Dodik pomogao obnovu Crne Gore

Milorad Dodik je pomogao da se afirmiše ideja obnove crnogorske državnosti, poštujem naše prošle odnose. Bili su intenzivni - naše aktivnosti su bile zajedničke na domaćem i međunarodnom planu. Znali smo se naći u Evropi, Americi, predstavljali smo zajedničke interese koji su se odnosili na obnovu mira i povjerenja, kazao je za N1 Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore.

Region 19.06.2019 | 22:54
Dodik pomogao obnovu Crne Gore
Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik nedavno je crtao mapu, kako je kazao - srpske države, koja je osim Srbije, Republike Srpske, uključivala i dijelove Crne Gore.

Đukanović je to komentarisao:

"Ne radi to u ime bilo koga iz Crne Gore. Toliku glupost sebi ne bi dozvolili ni lideri velikosrpskih partija u Crnoj Gori, jer bi to bila izdaja koja bi se ogledala u ponudi dijelova Crne Gore, a ne matične države. Došao sam i do saznanja da je Dodik protestovao protiv nedovoljno precizne interpretacije te misli. Ako je ta misao Dodika na tačan način interpretirana, onda se duboko sukobljava sa nacionalnim interesima Crne Gore. Crna Gora drži do toga da su mir i stabilnost najstariji interes svih nas na Balkanu, a možemo ga očuvati ako budemo njegovali multietničku demokratiju u svim državama", poručio je Đukanović.

Kakvi su sada odnosi sa Miloradom Dodikom?

"Naši odnosi u prošlosti bili su intenzivni - naše aktivnosti su bile zajedničke na domaćem i međunarodnom planu. Znali smo se naći u Evropi, Americi, predstavljali smo zajedničke interese koji su se odnosili na obnovu mira i povjerenja. Kazao sam, nije bilo jednostavno tada zastupati tu politiku, ni njemu ni meni. Pogotovo ne njemu - jer su tada na prostoru Srbije i Bosne bili prisutni i Karadžić i Milošević. On je pomogao da se afirmiše ideja obnove crnogorske državnosti, poštujem naše prošle odnose", poručio je.

"Danas se gledamo rijeđe, na međunarodnim skupovima. Vjerujem da ćemo se vidjeti u Sarajevu uskoro, imam i poziv za zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovinu i vjerujem da će se realizovati", kazao je za N1.

"Danas su odnosi uvažavanja kakve imam sa svim ljudima koji su najodgovorniji za vođenje država. Imam korektne odnose kao i sa Džaferovićem i Komšićem".

Kako i zašto se Dodik od socijaldemokrate pretvorio u nacionalistu i separatistu, i kako su poručili iz Kongresa SAD-a "glavnog ruskog igrača na Balkanu?"

"Retorika Dodika mi se ne dopada. Ne zato što ugrožava Crnu Goru. Savršeno sam miran, ništa ne ugrožava Crnu Goru pa ni te mape. Zašto mi je neprijatno - jer me vraća u devedesete godine, to je retorika kakvih sam se naslušao", pojasnio je.

"Znamo se, sarađivali smo, pa nismo sarađivali toliko intenzivno. Pročitao sam određene izjave i politike koje ne dijelim. To je valjda legitimno, ne bih sebi dao za pravo da objašnjavam te razloge", kazao je.

A kakve odnose ima sa Aleksandrom Vučićem, budući da određeni krugovi tvrde da je Đukanović pomogao njemu da pobijedi u Srbiji?

"Ima tu pretjerivanja. Ne bih mogao pomoći da Nikolić i Vučić nisu imali snažno utemeljenje u Srbiji od konkurencije Tadića. Naši odnosi su korektne saradnje i uvažavanja, kroz koje se trudimo da slijedimo naše nacionalne interese - da ne povrijeđujemo druge", izjavio je.

Da li ga je pitao zašto se Srbija digla protiv njega?

