Vilander: Novak je veliki favorit protiv Federera!

Višestruki Grend slem šampion Mats Vilander smatra da je Novak Đoković veliki favorit u finalu Vimbldona protiv Rodžera Federera.  "Servis, naslabiji element u Đokovićevoj igri, je jedanko dobar koliko i Federerov. Novak se bolje kreće, riternira, ima bolji bekhend. . . ", smatra Mats Vilander.

Tenis 13.07.2019 | 20:59
Vilander: Novak je veliki favorit protiv Federera!
Nekada uspešni teniser, a danas jedan od najcenjenijih analitičara i komentatora "belog sporta", Mats Vilander, dan uoči velikog finala muškog singla na Vimbldonu, pričao je o šansama Rodžera Federera i Novaka Đokovića.

Nema sumjnje, čeka nas još jedno epsko finale na Vimbldonu, u kojem će se boriti dvojica teniskih divova, koji zajedno imaju 35 grend slem titula, a samo na čuvenoj londonskoj travi – 12 (Federer 8, Đoković 4).

Pre nego što je izneo očekivanja za nedeljno finale, Vilander je pričao o tenisu koji je gledao u petak.

"Kvalitet tenisa u prvom setu meča između Federera i Nadala bio je prilično visok. Rodžer je igrao veoma brzo, dovoljno da ne dozvoli Rafi da uhvati ritam", rekao je Vilander.

U drugom setu nije uživao u igri Federera.

"Nivo igre Švajcarca u drugom setu je prilično pao, Nadal je iskoristio to i došao do izjednačenja. U trećem i četvrtom setu delovalo mi je da je Nadal bio ubeđen da će pobediti ako bude igrao sigurno. Federer je, naravno, ponovo počeo da igra odlično. Obojica su uputili niz neverovatnih udaraca, sa toliko spinova, delovalo je nestvarno", naglasio je Vilander.

Iako je nivo bio prilično visok, uočio je brojne greške koje se dvojici vrhunskih majstora pre nisu dešavale.

"Nivo je bio visok, ali primetio sam dosta grešaka u poređenju sa onim što pamtimo od pre 10 ili 11 godina. Federer je neverovatno dobro servirao i to je bila najveća razlika između dva igrača", ocenio je Šveđanin. 

U prvom polufinalu, u kojem je Novak Đoković pobedio Španca Roberta Bautistu Aguta, nije imao dilemu oko pobednika.

"Mislim da je Novak Đoković mnogo bolji od Bautiste Aguta, mada kada je prestao da udara loptu kako zna, odmah je izgubio zamak, što se odrazilo i na rezultat u drugom setu. U ostala tri seta Đoković je igrao  dosta raznovrsno, generalno ovih dana tako igra. Mislim da je varijacija upravo ono u čemu je Novak mnogo bolji od ostalih momaka. Jednostavno ne vraća 'čiste' lopte, 'reže' bekhende, izlazi na mrežu, pokušava dropšotovima…".

Vilander smatra da je Đoković unapredio igru i da ima puno noviteta u njoj.

"Pokazao je novo lice i to je veoma ohrabrujuća za gledaoce. Uvek je odličan za gledanje. Sada je to izraženo više zbog varijacija - nije bitno protiv koga igra, ima toliko različitih stilova i oružja u zavisnosti od toga šta treba da koristi tokom meča", pohvalio je Vilander Đokovića. 

Šveđanin nema dilemu oko toga ko je favorit u borbi za titulu.

"Teško je ne videti da je Đoković veliki favorit za titulu. Federerovo oružje verovatno njegov servis, a Novak ima način da to neutrališe. Federerov servis nije toliko jak, koliko je precizan... Novak ćeto koristiti u ulaziti u razmene", smatra Vilander.

U igri sa osnovne linije Mats misli da Federer može da se suprotsavi veoma dobro Đokoviću.

"Međutim, Novak može da servira odlično - jednako dobro kao i Federer. Dakle, najslabiji deo Đokovićeve igre (servis) je dobar koliko i Rodžerov. Novak je bolji u kretnji, riternu, bekhendu… Biće teško, Đoković će osaćati pritisak, to je sigurno, ali će ga imati u Federer, koji na ovom Vimbldonu verovatno vidi svoju poslednju šansu", podvukao je komentator "Eurosporta".

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar