Đoković osvojio Vimbldon!

NAJ, NAJ NAJVEĆI!!! Skoro pet sati i pet setova paklenog tenisa, super taj-brejk, dve vezane meč lopte Federera, ali naš as je našao način da slavi i ponese petu krunu iz Londona i 16. sa grend slemova - 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 4:4 i 6:7 (5), 6:1, 6:7 (4), 6:4 i 13:12 (3).

Tenis 14.07.2019 | 20:13
Đoković osvojio Vimbldon!
Đoković istorijskim finalom protiv Federera odbranio Vimbldon! Novak Đoković pobedio je Rodžera Federera i odbranio titulu na Vimbldonu.

Đoković je pobedio Federera posle dramatičnog spektakla u pet setova, posle petočasovne borbe – 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12.

Đoković je došao do svog 16. Grend slema u karijeri, petog na Vimbldonu, nakon što je taj turnir prethodno osvajao 2011, 2014, 2015. i 2018. godine.

Srpski teniser je pobedio Švajcarca peti put zaredom i sada u međusobnim susretima vodi sa 26-22.

Novak je, ujedno, prvi igrač koji je osvojio Vimbldon posle spasene meč lopte posle 70 godina, a finale koji je odigrao sa Rodžerom je bilo najduže u istoriji Otvorenog prvenstva Velike Britanije.

Duel je počeo veoma kvalitetnim udarcima na obe strane, a prva duža razmena pripala je Đokoviću. Ipak, do prve brejk lopte stigao je Švajcarac, ali je napravio grešku i ostao bez gema.

Novak nije servirao ni izbliza dobro kao Federer, ali se držao. Igralo se u egalu i došlo se do taj-brejka.

U nezvaničnom 13. gemu seta prvi je mini brejk napravio Đoković, ali mu je pala koncentracija, dok je Federeru proradio forhend, pa je bilo 5:3 za Švajcarca.

Đoković je u poslednji čas vratio mini brejk, vezao četiri poena i osvojio prvi set.

Dobru igru iz završetka prvog seta srpski teniser apsolutno nije preneo na drugi deo igre. Na 15:30 je proklizao i umalo se povredio, a onda, kod prve brejk lopte, forhend poslao u veliki aut.

Federer je lako potvrdio brejk, a Novak nastavio da greši. Srbin je srljao iz greške u grešku, udarci su mu bili slabi i neprecizni, da bi od ponedeljka drugi teniser sveta to iskoristio i napravio novi brejk.

Najbolji na svetu nastavio je da greši, Federer je igrao koliko je "morao", a nedugo zatim došlo se i do trećeg brejka Švajcarca u seti i do ubedljivih 1:6.

Izuzetno loš set nije uticao na Novaka, koji je počeo dobro treći deo igre. Ipak, nivo igre nije bio na prepoznatljivom nivou, ali je meč, barem rezultatski, bio u egalu.

Srpski teniser je imao priliku na 4:4 kada je došao do 0:30, ali je Federer vezao četiri poena i poveo sa 5:4. Propuštena šansa je uticala na Novaka, koji je dopustio rivalu set loptu u narednom gemu.

Na sreću po Novaka proradio je servis, spasena je brejk lopta, a nedugo zatim se otišlo u taj-brejk. Kao i u prvom Novak je napao i napravio inicijalni mini brejk. Poveo je sa 5:1, a ovoga puta nije dopustio rivalu da se vrati u taj de igre za 2-1.

Četvrti set je uveliko bio u toku a Đoković i dalje nije imao nijednu brejk loptu. Za to je, nažalost, morao da sačeka da Švajcarac ponovo dođe do dva brejka prednosti.

Federer je poveo sa 5:2, dopustio Novaku da mu malo "uđe" u servise i vrati brejk, ali je u narednom gemu odservirao veoma sigurno i uveo nestvarno napet spektakl u peti set.

Pred ulazak u peti set nam je došla verovatno najzanimljivija statistika – iako je rezultat u setovima bio 2:2, Rodžer je imao čak 15 osvojenih poena više do tog trenutka...

U relativnom egalu se igralo sve do 2:1 za Novaka, kada je imao 15:40. Kod obe brejk lopte je Federer promašivao prvi servis, ali oba puta su riterni bili ispodprosečni. Imao je Novak i treću brejk loptu, ali je imao i Federer odgovor u vidu servisa.

Najbolji srpski sportista svih vremena nije dugo čekao – opet je došao do dve brejk lopte, opet katastrofalno odreagovao kod prve, ali kod druge odigrao jedan od boljih pasinga na turniru i poveo sa 4:2.

Radost Đokovića i njegovih navijača nije dugo trajala, pošto je Federer u narednom gemu uspeo da se vrati, da pogodi par linija i da nešto kasnije izjednači na 4:4.

Jedan od ključnih poena na meču odigran je na 5:5, kada je Federer bio blizu brejk lopte. Pozvao je Novaka na mrežu, a Srbin mu je odgovorio bacanjem na travu i pravljenjem najboljeg vinera na meču.

Novak je poveo, a onda se u egalu igralo sve do 7:7. Srpski teniser je imao 30:0, ali napravio nekoliko nesvakidašnjih neiznuđenih. Federeru je poklonio brejk loptu, a onda i brejk.

Tada su svi mislili da je gotovo. Publika je bila na nogama, Federer je servirao za titulu, imao 40:15. Sve je bilo gotovo, samo što Novak to nije tako video.

Četiri vezana poena osvojio je srpski teniser. Od tog trenutka se upalilo nešto što je do tada nedostajalo, kao onomad 2015. na US openu, i desio se ribrejk.

Iako je Đoković konstantno pritiskao servis protivnika prvi je Federer ponovo pripretio. Na 11:11 Federer je odigrao možda najsrećniji gem u svojoj karijeri. Od mreže su loptice prelazile na drugu stranu, linije su bile njegov najveći saveznik, imao je dve brejk lopte. Ali, Novak se izvukao iz svih problema, izjednačio i poveo.

Za kraj najdužeg finala u istoriji Vimbldona desilo se, po prvi put od ovogodišnje promene pravila, da vidimo taj-brejk na 12:12 u petom setu.

Đoković je ponovo podigao nivo igre u taj-brejku, kao u prethodna tri. Uspevao je da ostane duže u poenima od Federera, pronašao dodatan tračak snage, što fizičke što mentalne, uspeo je da pogodi par veoma bitnih vinera i dođe do trofeja.

