Kapetan Dragan kažnjen samicom

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan kažnjen je sa 30 dana samice u hrvatskom zatvoru u Lepoglavi zbog navodnog obraćanja srpskim medijima putem pisama, ali njegov advokat Dragan Palibrk u izjavi za Tanjug ukazuje da se Vasiljković nije nijednom obratio medijima već isključivo njemu.

Region 17.06.2019 | 18:11
Kapetan Dragan kažnjen samicom
Nezakonito je kažnjen samicom, samo zato što je, prema ocjeni advokata, ukazivao na težak položaj svih srpskih osuđenika u hrvatskom zatvoru, a ne jer je navodno prekršio zatvorska pravila.

“Vasiljković nije na bilo koji način komunicirao sa srpskim medijima pa ni sa listom ''Informer'', u kojem su ta pisma obljaveljena, već je pisma slao meni kao svom prijatelju i advokatu, a ja sam smatrao da bi, s obzirom na činjenicu kako se katastrofalno postupa prema zatvorenicima sprske nacionalnost,i bilo bitno i potrebno da se javnost sa tim upozna", naglasio je Palibrk.

On je dodao da je lično njegova odluka, kao Vasiljkovićevog advokata, da o svemu što on kao i drugih 40-ak zatvorenika sprske nacionalnosti u Lepolavi trpe obavesti javnost u Srbiji.

Palibrk kaže da ovde nije u pitanju samo kapetan Dragan, jer on za sebe ne traži ništa.

"On tu istupa kao Srbin neko ko je u narodu zapamćen kao heroj i svoju snagu autoriteta koristi da pomogne drugima", napomenuo je Palibrk.

Vasiljković je osuđen na 13 i po godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

Kazna mu ističe 20. marta 2020. godine. Jedna molba za uslovni otpust mu je već odbijena.

To je, kako kaže Palibrk, još jedna stvar na koju mu je Vasiljković ukazao, jer se većini zatvorenika hrvatske nacionalnosti, maltene po pravilu, uslovni otpust odobrava poslije dvije trećine odležane kazne.

"Ako si Srbin možeš da odležiš i 97 odsto kazne, ali ne budeš pušten. To je još jedna od simptomatičnih pojava koje se dešavaju ljudima na izdržavanju kazni u hrvatskim zatvorima, a koji su sprske nacionalnosti", ukazao je beogradski advokat.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Borac vrs

17.06.2019 16:41

Ajde Vucko i predstavnici RS sad pokazite patriotizam i upoznajte medjunarodnu zajednicu o krsenju prava srpski zatvorenika koji mdju njima ima puno nevini

ODGOVORITE
Name

ZA BORCA VRS

17.06.2019 18:26

TREBALA TI JE PRESJEDNICA RS INTERVENISATI.....E MOJI BORACI ,VIDITE LI U KOM PRAVCU OVO IDE. MOŽDA CE NA SLEDECIMM IZBORIMA KANDIDAT ZA PRESJEDNIKA RS BITI I KOLINDA G.K.

Name

Georgije

17.06.2019 16:49

Bog ti pomog'o junace! Vojnik i vitez bio i ostao. Hvala za sve sto si ucinio i cinis za svoj narod.Svi mi koji smo te poznavali smo ponosni na tvoj ratni put. Borba se nastavlja. Neka ti Bog da snage da izdrzis brate!

ODGOVORITE
Name

Pravi ratnik

17.06.2019 19:16

Hrvatska se pokazala u zadnje vrijeme puno puta, vrlo nehumano i neljudski prema Srbima turistima, radnicima, povratnicima, pa možemo pretpostaviti njihov odnos u ovom slučaju. Neka Bog da snagu kapetanu da izdrži, nije još puno ostalo, a srpske vlasti ćute, ne reaguju, na sramotu im.

Name

Goga

17.06.2019 22:10

Srpski junače idržat ćeš ti ove torture jer si učio običe seljake i radnike i sve.druge patriote kako se treba odbraniti da ostaneš častan Srbin a ne obečašćen još malo pa nestalo KAPETANE PA SLOBODA SLOOOOOBODA

Name

Re

17.06.2019 22:17

Štititi ratne zločince je isto zlocin

Name

Dragon

18.06.2019 13:47

tako to ustase kad smo budale da im makar istom mjerom vratimo

ODGOVORITE
Name

Zbilja

18.06.2019 15:14

Kada vidim ovoga COVJEKA pomislim kako, da se sutra zarati biti patriota, do duse danas ih ima koliko hoces, "patriota" i "izdajnika".

ODGOVORITE