Test: Dobar otpor Zvezde, ali Zenit je jači!

Zvezda pružila dobar otpor, ali izgubila od Zenita.  Milojević izabrao najbolje za megdan sa Rusima. Gol Azmuna u 38. minutu prevagnuo je na stranu protivnika.  Zvezda bombardovala iz svih pozicija: Lunjov branio kao Jašin! Crveno-beli odigrali odličan meč, ali ipak poraženi od Zenita – 0:1.

Fudbal 29.06.2019 | 20:42
Test: Dobar otpor Zvezde, ali Zenit je jači!
Posle dva remija od po 1:1, sa rumunskim Klužom i kiparskim Apolonom, Crvena zvezda je u subotu u okviru priprema u Austriji izgubila od Zenita iz Sankt Peterburga - 0:1 (0:1)!

Trener srpskog šampiona je za prijateljski meč u Bišofshofenu odredio izuzetno jak sastav. Od igrača koji su tokom prethodne sezone uglavnom činili najboljih 11, na klupi je ostao samo Filip Stojković.

Evidentno je da su ovom utakmicom počele ozbiljnije pripreme crveno-belih za meč prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Suduve, koji ih čeka kroz 10 dana.

Ekipi se danas priključio i Hoze Alberto Kanjas, ali ga, razumljivo, nije bilo na terenu.

On je imao priliku da na delu vidi nove saigrače, a debi u dresu Zvezde imaće u ponedeljak, u duelu sa Blau Vajsom.

Sergej Semak, trener Zenita, takođe je izveo izuzetno respektabilan tim, sa Banetom Ivanovićem u startnih 11, pa je to bila veoma dobra provera Zvezdine spremnosti i odličan reper učinjenog u prethodnim danima.

Pogodak koji je Rusima doneo vođstvo, ispostaviće se i pobedu, posle odbitka je postigao napadač iz Irana Sardar Azmun u 38. minutu.

Crvena zvezda je nešto ofanzivnije počela drugo poluvreme, uz novog štopera Radovana Pankova, koji je dobio šansu zamenivši kapitena Vujadina Savića.

Srpski tim je nekoliko puta zapretio golu protivnika, najozbiljnije preko Marka Gobeljića i Mirka Ivanića, ali nije uspeo da postigne pogodak.

Sa druge strane, Azmun je nastavio da muči odbranu crveno-belih, a propustio je i jednu veliku priliku da iz kontranapda duplira prednost svoje ekipe.

Rezervista Milan Jevtović je pred sam kraj utakmice imao veliku šansu za izjednačenje, ali u situaciji "jedan na jedan" nije uspeo da nadmudri golmana, pa je Zvezda ipak doživela prvi poraz tokom aktuelne predsezone.

Rezultat sa ovog meča svakako nije u prvom planu, a Milojevićevi izabranici su pokazali da mogu da se nose sa ekipama poput Zenita, budući da su u većem delu drugih 45 minuta kontrolisali igru i bili potpuno ravnopravan rival.

Zvezda će i naredne dane provesti u Austriji, gde je naredni meč čeka u ponedeljak, sa austrijskim drugoligašem Blau Vajsom.

Nakon toga će odraditi poslednje pripreme za početak sezone.

Kao voda u cipeli, nijedan poraz nije dobar. Makar preko puta bio i skupoceni ruski Zenit, ali Crvena zvezda je odigrala utakmicu na nivou izdanja iz Lige šampiona. Jedina zamerka na račun izabranika Vladana Milojevića biće pogled na semafor (0:1), za ostalo trener Crvene zvezde može da salutira izabranicima i počasti ih vojničkim pozdravom: „Vrlo dobro“.

To što je golman Zenita Lunjov bio ubedljivo najbolji akter meča dovoljno govori o tome da se Crvena zvezda odlično isprsila pred četom čiju kapitensku traku nosi Branislav Ivanović. Zvezdin manvar odigrao je gotov pefektan meč, dobivši trkačku bitku sa kolegama iz Zenita. Jeste Marko Marin u dva navrata pustio magiju, ali je Zvezdina konstanta bio Mirko Ivanić. Njegovo izdanje predstavljao je personifikaciju plejmejkerskih sposobnosti. Proigravao je saigrače, šunjao se iizmeđu linije i nudio kao ozbiljno rešenje. Bombardovao je ruski gol iz svih pozicija i prava je šteta što je Lunjov bio na nivou iz Lige šampiona.

Zvezda je ponovo izgledala kao tim zadojen strašću, spreman da da se nadigrava sa mnogo kvalitetnijima od sebe. Baš kao u većem delu Milojevićevog mandata…. Utisak bi bio perfektan da Lunjovnije branio kao Jašin.