I tako je došao kraj verovatno jednog od tri najbolja finala u istoriji tenisa. Definitivno najčudnijeg finala, u kojem je Federer izgubio, a imao 15 osvojenih poena više, imao dve meč lopte na servisu, imao 14.000 gledalaca na svojoj strani.



Meč za anale, borba za pamćenje, rezultat za istoriju. NAJ, NAJ, NAJ! Novak Đoković je peti put u karijeri uspeo da podigne prestižni pehar na Vimbldonu, što mu je ujedno i 16. grend slem u karijeri. Bio je to meč kakav se jednom u životu gleda, a na kraju je nakon velike, teške borbe sa Rodžerom Federeromslavio Srbin sa 3:2, po setovima 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 4:4 i 6:7 (5), 6:1, 6:7 (4), 6:4 i 12:1 (3). Meč je trajao četiri sata i 55 minuta, što je najduže singl finale u istoriji Vimbldona.

Odigrali su veliki majstori najduži i najbolji meč na ovogodišnjem izdanju Vimbldona. Bilo je to, sasvim je sigurno jedno od najboljih finala grend slemova u istoriji koje je pokazalo neverovatnu psihičku snagu oba majstora, a posebno Novaka koji je, ruku na srce u početku slabo odigrao, ali je i pored toga uspeo da vodi i slavi.

Finale je otvoreno servis gemom Rodžera Federera koji ga je bez većih problema i osvojio. Inače, već  tada je počela da se nazire taktika dva asa - Novak se trudio da spusti brzinu, a Fedeks da što više ubrza igru. Na početku meča naš as je bio nešto nervozniji, te je slabo pogađao prve servise. Uspeo je Fedeks zahvaljujući tome, ali i odlilčnom forhendu da dođe do brejk prilika, ali je Nole srećom uspeo da se odbrani.

Kada bi se igra razvila prvi reket sveta je dominirao, ali Federer nije dozvoljavao dugačke poene i uglavnom ih je završavao agresivnim forhendima koji jesu veliki rizik, ali su i jedino rešenje protiv Đokovića. Iako je Švajcarac po statistici bio bolji do taj-brjka, čak i vodio sa 5:3 u istom, mini-serijom grešaka prepustio je prvi deo igre Srbinu.

Usledio je nagli pad u igri Novaka Đokovića, koji se i pre toga mučio, koji ga je doveo veoma brzo, kako to već ide kada je sa druge strane mreže 20-struki grend slem šampion, u zaista lošu situaciju i drugi set je furiozno i više nego zasluženo osvojio Švajcarac. Federer je taj koji je diktirao tempo susreta, posebno iz servisa koji je Nole teško čitao. Pored toga, Švajcarac je bio mnogo konkretniji i ubitačniji, te je tada delovalo da je daleko bliži peharu. Samo 12 poena osvojio je u drugom setu naš as.

Hrabrilo je to što je sličan, očajan period igre imao Đoković i u polufinalu protiv Aguta, da bi onda podigao nivo i stigao do pobede. Ali, u finalu ga je dočekvao naoštreni Federer koji je i u trećem setu nastavio da teroriše iz servisa koji, kada bi ga pogodio naš teniser prečesto nije uspevao da ukroti lopticu. Sve je podsećalo na ono polufinale Rolan Garosa iz 2011. kada je Švajcarac servisima uništio našeg asa. Istina, tada je Nole bolje igrao nego danas u većem delu odmeravanja...

Da li je žreb zapravo učinio "medveđu uslugu" našem teniseru, to jest prilično laki protivnici, veliko je pitanje. Sa druge strane, ni Federer nije imao mnogo teških oponenata, ali je odigrao pravo oktansko polufinale sa Rafom Nadalom, zbog kog je podigao nivo igre na šampionski nivo.

U prva tri seta Đoković nije imao niti jednu brejk priliku, ali je vodio sa 2:1 pošto je treći deo igre ponovo bukvalno "oteo" od meštera iz Bazela, opet u taj-brejku. Neverovatno je koliko je Beograđanin psihički jak, jer se sve vreme mučio, kaskao, a onda kada je bilo potrebno zgazio je na gas i slomio duh protivniku. Takve sportske situacije ulaze u legendu.

Osvajanje trećeg seta očigledno je pozitivno uticalo na Đokovića koji je krenuo sigurnije da servira i napada. S druge strane, Federeru je dugo trebalo da objasni sebi kako gubi, a bolji je u skoro svim statističkim pokazateljima. Brzo se Švajcarac oporavio, naopravio dva brejka prednosti, što je bilo dovoljno da izjednači u setovima. Istina, Novak, koji je prošao još jednu , ali kratku krizu mu je konačno nakon skoro tri sata igre uzvratio brejkom, što nije bilo dovoljno da ga stigne.

Došao je Đoković do dve vezne brejk lopte već u četvrtom gemu odlučujućeg seta, veoma važne, možda i krucijalne, ali je Federer uspeo da se spasi iako je oba puta morao da se iskopava iz drugog servisa. Treću je spasao asom. Velika, velika prilika je prokockana. Ali usledile su nove koje je Srbin prigrlio, da bi mu Fedeks odmah uzvratio.

Svaki udarac, poen, gem buli su tada veliki kao kuća, svaki je bio praktično odlučujući. Znali su to obojica, pa su igrali najbolje što znaju i mogu nakon više od tri i po sata igre. Imao je brejk prilike Novak, ali je pravio u tim momentima nekarakteristične greške. Umor je činio svoje na obe strane mreže.

Jurio je naš as taj brejk, bio bliži od Federera i opasniji, ali se stari vuk fantastično branio i snakazio. I čekao svoju šansu. Puboika je mahom, naravno bila uz njega, što mu je davalo energije da izdrži. Nivo tenisa je malo opao, ali je bila neverovatno napeto. Što dole na travi, što na tribinama. Ne gleda se stalno ovakav instant klasik.

Kada je Federer došao do brejka i poveo ss 8:7 činlo se da je sve gotovo. Stigao je Švajcarac i do dve vezane meč lopte za titulu, ali mu Novak jednostavno nije dozvolio. Od tog momenta Beograđanin je osvojio sedam poena. Bili su to sportski trenuci, slike koji se pamte čitav život. Momenti koji ulaze u legendu. Kao što će sigurno i ovo epsko vimbldonsko finale.

