde, a britanski Tim INEOS, uprkos tome što su njegovi aduti zauzeli dva čelna mesta, nije mogao u timskoj konkurenciji da se suprotstavi španskom Movistaru.

Žuto je uvek u modi. U zemlji Galskih petlova posebno. Pitajte Bernala.

Generalni plasman:

1. Egan Bernal (Ineos) 82:57:00
2. Gerant Tomas (Ineos) +1:11
3. Stiven Kruijsvik (Jumbo-Visma)+1:31
4. Emanuel Buhman (Bora) +1:56
5. Žulijan Alafilip (Kvik step) +4:05
6. Mikel Landa (Movistar) +4:23
7. Rigoberto Uran (Edukejšn) +5:15
8. Nairo Kintana (Movistar) +5:30
9. Alehandro Valverde (Movistar) +6:12
10. Voren Bargi (Arkea) +7:32

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar