SA: Turisti na meti džeparoša

Turistička sezona u glavnom gradu BiH je počela, a veliki broj turista su mamac za džeparoše koji svakodnevno pojedinačno, ali i u grupama, ordiniraju centralnim ulicama grada.

Bosna i Hercegovina 23.06.2019 | 21:50
SA: Turisti na meti džeparoša
Kako Klix saznaje domaći, ali i brojni strani licencirani vodiči iz zemalja regiona, zatim Kine, Turske i drugih država svijeta konstantno sarajevskoj policiji prijavljuju slučajeve džeparanje i podnose izvještaje sa turistima.

Džeparoši se pojavljuju u grupama, a policija prema riječima sagovornika ne preduzima adekvatne mjere i radnje kako bi se ova pojava suzbila. Džeparoši, mahom ženske osobe, svakodnevno vrebaju strane turiste u namjeri da ih opljačkaju. U slučaju hapšenja oni vrlo brzo se ponovo pojavljuju na ulicama u akciji.

Nije neuobičajeno da se brojni turisti dvoume u vezi sa dolaskom u Sarajevo zbog neugodnih iskustava njihovih prijatelja upravo zbog navedenog problema.

Prošlog mjeseca je u ulici Sarači na Baščaršiji postavljen znak koji turiste upozorava na lopove i džeparoše, ali to ne sprečava pljačkaše.

Sarajevska policija je natpisima dala “uputstva turistima” upozoravajući na veliki broj džeparoša na ulicama Sarajeva.

– U vozilima ne ostavljajte vrijedne predmete na vidnom mjestu”, “obratite pažnju na osobe koje traže milostinju, jer su često izvršioci krivičnih djela” i “džeparoši kradu na ulicama, u trgovima i u javnom prijevozu – neke su od poruka MUP KS.

Da li će MUP KS u saradnji sa Turističkom zajednicom KS i licenciranim turističkim vodičima preduzeti konkretne akcije kako bi se džeparenje svelo na minimum ili u potpunosti iskorijenilo svakako da bi moralo biti na listi prioriteta u vremenu kada se Sarajevo u mnogim poljima bori postati reprezentativna turistička destinacija tokom cijele godine.

Klix

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Milos

23.06.2019 19:56

Zar nije tamo med i mlijeko, postenje i demokratija? Samo je u RS sve najgore...

ODGOVORITE
Name

Re

24.06.2019 06:16

Para ce biti al oni sto odlaze sa onim krvatama oko vrata e to je Demokratija...

Name

sarajlija

24.06.2019 08:56

Dolaze prosjaci i lopovi iz RS,iz Lukavice i sa Pala.Svojim očima gledao.

Name

Milko

24.06.2019 04:34

kod nas u RS nema turista pa nema ni kriminala. Ko zaluta, docekaju ga sestorica u plavom i malko izbubaju.

ODGOVORITE
Name

Bakica

24.06.2019 05:15

turisti treba da dodu praznih dzepova kao i Bruno on nije ponio ni licna dokumenta (staro dubre .)Z.ivjela policija RS.

ODGOVORITE
Name

Me

25.06.2019 09:36

Bio sam tamo u Sarajevu, prije dvije godine,. I Nikad vise, taj grad jednostavno “smrdi “ od prostitucije, droge, lopovluka, itd, itd.. Nikad vise ja ne dolazim u Bosnu... Bosnia mi se toliko zgadila, kad vidim sta se sve radi...

ODGOVORITE