Sve se dodatno zakuvalo opri rezultatu 11:11 kada je Nole poveo sa 40:0, ali dozvolio Federeru da stigne do brejk poena izvanrednim bekhendom koji je samo liznuo liniju. Noleta je iznerviralo tada što je sudija dozvolio njegov protivniku da proveri odluku linijskih sudija koji su pozvale aut, iako je prošlo možda i previše vremena. Naravno, usledile su salve zvižduka sa "federerovih tribina" koje su pošteno častile našeg asa tokom celog meča. Kažu da je tenis sport gospode, ali u ovakvim mečevima to izgleda ne važi. U tom gemu je Federer pri veoma važnim poenima podizao prašinu sa belih linija, kao na treningu. Neki bi rekli da ga je htelo, a neki da je to on, da je to njegovo majstorstvo zbog čega je možda i najbolji na svetu.

Meč je, kao da su obojica želela da uđe u istoriju, završen u super taj-brejku, novouvedenom pravilu koje kaže da se peti set igra do 12:12, a onda ko prvi stigne do 10 poena uz dva prednosti. Epdsko odmeravanje, koje je već svima, ne samo nama navijačima potrošilo živce, a igračima i energiju rešeno je u super taj-brejka koji je dobio naš as.

Plasman u finale je doneo Fedeksu 1.200 ATP poena i 1.175.000 funti, dok šampionu sledi 2.000 bodova i 2,35 miliona.

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 90

Ostavite komentar
Name

Slavica

14.07.2019 18:31

Toooo Srbine ,od srece suze mi krenuse

ODGOVORITE
Name

re

14.07.2019 19:02

Simbol krize kapitalizma i bezvrednog novca bez pokrića koji se u maskote kapitalističkog sistema ubacije. Sport je religija kapitalizma. Apsolutno nebitna vest sa aspekta života i opstanka našeg naroda, znam da će sada desetine hiljade klinaca bivše JU da zgrabe rekete i počnu trenirati uz one koji su to davno počeli, ali od toga živeti neće moći. Manipulacija je ovo teška sa narodom i omladinom posebno, jer ovde nema perspektiva, zato je omladini potrebno udariti što jače reflektore najajače setlosti u oči, zaslepiti ih, pomutiti im racionalno razmišljanje.

Name

re slavica

14.07.2019 19:06

Koliko ti je platio? Jel se identifikuješ sa njim dok te država gazi i oduzima ti sva prava pa ti je onda lakše, najlakše se zavaliti i gledati tenis, a što ti pored tebe na nekoliko kolimetara otimaju sve u državi na šta imaš pravo.

Name

Zoki SLAVICA

14.07.2019 19:07

To Srbine tebi dva milijoncica,a obozavaocima suze.

Name

sssr

14.07.2019 19:20

njemu dva miliončića a vama dva šipka

Name

Re Za Re I Re Slavica

14.07.2019 19:39

Jadni ste vi! Pa vi i ne znate sta je sport. A nikome od vas nije zabranjeno da postane sportista i zaradjuje. Ali, vi osim kvarnog jezika nemate nista, nemate nikakav kvalitet. Postojale su sportske manifestacije i u "onom" vremenu. I tada su navijaci hrlili da ih gledaju, a niko im nije nista placao sto gledaju i navijaju, kako bi rekli sadasnji cinici "nisu od toga imali nikakve koristi". I jos nesto, zar nije dobro da nam djeca hrle na sportske terene? Mozda, po vasem, bolje je da se "prazne" uz alkohol i narkotike.

Name

Slavice Slavice

14.07.2019 19:42

Ja sam mislio da je on Crnogorac kad me slavica demantova. Kakvi smo mi ljudi neciji uspjeh nas veseli jos nam isuze krecu. Srecu cine male stvari tako i slavici.

Name

No1

14.07.2019 20:41

Bravo Slavice!

Name

075

14.07.2019 21:49

Da je više sportaša i ljudi kao što je Nole. Velika osoba kojoj želim da bude do kraja karijere najbolji u povijesti tenisa. Jedino svijetlo sa Balkana je on.

Name

Nemoj vise pisati

14.07.2019 22:05

Re dzaba ti sto si na dugo i siroko pisao opet 2 miliona nisi zaradio, eto vidiš sto je taj nepravedni kapitalizam

Name

Re SVIMA

14.07.2019 22:07

Bravo, NOLE SRBINEEEEEEEEEEEEE. Ovo vam je isti komentator. "re","re slavica","sssr",bosanaca",dobojlija","Vizionar","Srbin"

Name

Pozdrav za Slavicu

14.07.2019 22:15

Cestitam nam obadvoma svijetslog sampiona

Name

Slavica i Re

15.07.2019 05:20

Sto se vas dvoje ne lijecite. Isti ste pakosni englezi,jadne budale,sve su spremili da predaju i pehar svicarskom smradu,dovukli i Kate da mu preda pehar,ali,ali desio im se NOVAK SILNI hi,hi,hi englesku vam m.....

Name

Re svima

15.07.2019 06:50

Koga je briga što tamo neki likovi prebacuju lopticu, to su krvave pare otete od radnicke klase i date bezveznim sportistima ganjacima lopte da zamajavaju narod dok im država otima sva prava. Sramota. Jel neciji život u ovoj zemlji zavisi od njegovog ganjanja loptice. Da ljudi imaju svoj život, kada bi se bavili sobom, na ovakve marginalne pojave kao tenis niko ne bi obracao pažnju. Ljudi nažalost umesto da energiju nezadovstva državom i vlašcu usmeravaju na rušenje vlasti oni idu na stadione i tamo ih pretvaraju u podivljale horde huligana. U tome im pomade dokovic. Zato je on bitan ovoj državi.

