Nema pomaka u formiranju vlasti

- BiH je danas dalje u formiranju Savjeta ministara nego što je to ranije bila jer nema pomaka sa bošnjačke strane, tvrdi Dodik.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Istočnom Sarajevu da se neformiranjem vlasti na nivou BiH krše ustavna i dejtonska prava Srba.

- Političko Sarajevo zarobilo je politička prava Srba i ne dozvoljava da, prema Ustavu, budu legitimno predstavljeni u institucijama BiH. To se dešava osam mjeseci i to je jasna poruka srpskom narodu da su oni u tom pogledu spremni da rade sa neadekvatnim i nelegitimnim predstavnicima Srba u Sarajevu, a ne sa onima koje bira srpski narod - izjavio je Dodik novinarima nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim.

Dodik je istakao da su Srbima zakinuta ustavna prava i da niko u Sarajevu ne treba da im daje ta prava jer im je to dao Ustav.

- Mi tu lekciju polako učimo, sazrijevamo i mi ćemo se ponašati u skladu sa tim da su uskraćena prava srpskom narodu na političko predstavljanje na nivou BiH kako je to predviđeno Ustavom - poručio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, BiH je danas dalje u formiranju Savjeta ministara nego što je to ranije bila jer nema pomaka sa bošnjačke strane.

- Uvijek se pokušava nešto nametnuti, pa da srpska strana treba da se odredi prema tome, pa mi treba da odgovaramo za one stvari koje oni smisle da bi trebalo da se urade. Bošnjaci stalno svojim kalkulacijma iznose neka nova pitanja. Primarno pitanje je formiranje vlasti, a sva ostala su tehnička pitanja - kategoričan je Dodik.

On je podsjetio da se SDA predstavila kao mjesto okupljanja bošnjačkih političkih snaga i da su sa njima dogovoreni principi koji se odnose na poštivanje ustavnosti i zakonitosti, te na potrebe uvažavanja stavova svih, i tu ne postoji nekakav problem.

- Mjesecima nas bošnjačka strana maltretira hoće li neko ili neće u vlast, zašto neće. Sve su to njihove igre koje se nas ne dotiču. Polazimo od pretpostavke da ovdje niko nikome ne može ništa nametnuti. Mi nemamo nijedan uslov - naglasio je Dodik.

On je rekao da je iz razgovora sa liderom HDZ-a BiH shvatio da se sada još više usložnla situacija oko formiranja federalnih struktura vlasti nakon istupa predsjednika Demokratskog fronta Željka Komšića.

Dodik je kategoričan da mu ne pada na pamet da sa Komšićem razgovara o formiranju vlasti.

- Komšić nije relevantan u tom pogledu. Njegov problem je kako će se dogovoriti sa Izetbegovićem - konstatovao je Dodik.

Dodik je upozorio da BiH loše stoji na evropskom putu i da nije dobro što BiH gubi kapacitiranost kod EU.

(Srna)

KOMENTARI44
POŠALJITE PORUKU

re

22.05.2019 13:23

Sankcije dolaze od Inzka i Amerike, prevaranti se ne mogu dogovoriti ko će više ukrasti od naroda, i ove četiri godine još.

Dodik umislio da on formira kako hoce i rasformirava vlast a pritom da nepostujemo odluke pa i one koje je sam donio.

Re

22.05.2019 13:57

Бурле ко је убио Давида Драгичевића???

