Terorista hoće uslovnu slobodu

- Terorista Mevlid Jašarević, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu, za šest mjeseci steći će zakonsko pravo da podnese zahtjev za uslovni otpust, piše "Avaz".

Bosna i Hercegovina 20.07.2019 | 13:25
Terorista hoće uslovnu slobodu
Prema navodima "Avaza", Jašareviću ide u prilog dobro vladanje u zatvoru, a do sada nije napravio nijedan prekršaj zbog čega bi bio kažnjavan.

"Svjesni smo da je osuđen za terorizam, da je riječ o teškom krivičnom djelu, ali to ga ne sprečava da tražimo otpust. To je njegovo zakonsko pravo", ispričao je "Avazov" sagovornik, koji redovno posjećuje Jašarevića u zatvoru.

Jašarević, nekadašnji pripadnik vehabijske zajednice u BiH, nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Кazneno-popravnom zavodu Zenica, a do sada je odslužio skoro sedam godina.

Zakon mu garantuje da sa odsluženih sedam i po godina može da traži otpust. Samo mali prekršaj vraća ga zatvor.

"Avaz" navodi da Jašarević više nema radikalne stavove zbog kojih je i napao Ambasadu SAD i ranio policajca, a više se ne druži ni sa pripadnicima vehabijske zajednice u BiH.

"Ima bradu, ali nije velika, tzv. vehabijska kovrčava brada. On se skroz povukao. Čita knjige i crta. Najvažnije je da je sačuvao brak i porodicu. Žena ga s djecom svaka dva mjeseca posjećuje u Zenici", rekao je sagovornik "Avaza".

Jašarević je pravosnažno osuđen krajem 2012. godine zbog napada na američku Ambasadu 28. oktobra 2011.

On je tada ispalio 105 metaka i teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, koji je radio na osiguranju ambasade.

Prvobitno je bio osuđen na 18 godina, ali mu je kasnije kazna preinačena.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Re

20.07.2019 12:10

Otezavajuca okolnost je pucanje na covjeka, odnosno tesko ranjavanje pripadnika policije.

ODGOVORITE
Name

Aco

20.07.2019 12:34

Ma da...jedan od mnogih spavaca...jednom terorista uvijek terorista...

ODGOVORITE
Name

Pdp

20.07.2019 17:23

Inicijativa za podpisivanje peticije od kud pravo policiji da hapsi I zatvara nevinog covjeka to je Slobodan govora I ima pravo da radi sta hoce

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

21.07.2019 08:12

Sloboda govora da ali kriminal korupcij mito potkivanje pljacke ubijanje pucanje to nije dozvoljeno sem oni koji na sve imaju pravo a to su banditi po institucijama BiH i Republike Srpske.Pogotovo ako si uz Bakira Dodika i Covica.

Name

bauhau

21.07.2019 07:23

Ne bih se cudio da izadje na uslovnu.Pustaju okorjele ubice da cjepaju drva.Pustice ovog da poslje proba neki spektakularniji napad, imao je u zatvoru vremena da ga osmisli.

ODGOVORITE