Ishranom protiv depresije

Autorka ovog režima tvrdi da poseban način ishrane može da izleči anksioznost, depresiju, autizam i ADHD, kao i upalne bolesti creva i autoimune bolesti.

Zdravlje 20.05.2019 | 11:49
Ishranom protiv depresije
GAPS dijeta se bazira na povezanosti zdravlja creva i crevne flore sa sveukupnim zdravljem i imunološkim stanjem organizma. Autorka ovog režima tvrdi da poseban način ishrane može da izleči anksioznost, depresiju, autizam i ADHD, kao i upalne bolesti creva i autoimune bolesti.

Doktorka Natasha Campbell-McBride, specijalista za neurologiju i nutricionizam napisala je knjigu "GAPS Crevno psihološki sindrom". Knjiga, odnosno sam režim ishrane koji opisuje je u mnogim zemljama postao poznat kao GAPS dijeta. Primenjuje se u fazama, od uvodne GAPS dijete koja eliminiše veliki broj namirnica, preko postepenog vraćanja namirnica, pa do potpune GAPS dijete koja je vrlo slična Paleo i LCHF načinu prehrane

Dijeta se sastoji od šest faza ukidanja žitarica, skrobnog povrća, šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, pa olakšava probavu.

GAPS dijeta bi trebalo da blagotvorno deluje na creva, a pomaže i u sprečavanju i saniranju poteškoća u učenju, OCD-u, poremećajima ishrane i psihijatrijskim stanjima - uključujući bipolarni poremećaj i shizofreniju.

Prva i najrestriktivnija faza ishrane ograničava na konzumiranje samo domaćeg mesa ili ribe. Može se konzumirati probiotska hrana, kao što je domaći kiseli kupus, fermentisano povrće i domaći jogurt ili kefir (pod uslovom da nema neželjenih reakcija na mlečne proizvode). Čaj od đumbira ili kamilice s malo meda takođe se može konzumirati između obroka.

Sledećih pet faza omogućuju dodavanje više namirnica, s naglaskom na ne-skrobno povrće, jaja (sirova ili slabo kuvana), meso, ribu i zdrave masti, uključujući orašaste plodove, avokado i hladno-ceđeno maslinovo ulje. Svima koji se odluče na ovu dijetu se savetuje da slede ovakav plan ishrane najmanje dve godine, što znači da se u tom periodu potpuno izbegava rafinisani šećer i skrob, uključujući žitarice, krompir i sve što sadrži te namirnice. Dopuštene su umerene količine voćnih plodova, kao i med.

Sve u svemu, ishrana se sastoji od orašastih plodova, povrća bez skroba; plodova mora; organskog mesa, domaćih sireva, nepasterizovanih mlečnih proizvoda dobijenih od krava koje se hrane prirodnom ishranom (trava), jaja iz organske proizvodnje; nekoliko vrsta mahunarki i hladno ceđenog ulja. Dozvoljeno je i voće u umerenim količinama, kao i bilje, začini, morska so, jabukovo sirće, biljni čaj i vino povremeno. Dodaci ishrani se takođe preporučuju, a u sklopu dijete su postavljena i pravila kako i kada jesti, odnosno izbegavanje mesa i voća zajedno, kao i neunošenje fermentisane hrane uz svaki obrok.

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar