''Želim spriječiti državnu krizu''

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je danas da je pronalaženjem eksperata koji su popunili ministarska mesta koja su napustili članovi Slobodarske partije (FPO) spriječio da iz krize jedne stranke nastane državna kriza.  

Svijet 22.05.2019 | 16:16
''Želim spriječiti državnu krizu''
Kurc je na konferenciji za štampu pred prvi sastanak prelazne vlade nakon polaganja zakletve novih ministara rekao da građani imaju šansu na prijevremenim izborima da odluče o budućem kursu.

Kako je rekao, imena novih članova u prelaznoj vladi prvo je saopštio svim parlamentarnim partijama, a prije svih liderki Socijaldemokratske partije (SPO) Pameli Rendi Vagner, te je najavio dalje razgovore sa liderima stranaka.

Time je odgovorio na kritike opozicije, koja tvrdi da se sa njima uopšte nije konsultovao niti im je saopštio imena, već su za njih čuli iz medija. 

– Najpre sam informisao SPO kao najveću opozicionu stranku u parlamentu, a kasnije ostale – objasnio je kancelar.

Kurc je naglasio da prelazna vlada nema iste zadatke kao ona klasična i da će joj je prije svega zadatak da sačuva stabilnost do izbora koji bi trebalo da se održe u septembru.

Kriza u austrijskoj vladi i krah koalicije sa FPO uslijedili su nakon objavljivanja video snimaka na kojima doskorašnji lider slobodaraca Hajnc Kristijan Štrahe jednoj Ruskinji nudi državne poslove u zamjenu za finansijsku pomoć njegovoj stranci.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Može

22.05.2019 16:33

Može da nam se sviđa ili ne sviđa nešto kod Kurca ali sam je rekao da je angažovao eksperte da zamijene ministre do novih izbora. A kod nas samozvani vladar Republike Srpske Dodik brani Milana Tegeltiju za koga se već naslućivalo da ga je Dodik 2014 godine progurao preko korumpirane većine u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu. Danas ga je branio a Tegeltija prije dvije godine tvrdi u duelu sa sudijom Perićem da se nikada nije sastao u životu sa Dodikom

ODGOVORITE
Name

re

22.05.2019 17:20

Nisu ga ovi ovde političari odavno primili u posetu.

Name

Septicka Jama Smo Mi Ovde

22.05.2019 16:37

Dodik kaze to je namjestaljka.Haha,obraz mu opanak.Ovde kod nas cim te optuze odmah namjesteno vako nako a pokradose.Tamo covek odma kulturnu prizna,sve se digne da se to sankcionise i sredi.

ODGOVORITE
Name

tre

22.05.2019 17:21

To se oni s nama iz Eu ozbiljno zezaju šalju nam kurca, guzenbauera, itd. Jer znaju šta te reči kod nas znače.

ODGOVORITE