СИНИП

22.05.2019 14:27

Eh ovo je dobra vijest. Svaka čast Komsicu. Ne može sve po MD željama

Re

22.05.2019 14:36

Baja polagano počinje gutati žabu

očinski

22.05.2019 15:06

Uslov je velika laz niko ne uslovljava nicim dobro znas milokrade trazi se da se ispustuje ono sto je potpisano a tvoj poslusnik kriminalni covic i ti hocete nesto na silu da dobijete nece moci ovo je drzava BIH

Pravda

22.05.2019 15:25

može li mi iko objasniti kako to da je najviše dodiku i snsd-u (inaće največim mrziteljima bosne) stalo do formiranja državne vlasti.......koji licemjerluk

HALOOOOOOO

22.05.2019 15:33

Zivijo Komsic milijon godina u zdravlju i veselju, on je spas jedini za Srpski narod najviše, a i za Hrvate i Bošnjake. Šta bi nam bilo da je Covic na mjestu gospodina Komsica

Ja jao

22.05.2019 15:42

ZAOM DODIKA PUNO LAGO STRANCE NISU TO GLASACI RS KUPIS IH ZAPIVO I MALO MESA KAO SLAVISU MILANKOVCA ON NEPIJE VOLI MESO

TITO

22.05.2019 15:44

Ti gledaj samo da sacuvas Bakira da ne strijepimo za ovu dvojicu.

Re Pravda

22.05.2019 15:57

Milorade, nema novaca ili kako ti kažeš para jer ne možeš " Rusiju hvali a na Zapad se svali " više! Nema vlasti, nema IMF, EBRD, ECB, WB, etc. čitaj Milorade nema "mrskih" ti zapadnih novaca a od "srbovanja" se ne živi, valjaš to objasniti svojim uhljebima!!

075

22.05.2019 15:57

MILE POMAKNI SE TI I SVE CE SE POMAKNUTI. hahaha 100%

Dare

22.05.2019 16:08

Dejan

22.05.2019 13:24

Merhaba asker!!I sta rece???Dzaba klecio u Stambolu???Merhaba Fesic nosao?Tebe treba uhapsiti za dobro nas Srba u RS.I osuditi na 40 godina robije zajedno sa tvojim savjetom,Lukacem,Tegeltijom...po 40 godina kao Rade Markovic i ostali mracnjaci 90-ih.

Ja bih samo da upozorim one iz lošijeg dijela BiH da RS je dio BiH i da dijelimo probleme .Previse vučemo mržnju prema svemu i svakome. To politicari koriste i to im je cilj. Podjele. Dokle god ne ustane neko u BL za neki problem u Sa i obratno nema ovdje života . Da je Sarajevo pametno pa da pruzi ruku BL na neki način i obratno . Ja sam za da BL bude glavni grad BiH . Da Sa ostane kanton. Da se BL malo razvija i da ljudi osjete da pripadaju ovoj državi . Ali nema pomaka u tom pravcu nego se sve vodi na odvajanje a ne na spajanje . Ne možeš cekat da crkne konj pa da se uzjaše . Sa druge strane Srbi trebaju isto da shvate da mržnjom prema državi u kojoj žive i rodjeni su daju sebi autogolove ..

Te

22.05.2019 16:48

Komšić je za N1 poručio ''da Dodik ima pravo da se ljuti''. ''Gospodin Dodik nastoji, i to vrlo nepristojno i nasilno da se nametne kao arbitar u stvarima koje se tiču pravosuđa Bosne i Hercegovine, prvo u slučaju gospođe Jukić pa evo i u slučaju gospodina Tegeltije. To je nedopustivo. Ne može član Predsjedništva sebi dopuštati da on presuđuje shodno svojim političkim stavovima. Što se tiče krivične prijave, Dodik ima pravo da se ljuti, ali prevashodno na sebe. Ja ga nisam podstrekivao da radi i govori to što je radio i govorio. Preporučio bih mu da smiri nerve, to je bolje i za njega, i za one koje predstavlja'', rekao je Komšić za N1.

Komisija

22.05.2019 17:05

Ako

22.05.2019 13:30

Kako ti kazes SEF .

Eto

22.05.2019 13:31

Pa neka Ti pomogne tvoj "brat" Ujo, on svakako blokira vlast na nivou BiH.

