Hladovina ne štiti dovoljno od sunca!

Počinje sezona godišnjih odmora, a odlazak na more može da se pretvori u noćnu moru za vas i porodicu ukoliko se adekvatno ne zaštitite od sunca. Opekotine na koži, bolovi, neprespavane noći, nisu samo trenutni problem, već mogu da imaju i dugoročne posledice, a jedna od njih je najzloćudniji tumor, melanom.

Zdravlje 10.06.2019 | 11:52
Hladovina ne štiti dovoljno od sunca!
Sunce je izvor života, zahvaljujući njemu koža stvara vitamin D. Važno je i za dobro funkcionisanje pankreasa, dok je karcinom dojke češći u zemljama gde ima manje sunca.

Zaštita kože neophodna je tokom celog dana i u gradskim uslovima, a ne samo na plaži
 
Međutim, izlaganje kože sunčevim zracima u doba dana kada je sunce najače ima štetne, dalekosežne posledice.

Osim ultraljubičastog zračenja (UVA,UVB) za koje znamo da je štetno, najdublje u kožu prodire infracrveno zračenje (IR-A) koje izaziva promene u ćelijama.

„Zaštita kože neophodna je tokom celog dana i u gradskim uslovima, a ne samo na plaži. Treba biti veoma oprezan sa infracrvenim A zračenjem“, kaže dermatolog dr Nevenka Dokmanović i dodaje da je zaštita važna posebno kod dece.

Dr Dokmanović ne preporučuje deci do tri godine odlazak na more i izlaganje visokim temperaturama, već za decu tog uzrasta preporučuje planinu tokom letnjih dana.

Na moru, kako kaže, treba obratiti posebnu pažnju da se koža minimalno izlaže zračenju i da na sunce ne treba izlaziti bez zaštitne kreme.

„Krema se nanosi u sobi, pre odlaska na plažu i nanosi se ponovo na svaka dva-tri sata“, objasnila je dermatološkinja na edukativnoj tribini o štetnosti infracrvenog zračenja Uzmite najbolje od sunca.

Pedijatar Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj dr Goran Vukomanović kaže da roditelji u putnu apoteku prvo treba da spakuju kreme za sunčanje.

Bitno je da se izabere adekvatna zaštita od sunca sa visokim zaštitnim faktorom. Dr Vukmanović podseća i da su sunčevi zraci najači od 11 do 16 sati, ali da se u julu i avgustu ne treba izlagati suncu od 10 do 17 sati.

„Hladovina nije dovoljna zaštita od sunca, jer tokom vrelih letnjih dana imamo refleksiju od peska“, podsetio je Vukomanović i dodao da je važno da odabrana krema ima zaštitu i od infracrvenog IR-A zračenja, a ne samo UVB i UVA zraka.

Lekari upozoravaju da je zaštita od sunca potrebna i tokom boravka u hladovini, ali i kada deca tokom letnjih dana borave u parkiću i na ulici.

Osim adekvatne kreme, neophodan je i šešir na glavi, pamučna majica dugih rukava, voda.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar