Kraljica na izložbi

Britanska kraljica Elizabeta posetila je izložbu posvećenu njenoj čukunbaki, kraljici Viktoriji. Za izložbu je korišćena najsavremenija tehnologija da bi se Bakingemska palata prikazala onako kako je izgledala u 19. veku

Zanimljivosti 18.07.2019 | 11:31
Kraljica na izložbi
Posetioci izložbe imaće prilike da vide projekcije i iluzije koje pokazuju jarke boje unutrašnjosti palate kakva je bila pre nego što ju je Viktorijin najstariji sin Edvard Sedmi preuredio pretežno u belo i zlatno, prenosi Rojters.

Oni će takođe videti Viktorijinu majčinsku stranu, jer će biti izložen i kovčežić sa zubima njene dece kao i beli mermerni odlivci nekih njihovih udova.

„Koristili smo najmoderniju tehnologiju koja je dostupna danas da bismo stvorili novi oblik pripovedanja“, rekla je dr Amanda Forman, jedan od kustosa izložbe.

Na izložbi kojom se obeležava 200. godišnjica Viktorijinog rođenja, takođe će se naći i njen tron, balska haljina i slike naslikane vodenim bojama.

Kraljica Viktorija je na presto stupila sa 18 godina, a vladala je Velikom Britanijom od 1837. do svoje smrti 1901. godine.

Bila je monarh koji je najduže vladao, ali taj rekord je oboren 2015. godine, kada ju je Elizabeta (93) nadmašila.

Izložba u Bakingemskoj palati otvara se u subotu i traje do kraja septembra.

RTS
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Olja

18.07.2019 20:25

Ako nista, Elizabeta ce biti upamcena po duzini vladavine. A kako se cini, to joj i jeste osnovni cilj, u protivnom, predala bi tron unuku, ako vec njegovog oca ne vidi kao dovoljno sposobnog. Mudra je kraljica, ona zna da, uglavnom, sve pada u zaborav, a da samo poneko, i to onaj ko ima nesto, sto ga preporucuje, kao duzina vladavine cukunbabe joj, Viktorije, bude cesce spominjaniji od drugih.

ODGOVORITE