Name

Slavica lavica

15.07.2019 06:57

Koliko omladina mora biti zaslepljena i retardidana da ne vidi igru, da ne vidi da su milioni života sludene omladine uništeni zato što su išli za sporotom, bilo da su trenirali ili da su ga pratili. U Srbiji nema posla, nema privrede, nema izlaza, zato se omladina daja pojacana doza droge sprota, rijalitija, egzita, u duge zabave. Dok to omladina ne shvati, dok se ne kloni stadiona, sprotskih dvorana i igrališta i svoju sudbinu i svoj život, i odgovrnost za svoj ne preuzmu u svoje ruke ne ustanu i ne pocnu da se bore protiv okupacione vlast sve ce više biti unuštavani, sve ce manje biti izlaza. Šta imaju ti što gledaje neko prebacivanje loptice 5 sati, imaju izgubljeno pola dana što su mogli raditi nešto korisno, mogli raditi na sebi, mogli se integrisati i organizovati za borbu, za svoju buducnost. Manite se svih "dokovica" i zamajavanja, pocnite da živite svoje živote, a pracenje bilo kakvih šarlatana vam nije potrebno.

Name

slavica

15.07.2019 06:58

Koliko sve vec dugo ovom narodu ispira mozak i teroriše svest sa ekrane sa njegovim ganjenjem lopte, i sada ljudi treba da budu srecni i zadovoljni što tamo neki manijak ganja lopti i da se ne bave svojim životom.

Name

reagovanje naroda - glas naroda

15.07.2019 07:13

Nema veze što ostaje 15hiljada bez posla ovde pa u rudniku željezne rude još 300-400 važno je da vam je đoković pobeodio, i sada ne morate ni da jedete, sve će vas on nahraniti, napojiti, obući, platiti vam struju. A ako dublje razmislite ti sportisti su krivi što ostajte bez posla. Ljudi slavite tenis i đokovića dok vam krče creva, dobijate otkaze, nečije krvava pare su preče od vaših života. Važno je da sportisti-nebitini likovi ovde živi, narod ne mora ni živetei, može umreti.

Name

Svima koji negativno komentarišu Novaka

16.07.2019 16:10

Ljudi, vama nije dobro. Vi ste isfrustrirani, pakosni i neobrazovani. Vi nemate pojma o životu. Sve vam se svodi na politiku i jedino te vijesti vas mogu oraspoloze ili dirnu,zavisno od toga je li u pitanju neki vas ljubimac iz politike ili je neko iz suprotnog tabora. Na ličnost kakva je Novak, negativan komentar može dati samo jako zla ili bolesna osoba. Potražite pomoć.

Name

re zad komentat gledaocu TV vesti

16.07.2019 18:21

Ako se tvoj život svodi na raspoloženje koje zavisi od vesti koje gledaš onda je to jedan jako jadan život da jadniji ne može biti. Vesti ne gledam bavim se naukom i stvaraštvom. Sport ne primećujem da ga po ovim portalima ne poteržiraju, pa kad ga već pominju, onda da barem objasnimo kakva je njegova uloga i svrha, jer očigledno da se ljudi u svojim siromašnim životima počinju identifikovati sa sprotom, sportistima, ganjaćima lopti i loptica. Čovek koji ima ispravno usmerenu svest u smisao i svrhu života i postojanja, uopšte ne sme i ne treba da troši ovozemaljsko vreme na jeftine zabave tipa sporta, a pogotovo na gledanja sportova na TV. Nažalost čovečanstvo je dovedeno u stanje svesti, gde je čoveko normalno da se zabavlja umesto da se bavi stvarašatvom, kreativnim radom, radom na sebi. A aspekta smisla čovekovog postojanja događaju tipa ganjača lopti i slične majijakalne gluposto su apsolsutno nebitne. Ludački je to što se takve stvati favoriziku preko kapitalističkih i globalističkih medija koji su plaćeni da uništavaju svest ljudi, da je truju i ispunjavaju sadržajima kakvim hoće. Alo ljudi izbacite televizore iz kuće koji vas samo zamajava i pravi budalama, uzmite kvalitetne knjige.

Name

re slavica

16.07.2019 19:32

Samo navini misle da je bezazleno imati milione omladine angažovane na pracenju sporta. To je genocid nad narodom, i s tim država mora da se izbori. Zato i jesmo stiglo dovde dokle smo došli, zato spo porobljeni i okuipirani, zati nam rade vlasti to što rade. Cilje postignut imati neangažovanu i neborbenu omladinu.

Name

državnik

16.07.2019 19:36

Novak je putokaz za put u pakao, i to sve sa najboljim namerama poplocan. Koliko retardirana omladona mora biti da gleda dokovica i zamišlja da su to oni, to je komenzacija za uništene živote omladini, umesto u zemlji Srbiji da se ta omladina organizuje i bori, da opstane, da se izgradi novi privredni sistem, reterdiranim idiotima su dali sportove, kladionice, igraonice i dokovica sa svojim krvavim parama. Jadan li je taj narod koji ima omladinu kojima je dokovic uzor i putokaz za put u pakao. Prvo da li si svestan da se to spotsko ludilo na planeti finansira novcem bez pokrica, stvorenim ni iz cega, jednostavno napišu cek na milion dolara i kažu emitovacemo dolar bez pokrica, elektronski naravno i reci da možeš da zauzvrat za njega kupuješ materijalne vrednosti. KOliko omladina mora biti zaslepljena i retardidana da ne vidi igru, da ne vidi da su milioni života sludene omladine uništeni zato što su išli za sporotom, bilo da su trenirali ili da su ga pratili. U Srbiji nema posla, nema privrede, nema izlaza, zato se omladina daja pojacana doza droge sprota, rijalitija, egzita, u duge zabave. Dok to omladina ne shvati, dok se ne kloni stadiona, sprotskih dvorana i igrališta i svoju sudbinu i svoj život, i odgovrnost za svoj ne preuzmu u svoje ruke ne ustanu i ne pocnu da se bore protiv okupacione vlast sve ce više biti unuštavani, sve ce manje biti izlaza. Šta imaju ti što gledaje neko prebacivanje loptice 5 sati, imaju izgubljeno pola dana što su mogli raditi nešto korisno, mogli raditi na sebi, mogli se integrisati i organizovati za borbu, za svoju buducnost. Manite se svih "djokovica" i zamajavanja, pocnite da živite svoje živote, a pracenje bilo kakvih šarlatana vam nije potrebno.

Name

hrv

16.07.2019 19:39

Koliko sve vec dugo ovom narodu ispira mozak i teroriše svest sa ekrane sa njegovim ganjenjem lopte, i sada ljudi treba da budu srecni i zadovoljni što tamo neki manijak ganja lopti i da se ne bave svojim životom.

