Ne blokirajte interese građana

"Gospodo iz reprezentacija, kako se već nazivaju, a i to kako se nazivaju im je glupo, sjedite i napravite novi saziv Savjeta ministara BiH ili šta god hoćete. Samo nemojte da blokiramo interese građana BiH”, kazao je Mektić.  Zar je, kaže Mektić, normalno da primamo pet ili šest hiljada KM, a da ništa ne radimo,

Bosna i Hercegovina 21.05.2019 | 14:15
Ne blokirajte interese građana
Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić žestoko je kritikovao političke stranke HDZ BiH i SNSD, a koje je optužio da blokiraju funkcionisanje Savjeta ministara BiH i da ne rade u interesu građana BiH. 

Nakon što je otkazana sjednica Savjeta ministara BiH, Mektić je rekao da je kompletna situacija u kojoj se nalazi državna vlast ne samo indikativna već da se radi o pokušaju “klasičnog blokiranja rada Savjeta ministara BiH”. Kako kaže, posljednja redovna sjednica Savjeta ministara BiH održana je 4. aprila 2019. godine i da je nakon toga bilo nekoliko pokušaja da se održi sjednica Savjeta ministara BiH.

“To nisu željeli ministri iz reda HDZ-a. Zbog toga nije bilo moguće održati ovu sjednicu. Ključna indicija koja me dovodi do zaključka da je riječ o pokušajima blokade jeste najava Milorada Dodika koji je rekao da će ministri iz reda Hrvata prestati dolaziti na sjednice. To se u praksi i događa”, rekao je Mektić. 

On je kazao da se javnost može pokušati obmanuti, ali da je činjenica kako Savjet ministara BiH ne radi od posljednje redovne sjednice. Istakao je kako ministri trebaju imati odgovornost pa da kroz Savjet ministara BiH rješavati ključne životne probleme građana. 

“Ne možemo ni biti svjesni koliko stvari čeka na dnevnom redu, a koje mogu utjecati na to da neke stvari od sutra već krenu dalje. Očigledno da ovdje nekima nisu bitni interesi građana BiH već su im važni politički interesi”, kazao je Mektić. 

On je pozvao “reprezentacije” da sutra sjednu i izaberu novi saziv Savjeta ministara BiH poručujući da do tada Savjet ministara BiH mora raditi. 

“Zar je normalno da primamo pet ili šest hiljada KM, a da ništa ne radimo”, rekao je Mektić. 

Na pitanje o Prvom godišnjem nacionalnom planu (ANP) Mektić je rekao da blokada Savjeta ministara BiH nema veze s tim jer su sjednice održavane i nakon povlačenja ANP-a s dnevnom reda prethodnih sjednica.

“Danas sam imao odluku o posebnoj vrsti ulaska građana s Kosova u BiH. Šta sad, treba da sve padne kako bi neko sjeo u neku fotelju. Za mene je ovo klasični dogovor SNSD-a i HDZ-a BiH kako bi se blokirala institucija i kako bi oni sjeli u fotelje. Gospodo iz reprezentacija, kako se već nazivaju, a i to kako se nazivaju im je glupo, sjedite i napravite novi saziv Savjeta ministara BiH ili šta god hoćete. Samo nemojte da blokiramo interese građana BiH”, kazao je Mektić. 

Političkim strankama poručio je da su već do sada trebali izabrati novi saziv Savjeta ministara u skladu sa izbornim rezultatom.

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Meketalo

21.05.2019 12:21

Bože pametna čoveka, vi ste glavni kočničari formiranja Savjeta ministara. Iako ste opozicija hoćete da budete glavni, isto kao i poslije prošlih izbora, kada PDP iako nije imao poslanika u parlamentu BiH imali su ministra, zamenike itd itd

ODGOVORITE
Name

Ha ha

21.05.2019 13:19

U bh mogu biti glavni samo neotesane sirovine

Name

TITO

21.05.2019 13:26

ZIVIO POSTENA LJUDINO

Name

Bas ga krenulo

21.05.2019 19:29

Kako se gospodin razradio u tehnickom mandatu a cetiri godine nije radio nisto osim pres konferencija. On spominje plate a radi u savjetu miniatara i u parlamentu u isto vrijeme.

Name

HSV

21.05.2019 12:24

Pa odrekni se plate i daj je u dobrotvorne svrhe.

ODGOVORITE
Name

Cinjenice

21.05.2019 12:57

Mektic i jos boraca za slobodu istinu i pravdu su zasluzili duple plate. Ostali nisu zasluzili plate, a neki su zasluzili zatvor.

ODGOVORITE
Name

Re

21.05.2019 15:53

Demagogiju treba staviti na listu neizlječivih bolesti!

Name

Sale

21.05.2019 13:24

Sta vi radite Gospodo opozicijo u savetu ministara? Zasto ne prihvatite odluku MAP koju je potpisao Radmanovic. Vi takodje kocite sve kao i Dodik samo sto on ima i Covica.

ODGOVORITE
Name

Miromo

21.05.2019 14:05

Dragane svaka ti čast i svaki dinar što zaradiš a oni uzimaju pare za netad i ne dolazeći na sijednoce i zraže još i putne troškove bagra jedna od parazita i loppva

ODGOVORITE
Name

Zeljko

21.05.2019 14:09

Pa ako ti je bas glupo da primas pet ili sest hiljada maraka a da nista ne radis zasto ne podneses ostavku i onda ih vise neces primati.Cim si jos uvijek u SM i primas te pare znaci da ti i nije bas glupo.

ODGOVORITE
Name

Е

21.05.2019 14:16

Ајд богати кад си узимао 5, 6 хиљада км 4 године а да ништа не радиш(те) можеш(те) и ову пету. Мани се шупље и правдања. Узми тих 6 хиљада и уживај а ми ћемо се већ некако снаћи и са ових наших зарађених или пензија од 300 до 500 км.

ODGOVORITE
Name

Draško

21.05.2019 14:30

Mektiću, imaćeš veću osnovicu za penziju, šta te briga uživaj dok možeš. Neka se oni svađaju a ti keke u džep. Ako ih imaš viška dadni porodicama koji nemaju za hljeb.

ODGOVORITE
Name

Jeca

21.05.2019 14:58

Bravo gospodine Mekticu, a ovi sto pisu da se orekne plate, zasto bi se odrekao? Neka se odrekne Dodik, Cvijanovicka, Viskovic Tegeltija itd. Sta su nam za 20god. dobro donjeli ili nesto za obicni narod uradili? Nista od cega bi mi mogli zivjeti i zaraditi, prave puteve kroz pusta sela i gradove, crkve sto zjape prazne zgradetine bez stanara itd. I to sto su uradili je mazanje ociju narodu da bi sebi priustili sto vece bogatstvo, a sta ce im to i onako ce im djavo sve pdnjeti jer oteto je prokleto.

ODGOVORITE
Name

re

22.05.2019 04:56

A zasto se on ne bi odrekao plate?Tim vise jer cim otvori usta odmah moralisanje.