"Ne. Nisam ga pitao jer bi to smatrao svojom slabošću, pokazao bih da me to tangira. Bilo je dosta neutemeljenih kampanja protiv mene, je li to ugrozilo Crnu Goru? Nije. Na taj način su nas ubjeđivali u ispravnost našeg krusa, zato smo došli do rezultata. Nema govora ni o kakvoj manipulativnoj politici u koprodukciji Đukanović - Vučić", izjavio je za N1.

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Miljan

19.06.2019 20:58

Kako se lopovi nađu ma đe bili.

ODGOVORITE
Name

075

19.06.2019 21:18

Milorad inače tzv najveći Srbin.

Name

mile

20.06.2019 04:00

Imali smo i zajednickih poslova privatne prirode cak su nas trazili talijanski organi..

Name

ateist

20.06.2019 05:41

Vecina..velikih..srba koji su nam krojili sudbinu su porijeklom sa crnogorskih vrleti npr slobo i radovan a milo se na vrijeme distancirao od nacionalizma i logicno je da su se odnosi sa nacionalnm tatama ohladili

Name

Dejan

20.06.2019 05:44

Malo rijedje se vidjaju od kad mu je Dodik klepio dva sleperacigareta....ide sleper do C.Gore,tu na granici da ceka policij stavljaju mu CG table ide tovari cigarete i nazad isto...ceka ga Dodikova policija,BH table i pravac Laktasi.To su ti intezivniji odnosi izmedju njih.Pa onda jedno vreme Dodik nije smio da spomene rujec Milo.

Name

Milo

20.06.2019 06:30

Ovo je el maestro. Jase na svim talasima. Svi iskompleksirani politicari iz bivse juge drze njegov poster na zidu. U prirodnoj velicini...

Name

SALE SLOVENAC

20.06.2019 07:08

MILE CAR !

Name

re ateist

20.06.2019 15:22

Rece distancirao,sta bese sa dubrovackim ratistem? Verovatno se i od toga distancirao ali Hag mase papirima.Komandna odgovornost moj ateist.Zivi bili pa videli.

Name

Netko iza ugla

19.06.2019 21:00

Bilo sta mislili i govorili o ovom liku on meni djeluje pozitivno i ima svoj stav. Voli svoje al ne mrzi druge. Posteno!

ODGOVORITE
Name

Netko je netkome nekaj objasnil

20.06.2019 05:59

Kako Hrvati sad uzgajaju svoje drugo cvjeće, Šiptare i Crnogorce. Nekad su to bili muslimani, bulbuli, ali ih sad Hrvati manje zalivaju pa uveli...

Name

Crnogorac

20.06.2019 07:33

Slusao dam pomno emisiju. Citav intervju se vodio i navodio protiv srba i srbije. To je strasno kako od novinara tako i od doticnog. Svi se mi dobro sjecamo koliko je mala Crna Gora imala ucesca u rat 90 kao i prije rata u vlasti.

Name

Ma

19.06.2019 21:02

Imamo mi svoje Montenegrine - Radojicica i Cudica, sta ce nam drugi pored ove dvojice.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

19.06.2019 21:02

Nije to ništa. Najviše je pomogao u obnovi državnosti Bosne i Hercegovine. Merhaba asker!

ODGOVORITE
Name

JUGOSLAV

19.06.2019 21:07

Milo,Mile i voljeni Aca braća po kriminalu.Nema im ravna u Europi!Ovi momci imaju svoje države i u njima vlastite institucije.Ko li im je ćaća

ODGOVORITE
Name

Milko

19.06.2019 21:17

Milo i Mile: dva istrosena pulena Medlin Olbrajt. Milo je zadacu obavio a Mile jos radi na svojoj.

ODGOVORITE
Name

Hm

19.06.2019 21:29

ISTORIJA SRBA CE UPISATI DVA NAJVECA LOPOVA OTKADA SRBI POSTOJE,I RASTURACI SRPSTVA..TOLIKO OD MENE A MNOGO VOLIM ISTORIJU..I MNOGO SAM JE ISCITAO

Name

Dokaz.