Name

profa

16.07.2019 19:41

Za svu tragediju koju su sportisti i zabavljači priredili narodu svojim zanimanjem, trebalo bi za njih uvesti poseban zakon, ali opet nisu toliko oni krivi, koliko omladina koja to gleda i sa tim ispira mozak. Nažalost ljudi to ne mogu da vide. Vlast je rekla, evo imate djokovice gledajte, nema veze što vam deca nema gde da rade, tenis nije nikakav uspeh, nego dokaze ozbiljne bolesti covecnastva u koju ga je kapitalizam gurnui, i onda se samo daje bezvedni novac sportistima da sludeno covecanstvo, omladinu što više retardiraju. Pratioce svih tih sportova i oni koji se kladu se za lecenje, to je njima kompenzacija što nemaju svoj život, da li oni imaju naucne intitutute, privredu, privredni sistem, da li imaju državi, bavili bi se svi svojim životom, niko ne bi obracao pažnju na to što neki manijaci prebaciju lopticu, to je idiotizam, Alo osvestitete se ljudi. Bavite se svojim životom. Pustetite te budeletine što ganjaju loptu, Tesla treba da vam je uzor a ne ti manijakalni tipovi.

Name

analiza

16.07.2019 19:46

Kada se ljudska svest sa svim likovima svesti uzdigne iz sfere čulnosti do svere umnosti i razumnosti po Kantu, tada će, ovakve čulne predstava za narod biti nezenimljive, pitanje je koliko je ljudska svest spremna na odricanja, na usavršanja i uzdizanja naputu do višiz svera razumevanje i umovanje. Ograničavaju me samo zvezdano nebo nadamnomi moralni zakon u meni.

Name

re slavica

16.07.2019 19:50

Zašto našim precima nisu davali takve predstave za narod kao danas što se toliko ubija ljudska svest preko forsiranje sporta, industrije zabave i raznih rijalitija? Dokaz do koje kritične granice je stiglo čovečanstvo, praktično do granice posle koje neče biti povratka nazad ako do te mere sa potrošačkim društvom uništimi životni sredinu, čoveka i zdravlje, tehnika i mediji su potpuno ovladali ljudima,poptuno su ih stavili pod kontrolum je ovoliko forsiranje sporta i nametanje ljudima sporta kao nečeg od čega im zavisi život, i bez čega nikako ne bi mogli.. To su vladari sveta i hteli da postignu.

Name

novak

16.07.2019 19:53

Ne zaboravite da je uspijeh Zvezde u kupu evropskih šampiona 1990, doprinio nacioanoj euforiji, raspaljivanju naciolizama pred samo razbijanje države.

Name

mm

14.07.2019 18:31

čestitam

ODGOVORITE
Name

Zoki RE

14.07.2019 20:16

Bravo RE,treba djeca da hrle na sportske terene da se kidaju i navijaju dok ih zabavljaju bogatasi,ali poslije svake takve tekme kad izgubi njihov bogatas,obavezno se ti sirimasi od velike tuge sto je izgubio i mec i velike pare iznapijaju pisteno pa se posteno i potuku,davno su prosla vremena sporta iz ljubavi,a ne para i bogastva i zato mnogo bogati zabavljaju sirotinju.

Name

Tacka

14.07.2019 21:58

Od srca najljepše čestitke!!!!!

Name

akademac

15.07.2019 07:11

Nema veze što ostaje 15hiljada bez posla ovde pa u rudniku željezne rude još 300-400 važno je da vam je đoković pobeodio, i sada ne morate ni da jedete, sve će vas on nahraniti, napojiti, obući, platiti vam struju. A ako dublje razmislite ti sportisti su krivi što ostajte bez posla. Ljudi slavite tenis i đokovića dok vam krče creva, dobijate otkaze, nečije krvava pare su preče od vaših života. Važno je da sportisti-nebitini likovi ovde živi, narod ne mora ni živetei, može umreti.

Name

re

16.07.2019 13:26

Србија пропада, а српски народ нестаје… Банде криминалаца отимају нашем народу фабрике, руднике, земљу, воду… Полиција пребија раднике… Војска нема чамце ни батеријске лампе… Милијарде евра сваке године бивају пребачене на рачуне у иностранству… Одиграва се завршни чин отимања Космета… Трећеразредни политичари са Запада долазе у Београд да нам постављају ултиматуме… Убедљива већина младих жели да напусти земљу… Кога то занима? Судећи по новинским извештајима и телевизијским емисијама – никога. Питање свих питања је да ли је Новак Ђоковић победио на неком турниру и колико је новца „зарадио“. „Фондација Новак Ђоковић“ уложила је, у августу ове (2014.) године, пар стотина хиљада евра у опремање дечијих вртића и забавишта. Још један „хумани“ гест „нашег великог шампиона“ који је добио подршку јавности. Шта се крије иза ових „хуманитарних“ акција? Наши „врхунски спортисти“, на челу са Ђоковићем и Дивцем, применили су метод који одавно користи пљачкашка „елита“ на Западу: да користи несрећу обесправљених радних слојева да би створила ореол „доброчинитеља“ и купили јавност. Који ће човек који има самопоштовање да користи туђу несрећу да би себе рекламирао? Онај ко стварно жели да помогне, он то ради без помпе. Новак Ђоковић је само у 2013. на турнирима и од реклама „зарадио“ преко 27 милиона долара. Не постоји податак да је платио порез Србији – чији је држављанин. Колико Новак Ђоковић и други „врхунски“ спортисти, тренери и спортски менаџери дугују нашој држави? Када се имају у виду године које су за нама, ради се о стотинама милиона долара и евра. Ули Хенес, легенда немачког фудбала и најуспешнији менаџер „Бајерна“, осуђен је у Немачкој на 3,5 године затвора због утаје пореза. Отац тенисерке Штефи Граф био је осуђен на 7 година затвора због манипулације са пореским листама своје ћерке. Шта је са нашом државом? Због чега су утајивачи пореза из света професионалног спорта изнад закона? Да ли се ради о додворавању масама, или о систематском поткупљивању политичара, државних службеника и новинара од стране „врхунских“ спортиста? Како је могуће да „врхунски“ тенисери за победу на неком турниру добију више од 2 милиона долара? Да би зарадио 2 милиона долара просечно плаћени радник у свету треба да ради 500 година! Ђоковић и његове „колеге“ из света тениса тај новац „зараде“ за неколико сати „играња“. Због чега тениски циркузанери добијају новац о коме радници не могу ни да сањају? Које друштвене вредности стварају тенисери? Оно што они заправо „раде“ је пребацивање тениске лоптице са једног на други део терена. Играчка техника у спорту нема еманципаторски, већ забављачко-циркузанерски карактер. Она је средствo за производњу „спектакла“ са којим треба интегрисати људе у владајући поредак. Са њом се не развијају истинске људске моћи, већ облици манипулације и уништавања људи као културних и природних бића. Савладавајући играчку технику, спортиста се обрачунава са својим духовним и играчким бићем. Што је „већи тенисер“, спортиста је мање човек. Он постаје својеврсни фах-идиот како у менталном, тако и у телесном смислу. „Тенисер“ је облик у коме се човек отуђује од себе као човека. Да би се схватила права природа „врхунског“ тениса, треба имати у виду ко плаћа светску тениску „елиту“. То су, пре свега, „добротворне“ фондације Била Гејтса, „Монсанто“, највеће светске банке, „Пума“, „Адидас“, „Кока-кола“… Ђоковић, Надал, Федерер… су кловнови најмоћнијих капиталистичких кланова и као такви заштитни знак савременог капитализма. Они су јуришници „новог светског (америчког) поретка“ који уништава човечанство и живот на Земљи. „Врхунски спортисти“ спадају у 1% светске богаташке „елите“. Јахте, куће и поседи, ексклузивна одмаралишта, боравак у најскупљим хотелима, огроман новац у западним банкама… Они су органски део богаташке „елите“ која влада светом. „Посебност“ Ђоковића је у томе, што своје рекламне паное поставља преко целих зграда и што диже себи споменике по Србији! Све веће суме коју добијају тенисери пропорционалне су све већој беди у којој се налази све већи део радничке популације у свету. „Спорт је најјефтинија духовна храна за радне масе – која их држи под контролом!“ – то је златно правило спорта до кога је дошао Пјер де Кубертен – званично „отац“ модерног олимпизма. Спортисти не стварају друштвене вредности, већ деполитизују потлачене и на тај начин служе очувању владајућег поретка. Тенисери нису „представници својих нација“, већ јаничари најмоћнијих капиталистичких корпорација које користе спорт да униште националне културе и национално-слободарску самосвест. Спорт је круна „мондијалистичког“ погледа на свет, а модерни олимпизам је прва и најважнија мондијалистичка религија. Истовремено, тенисери су трчећи рекламни панои највећих капиталистичких корпорација и као такви произвођачи потрошачког менталитета – који је покретачка снага „потрошачког друштва“ које све интензивније угрожава опстанак човечанства. Новац који „зарађује“ и „поклања“ Новак Ђоковић је крвави новац који су капиталистички зликовци отели од радника и са којим плаћају спортисте-најамнике да „испирају мозак“ потлаченима и стварају од њих покорне идиоте. „Навијати“ за Новака Ђоковића и његову тенисeрску братију заправо је давање подршке џелатима човечанства да докрајче свој монструозни „посао“: да се обрачунају с критичко-мењалачким умом и униште живот на Земљи.

Name

re re

16.07.2019 14:09

Bravo re, konačno jedan pravi vizionar, koji se uzdigao iznad svakodnevice i koji ne dozvoljava da ga matica reke ponese, koji pliva uzvodno. Bravo, svaka čast.

Name

Re re

16.07.2019 16:12

Porez se plaća tamo gdje zarađuješ, a to nije u Srbiji. Na kraju krajeva, ni Srbija nije ništa uložila u njega.

Name

Krvave pare novaka đokovića

16.07.2019 16:58

Zar ne shvataš da mu se daju pare otete od radničke klase, da je to najvećim dijelom novac emitovam bez pokrića, stvoren ni iz čega, napisali ljudi miliona dolara na ekranu kompjutera u FEDu i rekli, evo ovo je sad milion koji ćemo dati novaku, kako ljudi mogu biti toliko zaslepljeni da ne vide igre koje se sa njima igraju.

Name

re re

16.07.2019 16:58

Bogami jesu, te pare njegove su krvave da krvavije ne mogu biti, otete od raničke klase, od radnika koji jedva izdržavaju porodicu, a to je zločin.

Name

РЕ за "re" 16.07.2019 15:26

16.07.2019 18:31

Текст је написао Љубодраг Дуци Симоновић, који од почетка има негативан став према Новаку Ђоковићу. Можда би све дргачије било да је овај прослављени кошаркаш за вријеме кад је био у највећем успону у својој каријери 1967-1976 играо за НБА, на његову жалост највећи домет му је ипак била Њемачка.

Name

re za re

16.07.2019 19:23

Meni uopšte nije jasno kako takvi tipovi razni divci i đokovići svih vrsta i sorti nisu pohapšeni posle svega što su ovom narodu uradili.

Name

zoran-bosanceros

14.07.2019 18:35

Gledao finale i suze radosnice, covjek je stvarmo vrijedan svega.. Bravo Djokovicu!!!! Da si nam ziv i zdrav i usrecuj nas i dalje!!!!

ODGOVORITE
Name

bosanaca

14.07.2019 19:05

ajde ne lupaj gluposti, kakve radosnice, kakve to veze sa tobom ima, bavi se svojim životom.

Name

zoki

14.07.2019 21:14

Moj zivot cine judi oko mene... Cestitke Djokovicu iz Bosne

Name

re

16.07.2019 20:41

Dok nam ne bude glavna vest, danas smo završili izgranji hidrolektrane na Drini, ili Danas smo istjerali stranog investitora sa našeg rudnika koje je zaposeljeno sa svojom termoelktranom, ili danas smo osnovali novi Energoprojekt i novi Energoinvest, dok ne bude glavna vest danas smo istjerali MMF i Svetsku banku, dok ne bude glana vest da smo danas isterali i USAID, da smo danas isterali u soroševe nevladine organizacije i agencije iz države, dok ne bude glavna vest koliko je zadnjih mesec dana država zapolila nezaposlenih, dok ne bude glavna vest privredni sistem, doj se ne zaustavi dalje kolonizovanje svesti ljude ovekvim vesima o tenisu, dotle ćemo sve brže izumirati.

Name

vidimo

16.07.2019 20:59

Neko se grubo našalio i pogirao sa ovim narodom dajući mu igre i zabavu u zamjenu za život.

Name

Doboj

14.07.2019 18:35

Bravo Nole Srbine

ODGOVORITE
Name

dobojlija

14.07.2019 19:04

KOliko ti je platio? Jel se identifikuješ sa njim dok te država gazi i oduzima ti sva prava pa ti je onda lakše, najlakše se zavaliti i gledati tenis, a što ti pored tebe na nekoliko kolimetara otimaju rudnih uglja Stanare vredan 80milijardi maraka to tebe ne interesuje, umesto da ste svi dobojlije na rudniku, vi ovde slavite tenis, sramota!

Name

Svjetski a nas

14.07.2019 18:40

Bravo Srbine, nenadmašni kralju tenisa

ODGOVORITE
Name

Dzoo

15.07.2019 04:08

E dok je takvih budala kao tinama nema napredka ti kad bi znao sta znaci rec Srbine pokrio bi se paradima bednice.Kaze se bravo Srbijanac a sto su vama utkali u prazan mozak neko znacenje nisi ti kriv jer si malomozgovit. A Djoletu kapa do poda tako se Drzava voli i predstavlja samo vama nije po meri on nije veliki Srbin i ne Srbuje on navija u finalu za Croaciju on navija za BiH protiv Italijeitd a vi Srbujete bedo

Name

Ne kapiras gramatiku

15.07.2019 12:48

Dzoo, Nole je Srbin a adresa mu je zemaljska kugla

Name

BRAVO

14.07.2019 18:40

LEGENDO.

ODGOVORITE
Name

Joj

14.07.2019 20:07

Cestitke obojici,a naravno posebno Novaku.Ovolika prica,i na kraju ko koliko novca dobiva.Mogli ste to staviti na pocetak i ne tupiti zube kako su igrali.Manje_vise svi smo gledali mec.

Name

Vizionar

14.07.2019 18:47

Simbol krize kapitalizma i bezvrednog novca bez pokrića koji se u maskote kapitalističkog sistema ubacije. Sport je religija kapitalizma. Apsolutno nebitna vest sa aspekta života i opstanka našeg naroda, znam da će sada desetine hiljade klinaca bivše JU da zgrabe rekete i počnu trenirati uz one koji su to davno počeli, ali od toga živeti neće moći. Manipulacija je ovo teška sa narodom i omladinom posebno, jer ovde nema perspektiva, zato je omladini potrebno udariti što jače reflektore najajače setlosti u oči, zaslepiti ih, pomutiti im racionalno razmišljanje.

ODGOVORITE
Name

Pero Situacija

14.07.2019 20:01

Veoma te žalim. Možda bi ti pomoglo da udariš glavom u bukovo drvo , koji put.

Name

za Viyionar

15.07.2019 04:16

ajd bolan liječi se , ili ti bolan smeta što je Srbin pobijedio, u svakom sučaju ajrane, za Noleta navija svaki čovjek na zemaljskoj kugli koji cijeni čovjeka koji valstitim radom i umom uspije u bilo kojem sportu, al bolan mislim najgore je to što je Nole Srbin, da je Hrvat čovječe u zvijezde bi a okovali. šteta , al bre Srbin, nije ni Crnogorac podguzna muva Hrvata,

Name

re

15.07.2019 07:12

Nema veze što ostaje 15hiljada bez posla ovde pa u rudniku željezne rude još 300-400 važno je da vam je đoković pobeodio, i sada ne morate ni da jedete, sve će vas on nahraniti, napojiti, obući, platiti vam struju. A ako dublje razmislite ti sportisti su krivi što ostajte bez posla. Ljudi slavite tenis i đokovića dok vam krče creva, dobijate otkaze, nečije krvava pare su preče od vaših života. Važno je da sportisti-nebitini likovi ovde živi, narod ne mora ni živetei, može umreti.

Name

Bravo

14.07.2019 18:55

Bravo Nole, a komentatora sa rtrs otpustiti momentalno, covjek nije normalan koliko je navijao za Federera.

ODGOVORITE
Name

re

15.07.2019 09:26

Nole je car!!! što ga više mrze počevši od engleza, pa i nekih srba on je sve jači Bravo Nole!!

Name

Hrvat

14.07.2019 19:06

Ljudi moji kakva je ovo legenda od sportiste i čovjeka. Cestitke i ako Bog da i dogodine treći Wimbldon za redom. Raduj se narode. Kapa do poda.

ODGOVORITE
Name

Srbin

14.07.2019 19:07

Apsolutno nebitan događaj sa aspekta sudbine, naroda, bitan je političarima da mogu manipulisati narodom. E sad ćemo najebati. Sada kreće nacionalna euforija i dodatno sluđivanje ionako sluđenog naroda.

ODGOVORITE
Name

Bitan

14.07.2019 19:54

Zapravo jako bitan, zahvaljujuci tom čoveku svi čuju za Srbiju i Srbe generalno! on je postigao više od svih političara u prethodnom periodu na promociji ovog naroda u nekom drugom svetlu, u odnosu kako smo bili predstavljeni od strane zapadnih medija 90-ih.

Name

Pero Situacija

14.07.2019 20:02

I ti nisi dobar. žalim te .

Name

balija

14.07.2019 22:41

Bravo Srbine samo naprijed i do godine osvajaj,neka vide Pjegavi ,ko je najbolji.

Name

dujaković

14.07.2019 19:08

bravo Djole i Bog te pomogo,da pobjedjuješ još dugo godina,sine roda svoga!

ODGOVORITE
Name

Aurelija

14.07.2019 19:34

Bravi Nole, kakav fenomenalan karakter!!

ODGOVORITE
Name

Nina

14.07.2019 23:23

Bravo Nole komplimenti

Name

Tvrdim

15.07.2019 04:42

ivanisevic je kljuc ovog velikog uspjeha...veliki trener

Name

MROMIL

15.07.2019 05:07

Cestitke naj boljem ambasadoru Srpskog naroda

Name

re

15.07.2019 07:02

bravo đole nole vole - svi te vole.

Name

Re tvrdim

15.07.2019 14:39

A koji je ključ za ta tvoja glupa lupetanja?

Name

Gosko

14.07.2019 19:51

Bravo nosonja,svaka cast...