TURSKA, TEHRAN, SARAJEVO, GDJE SI TI ČOVJEČE. ČOVIĆ TE OPSTRUIŠE A TI PO SARAJEVU MLATIŠ.PORAZ SI PRIZNAO, DOVEO NAS U BANKROT. Srećna familija za štampu. SRAMI se

ZU

22.05.2019 17:43

SVE PRODZE BURLE

22.05.2019 13:47

BIH nije i nece biti tvoja prcija ako mozes lagati srbe i skutore i puniti svoju kucnu kasu vedriti i oblaciti u srpskoj, to ce na kraju biti lose samo za srpsku

Burlogane Merhaba

22.05.2019 13:52

Pa nije ti ovo banja luka pa kako ti kazes I tako je.Dijaspora ce da finansira Federacije a ti dizi kredite I zaduzuj decu Jo's nerodzenu.Nema da uzimas u Sarajevu koliko ti hoces, doces to do pametni a I tvoj jedini narod.A opet mi je zao naroda ali to su oni trazili I dobili su.

Rodzeni moj. Zar misliš da tvojih par hiljada dijasporskih markica nešto može pomoći. Đabe (pisem tvojim jezikom) nam želiš zlo. Doživjeli smo mi i gore i preživjeli.

re za rodzenog

22.05.2019 15:33

Napisi koliko svi skupa kostate da vas kupimo,bosnjacka dijaspora ne raspolaze sa par hiljada markica nego milionima.Evo ja mogu 10 godina hraniti 3 porodice bez problema a da to finansijski ne osjeti moja porodica.Mislis ako ste vi siromasni da su i drugi.Nema vise love u saveznu kasu u Beogradu da se Srbija izgradjuje tudjim parama,valja vam zapeti i raditi a ne zivjeti na racun drugih.

Re re za rodjenog

22.05.2019 20:43

BG

22.05.2019 13:53

Bla, bla, bla, u beskonacnost, a pare teku, teku teku, ...

Hapy

22.05.2019 14:00

Dodik zna da bez vlasti nema para.svaki mjesec krediti.sve ce stati polako.narod ode polako, demografski nestajemo pa ti se setkaj po Beogradu a mi necemo imati sta jesti

Lose stoji

22.05.2019 14:00

Sta kaze Dodik lose stoji BiH na putu prema evropskoj uniji.Stajace jos losije jer poslanici snsd planiraju da se donese tzv Tijanin zakon.Evropska komisija je vec upozorila Srbiju da se povecavanjem kazne na dozivotnu robiju umjesto 40godina Srbija udaljava od evropske unije.Koliko god svi mi bili zato da ubice djece ne izadju iz zatvora Srbija a i Bosna i Hercegovina ipak su podnijele zahtjev za ulazak

Krivi navod

22.05.2019 14:18

Ne radi se ovdje o "legitimnom"predstavljanju Srba u Sarajevu,nego o pukoj borbi za fotelje jatacima Dodikovim.Ne može se govoriti o legitimnim izborima,jer su vidne izborne krađe,a tu su i tzv.papci-preletači koji više nbikoga objektivno ne predstavljaju sem mafijaških kjrugova.

therum

22.05.2019 14:37

Uzeo sam 1 KM od mame i otisao u kafic da popijem kafu. Tamo surfam netom, free wi-fi i tako 2-3h. Odem kuci, jedem. Onda opet uzmem 2 KM i odem sa drugom na kafu, castim. Opet surfam netom i tako sve do mraka. Kuci jedem, legnem spavati. I sutradan opet isto.

Е

22.05.2019 14:39

Дабогда је никад неформирали. Формирали је или не нама се исто пише и са вама и са овим у техничком мандату. Све сами олош

A sta si to dobro uradio,za 20 g,na vlasti,ti si olicenje ZLA,i SATANA te poslao,i njegov si sluga,Na Veliki Petak,ides kod svoga OCA,i moras donijeti ZLO,tamo gde ti boravis,"od početka si lazov,i otac si lazi,kada lazes svoje govoris,"tako je rekao najveci pod Suncem,i od tebe Dodiku,veci,nas HRISTOS,dana nema da ne sijes zlo u BiH,dana nema,plata za grijeh je smrt,kaze Sveto Pismo!

