Potreban je veći angažman Evrope

Bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić pozdravio je najavljenu pomoć iz Evropske unije za jačanje kapaciteta BiH u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Bosna i Hercegovina 16.05.2019 | 21:26
Potreban je veći angažman Evrope
Komentarišući za Insajder današnju najavu predstavnika Delegacije EU u BiH da će u naredne dvije godine Unija uložiti dodatnih 2,2 miliona evra kako bi se pravosuđe u BiH osposobilo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Ivanić podsjeća da je pojačani evropski angažman u tom smislu on već najavio nakon nedavnog sastanka koji je u Briselu imao sa predsjednikom Evropske narodne partije Žozefom Dolom.

- Zaista mislim da je borba protiv korupcije ključna i da je to jako dobra stvar. Najavio sam nakon razgovora sa gospodinom Dolom da će to biti prisutno, uvjeren sam da će tako biti i daj Bože da za razliku od prvog puta, kad je međunarodna zajednica bila angažovana i kad je to koristila kao sredstvo pritiska na političare, da tako više ne bude. Važno je da ovdje dođu ozbiljni tužioci koji će pomagati domaćim i koji će zaista završiti ono što započnu, da će dobiti poneki slučaj a ne sve izgubiti, kao što je to bilo ranije - kaže Ivanić za Insajder.

Prema najavama, navedeni evropski projekat pomoći domaćem pravosuđu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije kroz dvije godine trebalo bi da implementira francuska organizacija GIP, Justice Coopération Internationale, a francuska tužiteljka koja se specijalizovala za teški kriminal Izabel Arnal rekla je, između ostalog, kako će ona i njen tim sada direktno raditi sa tužiocima i sudijama u BiH s ciljem jačanja interdisciplinarnog pristupa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije kroz cijeli pravosudni lanac.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

TITO

16.05.2019 19:46

RUDONJA,RUDONJICEEEE,TIK TAK TIK.....

ODGOVORITE
Name

Bingo

16.05.2019 22:44

Hoce biti cesljanja na sve strane.

Name

opozicionar

17.05.2019 07:55

Kakva Evropa, gdje ste vi, samo pričate praznu priču i hvatate funkcije.

Name

re

16.05.2019 19:52

U RS samo žive kao bubreg u loju kriminalci i lopovi RS, koji sve imaju što požele u RS i vani. Boraca i robova RS sa stalnim lošim životom nema nigdje kod bolesnika sa narodnim kreditno zaduženim milijardama RS.

ODGOVORITE
Name

Orakle

16.05.2019 20:17

Tuzilastvo BiH je duboko potonulo. Kakav bi to trebao biti evropski angazman da Titanic izvuce na kopno sa dna okeana?

ODGOVORITE
Name

B.J.S

16.05.2019 21:16

Radite i vi nesto samo cekate nekog sa strane.....

ODGOVORITE
Name

nena

17.05.2019 06:59

Nebi omladina i narod bježali iz RS svaki dan da imaju adekvatnu platu i penziju i stabilan život za normalan život i stvaranje porodica u RS, kod novostvoreni tajkuna i milionera na brz i lak način u RS.

Name

BiH 1956

17.05.2019 03:36

Jednom ćemo morati doći pameti!!! Sto prije to bolje !!

ODGOVORITE
Name

Pesimista sa razlogom

17.05.2019 06:25

Kakva je to sićova...2,2 milina evra..??!! Pa to jedan sudija i tužilac, kojem popuste neke unutrašnje moralne kočnice, ako se nađe na pravom mjesto i u pravo vrijeme, nakupi za par godina. Ima podršku čitavog sistema pravosudnog, jedino takvu logiku taj sistem razumije i priznaje, prepoznava i podržava. Korupcija do daske, pljačka do balčaka, neviđena gladež i grabež, vjerna preslika političkog sistema jednog primitivnog društva i isto takvog i još neukog, neobrazovanog naroda. Dno dna..

ODGOVORITE