Mekdonalds postao konzulat SAD-a

Američki državljani koji na proputovanju kroz Austriju budu imali bilo kakav problem mogu da se obrate zaposlenima u restoranima brze hrane. Oni će im ili pomoći ili ih spojiti sa ambasadom SAD.

Svijet 18.05.2019 | 11:35
Mekdonalds postao konzulat SAD-a
Američki lanac brze hrane "Mekdonalds" u Austriji će, osim restorana, imati i funkciju konzulata SAD. Odlukom Stejt departmenta svi državljani SAD kojima bude potrebna hitna konzularna pomoć tokom posete Austriji moći će da se obrate zaposlenima u "Mekdonaldsu".

Nova mera stupila je na snagu u sredu potpisivanjem memoranduma u jednom od "Mekdonaldsovih" lokala u centru Beča. Dokument je potpisao američki ambasador u Austriji Trevor D. Trejna i lokalna direktorka "Mekdonaldsa" Izabele Kuster.

- Svi Amerikanci koji se na proputovanju kroz Austriju nađu u problemu, i ne mogu da kontaktiraju ambasadu, mogu da se obrate bilo kom restoranu "Mekdonaldsa". Osoblje će im pomoći u hitnim konzularnim zahtevima ili će ih povezati sa predstavnicima ambasade SAD. Građanima SAD će u "Mekdonaldsu" 24 sata biti dostupna i telefonska linija sa konzulatom preko koje će moći da prijave problem - navedeno je u saopštenju ambasade SAD u Austriji.

Portparol "Mekdonaldsa" u Austriji Vilhelm Baldija rekao je da će američki građani moći da se obrate zaposlenima u restoranima u slučaju da im na putu neko ukrade pasoš ili ako im bude potrebna bilo kakva druga pomoć na putu.

- Pomoći ćemo im u skladu sa mogućnostima ili ćemo ih na najbrži način povezati sa konzulatom. Nemamo mogućnost da izdajemo nove putne isprave ili druga konzularna dokumenta, to ostaje u nadležnosti konzulata i ambasade. Međutim, možemo mnogo toga da uradimo - rekao je Baldija.

Stotine Amerikanaca šaljivo je komentarisalo objavu ambasade da je "Mekdonalds" postao i konzulat.

(Informer)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

@Роки

18.05.2019 11:02

Ма они су давно пропали у Бањалуци, у нас има ланац Бањалучких Ћевапа.

ODGOVORITE
Name

Cuba Libre

18.05.2019 11:33

Sljedeći korak je pošto pružaju konzularne usluge, prostorije Meka proglasiti američkom teritorijom...

ODGOVORITE
Name

Idu Dani

18.05.2019 11:55

Kao da nismo znali da su americke trgovine oduvijek bila produzena ruka americkih obavjestajnih sluzbi.

ODGOVORITE
Name

Zanimljivo

19.05.2019 17:47

Znaci li to, da se Balkanac, koji je na proputovanju negde u svetu, obrati prvoj cevapdzinici na koju naidje?

ODGOVORITE