Dijaspora

22.05.2019 14:56

yuka

22.05.2019 14:44

a eto ti mala maca, ne ucjenjuješ ništa. Pa je li ucjena kada kažeš nema MAP-a, znači ucjenjuješ druge. Ali eto, svi ucjenjuju samo ti dobrica. Svi ste vi na vlasti šejtani koji koji ne poštuju svoj narod. Prije deset godina ste potpisali zua MAP, Ameri te bombardovali i nije bio problem. Sada nakon 20 i kusur godina nećemo MAP oni su nas bombardovali. Koji pacov majko mila. Ovo samo ima kod nas, sve go kriminalac na vlasti, narodi otišli u p. materinu. Nema nigdje nekog svjetla na kraju ovog tunela, sve mrak bez ijedne zvijezde na nebu. Samo narodu može bit gore. Sve bi ja vas procesuirao.

D

22.05.2019 14:52

Davno bi mednarodna zajednica i sam Incko reagovali da formiranje vlasti osporavaju srbi, bošnjaci od Incka za kočenje formiranja vlasti nisu dobili ni naj manje kritike,taj čovjek se otkrito postavijo na stranu bošnjaka a na štetu srba

u pravu si. Dodik nije imao nikakvih problema da sjesne sa Dzaferovicem, zbog koga su napustali sjednice kad su bili opozicija. Niti ce imati problema da vlast dijeli sa Bakirom, nakon visegodisnjih kritika koje je upucivao sadasnjoj opoziciji zbog toga.

Re

22.05.2019 16:02

kuku nama sa nama

22.05.2019 14:52

Zar ti nisi bio na instrukcijama kod brata po vjeri,u Mostaru...svugdje te ima,da ne zalutas

Nije on iz SDS-a pa da traži savjete i instrukcije od Stipe Mesića.

Re

22.05.2019 16:21

Fv

22.05.2019 15:08

ti trebas biti dodiku uhapsen i sankcionisan

21-vek-vaskrsenje

22.05.2019 15:11

čuj majke ti, ma ko si ti da nećeš da razgovaraš sa Komšićem, šta tebe boli k.... s kim se Komšić dogovra on ima istu funkciju kao i ti. Nije on Višković , kabl majstor da ti njemu određuješ koji će kabl povući a koji neće. A osim toga , Komšić je ratovao za BIH i odlikovan sa zlatnim ljiljanom, a ti si ratovao samo za Ronhil.

Iskreno

22.05.2019 15:22

Kada duduku odgovara ,poziva se na ustav BiH

bosanko

22.05.2019 15:39

ma jos malo pa ces ti moliti Komsica da prica sa tobom hahahah

bosanko

22.05.2019 15:41

Nama se ne zuri kod nas Federacija nikad bolje nije stajala kako kaze ministrica finansija prvi put u da Federacija je zaradila mnogo vise nego sto je potrosila znaci sve super a ti nikad vise zaduzeniji nisi bio hehehehe

Ja

22.05.2019 16:01

Nema nama pomaka već 20 godina sa vama govedima u politici.

Dijagnoza

22.05.2019 16:02

To govori da ste loši političari. Ako vas oni blokiraju bolje se ku. vaju od Vas.

RE DEJAN

22.05.2019 16:51

POTPISUJEM.VECINA NAS TAKO MISLI AL NEMA NIKO M....DA GA UHAPSI...UBILI NAS U POJAM

Rrr

22.05.2019 17:21

sve ove lopove pohapsiti BH I RS U NATO SPASENJE

re bosanko

22.05.2019 18:00

Samo se ti strogo drži svoga raja i svoga kraja, a nas pusti na miru, mi će mo se blago nama, već nekako snaći, nemoj pretjerano brinuti, kažu nije dobro za ljepotu.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.