Skupi krastavci u Japanu ove godine

Neuobičajeno hladno i oblačno vreme nanelo je velike štete poljoprivrednicima u Japanu, ali i proizvođačima i prodavcima letnje garderobe.

Zanimljivosti 17.07.2019 | 11:15
Skupi krastavci u Japanu ove godine
Za razliku od većeg dela sveta, Tokio se suočio sa najnižim julskim temperaturama u poslednjih 60 godina, što je dovelo do ozbiljnih poremećaja na tržištu poljoprivrednih proizvoda, na kome su cene pojedinih poljoprivrednih kultura više i do 70 odsto.

Poslednjih 20 dana stanovnici Tokija su u proseku imali samo tri sata sunčanog vremena dnevno
 
Japan je pogođen neuobičajeno oblačnim vremenom i niskim temperaturama. Poslednjih 20 dana stanovnici Tokija su u proseku imali samo tri sata sunca dnevno, što je najniži rekord od kada je japanska Meteorološka agencija počela da prikuplja podatke od 1961. godine.

Nedostatak sunčeve svetlosti i niske temperature uticale su na poljoprivrednu proizvodnju na većem delu japanskog arhipelaga. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Japana, cene krastavaca porasle su za 70 odsto, na tokijskoj centralnoj tržnici, mada su i cene većine povrtarskih kultura dostigle dvocifreno povećanje.

Međutim, cene luka, bele rotkvice i šargarepe su pale, jer su na ostrvu Hokaido, na kome se gaji najveći deo ovog povrća, bile uobičajene vremenske prilike.

Uzrok ovako hladnog i kišnog vremena je anticiklon u Ohotskom moru, na istočnoj obali Rusije, koji je potisnuo hladan i vlažan vazduh preko Japana ka jugu.

Kišna sezona u Japanu inače traje od kraja juna do početka jula, kada nastupaju dva meseca visokih temperatura i visoke vlažnosti vazduha. Ovako hladno vreme uticalo je i na prodaju letnje odeće.

Zbog toplotnog talasa koji je u julu prošle godine zahvatio Japan stradalo je više desetina hiljada ljudi. Tada je zabeležena i najviša ikada izmerena temperatura od 41,1 stepen Celzijusa u gradu Saitami, severno od Tokija.

Organizatori i sportisti se nadaju još jednom hladnijem letu naredne godine kada će u Tokiju od 24. jula do 9. avgusta biti održane Olimpijske igre.

Japanska meteorološka agencija prognozira da će se oblačno i hladno vreme zadržati još ove nedelje, ali se očekuje da će se temperature do kraja jula vratiti na uobičajene vrednosti za ovo doba godine.
 
RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar