Zvanično: Mesina tri godine u Milanu!

Italijanski trener se vraća u domovinu.  Ne žele više da su "prosek": Mesina i zvanično! Četvorostruki osvajač Evrolige preuzeo je bogati Armani koji je uprkos ogromnom budžetu beležio (ispod)prosečne rezultate u ovom takmičenju u poslednjih nekoliko godina.

Košarka 11.06.2019 | 19:11
Zvanično: Mesina tri godine u Milanu!
Dugo se šuškalo, govorilo u pola glasa, bez zvanične potvrde, ali od danas je definitivno: Etore Mesina se vratio u domovinu, vratio se u Evroligu. Cenjeni italijanski trener postao je „čovek za sve“ u Olimpiji iz Milana. Njegova zaduženja u naredne tri godine, na koliko je potpisao ugovor, biće i da trenira i vodi ekipu, ali i uloga Predsednika košarkaških operacija.

Mesina će, dakle, biti zadužen i za dovođenje igrača, a ne samo za njihovo treniranje. Ta funkcija, koja spaja više poslova u jedan, do sada nije bila poznata u evroligaškim klubovima, već je Olimpija uvela po ugledu na NBA ligaše.

Upravo tamo „preko bare“ Mesina je bio u prethodnih pet godina, u San Antonio Sparsima, gde je imao ulogu pomoćnika Gregu Popoviču.

Etore Mesina je prethodno bio selektor Italije, a trenirao je CSKA iz Moskve, Virtus iz Bolonje, Real Madrid i Beneton.

On će na klupi Milana zameniti Simonea Pjaniđanija, koji je sporazumno raskinuo ugovor s klubom nakon neuspeha u polufinalu italijanskog šampionata, kada ih je Dinamo Sasari, s mnogo manjim budžetom, dobio u svega tri utakmice.

Italijan se u Evropu vraća nakon pet godina provedenih u NBA ligi gde je bio pomoćnik Gregu Popoviću u San Antoniju.

Etore Mesina je trenersku karijeru počeo u Virtusu iz Bolonje, sa kojim je osvojio dve titule u Evroligi, 1998. i 2001. godine. Još dva puta je podizao taj trofej, ali predvodeći CSKA Moskvu 2006. i 2008. godine.

Mesina je u karijeri još trenirao i Beneton i Real Madrid, u Los Anđeles Lejkersima je bio konsultant, a u dva navrata bio je i selektor Italije.

Videćemo da li će u narednom periodu, kao čovek koji potpuno upravlja svim strukturama u Milanu, uspeti da ovaj klub podigne iznad prosečnosti koji su prezentovali na međunarodnoj sceni gde su beležili neubedljive rezultate.

S obzirom na budžet kojim raspolažu, Armani je u Evroligi igrao ispod svakog nivoa i u poslednje tri sezone zauzimao je 12, 15. i 16. mesto u tom takmičenju.

U Armaniju igraju i srpski košarkaši Vladimir Micov (34) i Nemanja Nedović (27).

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Foto: Starsport

Komentari / 0

Ostavite komentar