ODGOVORITE
Name

dusanculi

14.07.2019 19:52

Federer je imao 40 vinera više i izgubio meč. Takav statistički podatak još dugo nisam vidio. Realno, bio je bolji i ne bi bilo nezasluženo da je pobijedio ali Djokara se uvijek izvuče i kad lošije odigra jer je njegov najjači adut psiha u najvažnijim momentima. Poseban utisak su odvratni Britanci. Kako bi ih ja napušio da sam njegovom mjestu. Pušilo bi im se i zujalo u glavi do sljedećeg Vimbldona. U svakom slučaju, čestitke!

ODGOVORITE
Name

golub

15.07.2019 07:05

a šta ti imaš od njegovih vinera, jesi možda prebojao i brejkove, i voleje, i smećeve, i servise i sva ta ludaula za sluđivanje omladine. Čist kolonijalizam i korporatizam svesti ljudi.

Name

dusanculi

15.07.2019 07:23

A šta ti imaš od toga da si mi se uopšte obratio? Neokolonijalizam i neoliberalizam unesrećuju ljude a ti si tipičan primjer. Opusti se i uživaj u prebacivanju loptice, odnosno uopšte u poentiranju. AJ uzdravlje!

Name

re re

16.07.2019 16:34

Sve vas koji ga podržavate treba pohapsiti jer podržavate ovo zlo od vlasti i države koja razgoni narod, koja siromaštvom ubija naroda, a sportisti su umrtvili narod,. oni su u službi ove vlasti, oni su njihova religija.

Name

Hvala

14.07.2019 19:53

Nole, cestitam ljudino ! Dobili smo koju bijelu na glavi, nema veze neka si samo pobijedio. Da se imamo cime ponositi. Ziv nam bio 100 godina ! Tooooo Noooleeeeee ! Br. 1 zasluzeno

ODGOVORITE
Name

Mile

14.07.2019 20:07

Englezi ga ne vole, zato ovako čudesno pobeđuje.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

14.07.2019 20:10

Dobar je dečko,vrhunski sportista,ljudina...pozdrav iz Sarajeva

ODGOVORITE
Name

Нови Јорк

14.07.2019 20:24

Као Србин у сред Чемерике морам признати да ми је драго Са дјецом смо сједили свих 5 сати без одмора Али је Федерер је био јако вјештији Ноле је бахато испустио превише шанси Чак је и Ноле то признао на ЕSPN У сваком случају од срца честитке Рекорд у сваком погледу

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

14.07.2019 20:37

Čitam ovo i ne mogu vjerovati!Niti sam gledao,niti me zanima,niti znam igrati,ali znam da taj čovjek godinama stiče slau svojim radom i trudom..Ja sam bio na pilani u vrijeme kad je on postizao uspjehe-više nisam ni za pilane,a on i dalje napreduje..Svaka mu čast.Svoju veličinu KARAKTERA prvenstveno pokazuje na svim poljima.Veći je borac,djelima za srpstvo od onog mravojeda i ove kljusine koje ona spodoba od patrijarha više slavi od svetitelja.NOLE ,JE IMAO 150 LJUDI NA SVADBI,A NAŠE FUKARE SE ZADUŽE I SKUPE 500 LJUDI..Gledajte ga kroz ove primjere ili ste vi svi zaista oni koje treba "prepravljati",što kaže Čedo za Neđovog Mila u seriji "dobro jutro komšija"..dozovite se pameti jednom i slijedite pozitivne primjere oko sebe,heeej

ODGOVORITE
Name

No1

14.07.2019 20:39

Bravo Nole! Čestitke od srca, tebi i svima nama! Bravo Novače!

ODGOVORITE
Name

Lala

14.07.2019 20:40

Nole nije Srbin vec Crnogorac.

ODGOVORITE
Name

srb

15.07.2019 18:26

i šta onda kao takav traži u Srbiji?

Name

Da da

17.07.2019 05:19

pod CG zastavom ucestije na turnirima. Pa kad se probudis vidjet ces da Srbija. SRB on je se davno izjasnio za koga mu srce kuca. Dobijao je velike ponude i pare da drzavu promijeni. I nije to uradio !!! Pucaj te od muke, on je posten i castan SRBIN. Zivio Novace, ponosu nas. Nase SUNCE, koje nas obasjava u svijetu. Ne moze se tu nista slagat i izokrenut. Nase gore list !!!

Name

racio

14.07.2019 20:44

Ovo trebate komentarisati du..g.avci.

ODGOVORITE
Name

decko

14.07.2019 21:06

Sta ja imam od toga?

ODGOVORITE
Name

Zorić

14.07.2019 21:14

Koliko glupije komentara. Zavidnije ljubomornije zlije pakosnije odvratnije ljudi koji nemaju ljudskosti NOLETU nije do para nego do ljubavi prema sportu Oni je zaradio novca za 4 koljena da netreba da rade do kraja život A vi koji imate takve zle komentare umrite od ljubomore POCRKALI DABOGDA

ODGOVORITE
Name

Sara

14.07.2019 21:16

Nole, Nole, Nole!!!!

ODGOVORITE
Name

Milan

15.07.2019 06:37

Bravo Nole! Svaka ti čast, mnogo mije drago zbog tvoje- naše pobjede, a naročito zbog onih nekulturnih engleskih nazovi dama sa srednjim prstom podignute ruke. Pokazalo se koliko nas englezi mrze, ali si to dostojanstveno podnio i pošteno pobijedio. Jedini sport Nole koji gledam, u skoro svim drugim sportovima ima kupovine i prodaje, dok bar sam ubijedjen da toga kod tebe nema tj. u tenisu.

ODGOVORITE
Name

Pero

15.07.2019 06:40

Noletova pobjeda je samo njegova pobjeda, a ne pobjeda ni vucica, ni dodika niti bilo kog nedoraslog tzv. političara.

ODGOVORITE
Name

Perice

16.07.2019 11:18

Ovo je sporska tema.Ti pricas i poturas politiku.Vidis da ljudi ostavljaju ljepe komentare podrske Noletu.

Name

Georgije

15.07.2019 08:07

Novace svaka cast! Dusmani mogu samo da ti produvaju krivuljka.

ODGOVORITE
Name

Bravo Novace

16.07.2019 11:10

Kad je bila poplava jel covek dao svima donaciju.Sram vas bilo,lesinari jedni. Sta hocete od coveka,sam je zaradio svojim trudom i radom sve.

ODGOVORITE