Bilo je to jasno nekih 24 sata pre meča, po poslednjim instrukcijama Vladana Milojevića, da susret sa Zenitom ekspedicija crveno-belih ne gleda kao na prijateljsko odmeravanje snage. Oko 1.000 srpskih izeljenika, pristiglih u Bišefshoven, moglo je već da bude tuširano u 30. sekundi kada je Dzjuba ostavio loptu Azmunu, a Vujadin Savić reakcijom na gol liniji spasao siguran pogodak.

Od tog momenta Crvena zvezda je igrala najbolju utakmicu u Austriji, sa akcentom na disciplinu i poštovanje i najsitnijih taktičkih finesa. Zenit je upotpunosti ukočen, pa je ruskom šampionu, suočenim sa trkački raspoloženim veznim redom Vladana Milojevića, ostalo samo da gađa dugim loptama Artema Dzjubu. Nije vredela ni brzina Azmuna, ni iskustvo Rigonija. Homognenost Milojevićevog bloka bio je neokrnjen.

Reprezentativac Rusije Dzjuba delovao je kao glomazan, pokretljivi šifonjer, od koga mora da se odbija svaki rival. Međutim, Nemanja Milunović je igrao možda i najbolju partiju od kada nosi crveno-beli dres. Dobro je tresao Dzjubu, i imao pomoć svepriustnog Branka Jovičića. Momak iz Čačka kao da se flešbekovao u 2017. godinu kada je pružao najbolje partije u karijeri. Kidisao je na Dzjubu i veziste Zenita kao pušteni pitbul sa lanca, i bio pravi osigurač Zvezdine ravnopravnosti.

Prava je šteta što su lančano pogrešili fudbaleri Crvene zvezde u 38. minutu i dozvolili Žirkovu da se ubaci, a zatim i Azmunu da drugi šut Zenita u okvir Popovićevog gola bude pogodak.

I taj podatak dovoljno govori koliko su igrači Crvene zvezde bili motivisani. Na drugoj strani Lunjov je dva puta hvatao odlične udarce Mirka Ivanića. Bivši kapiten Vojvodine konačno je odigrao meč flertujuć sa maksimumom. Stalno se ponavljao, stalno se nudio i bio između linija Zenitovog tima. Šteta što nije iskoristio magiju Marina kada je po liniji izbacio Smoljnikova i Rakickog i podigao publiku na noge.

Imao je još jedan dobar pokušaj Marko Marin, i pojačao utisak o trkački odličnom meču crveno-belih. Ocenu su crveno-beli snizili pomenutim vezanim greškama u 38. minutu. Da toga nije bilo verovatno bi dobili gomilu pohvala i od vrlo energičnog Vladana Milojevića.

Malo manje taktički stega videli smo u nastavku utakmice. Zvezda je mogla da bude nokautirana, ali je Popović posle greške Pankova i Milunovića zaustavio Azmuna u zicer situacije. Bio je to viđen pogodak. Ali je opšti utisak da su crveno-beli zaslužili izjednačenje, pre nego da prime gol. Srpski šampion oslanjao se na vrlo dobru partiju Mirka Ivanića. Zvezdin vezista stalno je gurao loptu napred, željan preuzimanja odgovornosti i konkretnog učinka. Sjajno je Ivanić proigrao Boaćija 63. minutu, ali je Lunjovponovo dobro intervenisao. Golman Zenita bio je junak i prilikom bombe Gobeljića, zaustavio je i centašut Bena koji je išao pravo na nogu probuđenog Boaćija.

I to nije sve. I posle izmena je bilo vrelo pred golom Zenita. I opet je taj Lunjov udrao stopka, bacajući u nevericu kompletan stručni štab Crvene zvezde. Baš je trebao Zvezdi gol. Zbog samopuzdanja i prethodne dve partije.

CRVENA ZVEZDA – ZENIT 0:1
/Azmun 38/

Stadion: Sportplac u Bišefshovenu
Gledalaca: 1.000
Sudija: Borjan Jeger

Crvena zvezda: Popović - Gobeljić, Milunović, Savić, Rodić - Jovančić, Jovičić - Ben, Ivanić, Marin - Boaći.

klupa: Vasiljević, Krstović, Stojković, Vulić, Vukanović, Simić, Pankov, Jirka, Jevtović, Ebisilio, Babić

Zenit Sankt Peterburg: Lunev - Smoljnikov, Ivanović, Rakitski, Žirkov - Driusi, Noboa, Ozdoev, Rigoni - Dzjuba, Azmun.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar