Od raka godišnje umre 20 000 ljudi

Muškarci u Srbiji najčešće obolevaju od raka pluća, a žene od karcinoma dojke. Sprečavanje kancera je važnije od njegovog lečenja.  Nažalost, imamo duplo veći prosek obolele dece od proseka u Evropi, kaže u autorskom teksu Informeru prof. dr. Danice Grujičić, načelnice Onkološke klinike u Beogradu.
Danica Grujičić

Srbija 02.07.2019 | 07:40
Od raka godišnje umre 20 000 ljudi
Srbija je zemlja sa dramatično visokom stopom obolelih od malignih bolesti! Svake godine od neke vrste karcinoma razboli se između 35.000 i 40.000 ljudi. Istovremeno, godišnje u Srbiji oko 20.000 ljudi izgubi bitku sa ovom opakom bolešću, po čemu smo drugi u Evropi, iza Mađarske. Statistički gledano, za svaku petu smrt u našoj zemlji odgovoran je rak. To dovoljno govori koliko je problem malignih bolesti bolna, ali značajna tema u Srbiji.

Brojni su uzroci koji utiču na pojavu karcinoma. Najpre, činjenica je da smo stari kao nacija, što je prvi i osnovni faktor rizika, a na to treba dodati lošu ishranu, preterano konzumiranje duvana i alkohola. Tu su i posledice NATO agresije, čije razmere još istražujemo...

Zato mora da se reformiše sistem i uvede porodični lekar kako bi moje kolege iz primarne zdravstvene zaštite imale mogućnost da rade sa pacijentima, da se bave preventivom i da se posvete ljudima, a ne papirologiji.

Druga važna stvar - potrebno je apelovati i na odgovornost kod građana! Neophodno je uvesti neku vrstu obaveznih pregleda malignih bolesti, kako bismo uspeli da na vreme otkrijemo da li se negde razvija karcinom i kako bismo mogli adekvatno da ga lečimo. Apelujem na građane da redovno odlaze kod lekara i da im to postane navika. Tu pogotovo mislim na žene, koje moraju da idu na redovni ginekološki pregled i da nauče da sami sebi pregledaju dojku.

Moderna oprema

Ono što je dobra stvar u našem zdravstvu, to je da Srbija konačno odvaja novac za nove aparate. Nabavili smo gama-nož, pa iks-nož, sada smo u postupku nabavke još nekoliko novih, najmodernijih aparata. Vrlo je važno da se pacijentima omogući najbolja i najsavremenija oprema. Osim toga, za smanjenje broja obolelih od karcinoma moraju da se regulišu liste čekanja. To je jedan od najvećih problema i mislim da će se on vrlo brzo rešiti.



Dobra stvar je da su liste već sada drastično smanjene. Terapije i način lečenja su se značajno promenili u poslednjih nekoliko godina. Životni vek pacijenata se produžio. Međutim, da bismo se još bolje uhvatili u koštac sa problemom malignih bolesti, veoma je važno da se što je moguće više osvrnemo na obezbeđivanje što boljih uslova za onkološke pacijente.

Kako sprečiti i lečiti rak

Karcinom predstavlja jednu od najvećih pošasti modernog doba, posebno u Srbiji. Dvanaesti smo u Evropi po broju obolelih i drugi, odmah iza Mađarske, po broju preminulih od ove bolesti. Na 100.000 stanovnika u Srbiji godišnje oboli 307,9 ljudi, a umre 150. Zato velikim serijalom narednih dana i nedelja želimo da ukažemo na potrebu prevencije karcinoma, da upoznamo javnost sa faktorima rizika i metodama lečenja ove opake bolesti, da sugerišemo šta jesti, a koje namirnice izbegavati.

(BN)/Informer)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

POSTOVANJE

02.07.2019 09:18

ZA DOKTORKU .PRATIM NJEN RAD.KARCINOM MI OVDJE DOBIJAMO OD POSLODAVACA I PONIZAVANJA LJUDSKE LICNOSTI SVAKODNEVNO..O VLASTI DA I NE GOVORIM..AKO ME NAPADNE KANCER..PTE NO STO ME POJEDE..POJESCE I MRAK JOS NEKOG SA MNOM

ODGOVORITE