20.06.2019 05:26

Ovaj nazovi presjednik,nazovi drzave(a,uzgred receno strasno volim Crnu Goru),je u ovom itervjuu,javno izrekao kako se Burle intenzivno zalagao za osamostaljenje CG i cijepanje srpske drzavnosti,jos u vrijeme Milisevica i Karadzica,,,VRIJEME KAD SMO MI OBICNI ,MALI SRBI VJEROVALI,GAJILI I GINULI ZA IDEJU ZAJEDNICKOG ZIVOTA,SRBA I CRNOGORACA(VECINOM SRBA)...Jos jedan dokaz zmije u njedrima',,,Olbrajtovog Daska vjetra na Balkanu',,,a PO SVEMU SUDECI SVESRPSKOG GROBARA NA OVIM TERENIMA I SIRE. OOO,SRBI MEDJ'SLJIVAMA...

Name

XXY

19.06.2019 21:23

ni domaćoj a ni stranoj javnosti još nije jasno ko je od njih dvojice veći kriminalac. jedno im je zajedničko, počeli su obojica švercujući cigarete i enormno se obogatili. milo je imao crvenu interpolovu poternicu koja mu je skinuta kada je pristao da odvoji crnu goru od Srbije i u potpunosti je privatizovao...sada pljuje po Srbima i Srbiji jer ga zbog toga NATO kriminalci podržavaju. otima Srpske svetinje jer samo još to nije prisvojio, bolje da preračuna kolko para je Srbija odvojila od usta svojih gradjana da bi izgradila zemljotresom razrušenu crnu goru na uštrb svojih gradjana od 1997. god pa sve do ocepljenja od srbije...to je sigurno par milijardi €URA.

ODGOVORITE
Name

dusanculi

19.06.2019 21:39

Bojim se da je proces rasrbljavanja Crne Gore predaleko odmakao i da to je bespovratan proces. Državnost Crne Gore nije sporna jer je postojala i prije ali negiranje srpskog identita Crne Gore je nešto na čemu je izgradjena lažna državotvornot koja je svoje utemeljenje našla u istorijskim falsifikatima. Neka nam je Bog na pomoći!

ODGOVORITE
Name

mivo

20.06.2019 05:50

njima je dobro nek rade kako im je volja

Name

007 Бонд

19.06.2019 21:42

Мило је амерички човек. Милорад је амерички човек. Обојица причају оно што им Американци кажу да причају. Обојица раде оно што им Американци кажу да раде. Милу је глава била уцењена, па је морао да слуша. Милорад је изабран као најбољи послушник и кандидат, и на влас је дошао на НАТО тенку. ...Европљани су хтели да смене Милорада, али, Американцидга нису дали. ...Милорад ће одвојити Републику Српску онда кад му стигне наредба из Вашингтона.

ODGOVORITE
Name

XXY

19.06.2019 22:42

ni domaćoj a ni stranoj javnosti još nije jasno ko je od njih dvojice veći kriminalac. jedno im je zajedničko, počeli su obojica švercujući cigarete i enormno se obogatili. milo je imao crvenu interpolovu poternicu koja mu je skinuta kada je pristao da odvoji crnu goru od Srbije i u potpunosti je privatizovao...sada pljuje po Srbima i Srbiji jer ga zbog toga NATO kriminalci podržavaju. otima Srpske svetinje jer samo još to nije prisvojio, bolje da preračuna kolko para je Srbija odvojila od usta svojih gradjana da bi izgradila zemljotresom razrušenu crnu goru na uštrb svojih gradjana od 1997. god pa sve do ocepljenja od srbije...to je sigurno par milijardi €URA.

ODGOVORITE
Name

Zašto to i čemu

20.06.2019 06:05

Niko nikakve svetinje nikome ne otima. Svetinje ostaju tu gdje jesu. Me miču ih i nikoga iz njih ne tjeraju. Ostaju narodu koji ih je i sagradio, koji ih pohodi i koji će ih pohoditi i ubuduće. I sveštenstvu takođe, kao i dobronamjernima koji u pohode dolaze. Najmanje je bitno ko je titular u katastarskim knjigama. Nerazumni su ovi borbeni pokliči dijela SPC hijerarhije i demagoških, vjerolomnih političara.

Name

Nostradamus

20.06.2019 12:12

Re Zasto to i cemu.Dobro ste napisali ne moze sve biti Srpska Pravoslavna Crkva.U Srbiji je Srpska u Crnoj Gori Crnogorska itd.Vjera je pravoslavna ostalo su geografski pojmovi koji se dopisuju po meni ne bitni.Sta da sada u crkvi ili drzavi dodje neko rukovodstvo i kaze u Srbiji nije Srpska pravoslavna Crkva nego Ruska pravoslavna Crkva. Za ovo stanje i sukob su upravo krivi crkveno i drzavno rukovodstvo,a narod je umjesto "pastira "proglaseni ovcama.Ovakva Crkva nema svoju buducnost i sve je manje dobronamjernih sto ju posjecuju jer su dobronamjerni proglaseni sektasima,a ustvari sektasi su zauzeli Crkvu zajedno sa politicarima.Na zalost

Name

dzoo

20.06.2019 04:47

Mozemo voleti ili ne mozemo pricati sta ocemo ali Djukanovic je obnovio Crnogorsku drzavu die ka putu EU, Asto je najvaznije spasio je Crnogorske gradjane od bilo kojeg rata i stradanja dok postoji Amerika,O njegovom postenju necu da ulazim volio bi da je i nas Mile uveo BiH u Nato da ne strahujem vise od nekih sukoba,

ODGOVORITE
Name

Re Džoo

20.06.2019 05:59

Politika koja je zasnov ana na mržnji prema Srbima i na otimanju imovine od SPC ruši iznutra Crnu Goru.Takvom politiko današnja Crna Gora ovakva kakva jeste ne može opstati.Na kraju će mu ostati nekakva Monte Negro,onakva kakva SAD i zapadu odgovara,a to je čep država,jer Crna Gora sa svojon istorijom i tradiciom će opet postati saveznica Rusa.

Name

Daj reci nešto pametno Džo

20.06.2019 06:03

NATO spašava od sukoba??????? Jesi li ti svestan gluposti koje lupaš... Džo, Džo Mani se tastature i motiku u ruke, Džo!

Name

Gacko12

20.06.2019 06:26

O cemu ti.Grcka i Turska su clanice NATO pa su sedamdesetih ratovale jedna protiv druge na Kipru.Nato nista ne garantuje ,to je velika zabluda

Name

Nostradamus

20.06.2019 13:31

za Re dzoo.Crna Gora ovakva kakva je ne moze opstati BiH ovakva kakva je ne moze opstati Hrvatska isto pa Makedonija Kosovo i Metohija.Jedino Srbija ovakva kakva je moze opstati nas svi mrze sto smo mi uspjesniji od drugih .E stvarno se pitam zna li se kakvu imas dijagnozu.

Name

Milojko Babić

20.06.2019 06:37

Nije to bilo davnno.Negdje prije desetak godina,Kada je Ronhil Naftalinović uvježbavao kradju glasova i za potrebe pajtosa iz Crne Gore kupio u Hercegovini 12.000 glasova.

ODGOVORITE
Name

SRB in

20.06.2019 07:04

Odlično. Sad uzvrati na isto način. Da se lopov oduži lopovu

ODGOVORITE
Name

Boki

20.06.2019 07:35

Ti si jedan kriminalac najgore vrste.Sto ne prosetas do Barija malo???

ODGOVORITE
Name

Zanimljivo

20.06.2019 07:53

Razbijanje srpakog nacionalnog bica, a ujedno "docepati se bogatog plijena", zatim na perfidniji nacin dovrsiti zapoceto.

ODGOVORITE
Name

Ozbiljne obuke

20.06.2019 08:05

Pa njih dvojica odradjuju zadatak decwnijama, a vjesto eskivirajuci javnost od toga.

ODGOVORITE
Name

Boki

20.06.2019 09:00

Lopov lopova podrzava.

ODGOVORITE