Brutalno iskreni Ole Gunar...

Nećemo se boriti za titulu dugo, dugo. . . ! Norvežanin predočio kakvi su ciljevi Mančestera za narednu sezonu.

Fudbal 13.05.2019 | 20:55
Brutalno iskreni Ole Gunar...
Bila je to dramatična sezona. Skoro kao tek završena. Trkali su se za titulu gradski rival, Mančester Siti i Mančester junajted. Sve do poslednjeg kola, do poslednjeg metra. I Građani su, baš kao i sad, prvi prošli kroz cilj čarobnim golom Serhija Kuna Aguera u četvrtom minutu nadoknade vremena poritv Kvins Park Rendžersa 2012. godine.

U tom trenutku, ser Aleks Ferguson, razočaran što su „bučne komšije“ uzele titulu, odlože odlazak u penziju i naredno prvenstvo završava na prvom mestu. Kao i dolikuje. Otad je Junajted u konstantnom zaostatku. Sedmo mesto naredne sezone, pa četvrto, peto, šesto, lane drugo sa Žozeom Murinjom i tek se sad, zapravo, šta je Portugalac napravio, jer je njegov naslednik Ole Gunar Solskjer ostao bez Lige šampiona i spustio tim na šestu poziciju.

„Poslednjih nekoliko meseci je bilo baš naporno kako za tim, klub, tako i igrače“, jadikuje Norvežanin posle poraza od Kardifa (0:2) u završnom kolu Premijer lige.

Ne može se reći da je Ole Gunar najodgovorniji, ima i do klupske politike koja je i Murinju vezivala ruke, naročito oko izbora štopera, ali je situacija takva da je posle početnih 12 utakmica bez porzaa „ubica dečjeg lica“ upao u crnu rupu iz koje ni sam nije mogao da se izbavi. Pamtiće se eliminacija skupocenog Pari Sen Žermena iz Lige šampiona i – ništa više.

„Manje-više, jedina pozitivna okolnost u celoj priči je da je sezona gotova. Početak priprema zakazan je za 1. jul i tad ćemo videti kako dalje. Biće nam potrebno baš dosta vremena da bismo se opet borili za prvo mesto, da stignemo lidere. Naš fokus bi, za početak, trebalo da bude plasman među prve četiri ekipe na tabeli“.

Brutalno, ali deluje i iskreno kad to kaže Solskjer. Jasno mu je da su Mančester Siti i Liverpul toliko odmaklii da ih je skoro nemoguće stići. Zato su i ciljevi za narednu sezonu već sad znatno umereniji. Niko u crvenom delu grada ne pominje titulu.

„Napašćemo Ligu Evrope, FA kup, Liga kup, jer Mančester junajted sebi ne sme da dozvoli da bude nekoliko sezona bez trofeja. Žoze Murinjo je osvojio Ligu Evrope i to je realna ambicija koju sebi možemo da postavimo. Što se Premijer lige tiče, sve je jasno kad pogledate koliko bodova smo zaostali iza dve prvoplasirane ekipe, odlične ekipe. Posebne po mnogo čemu. Za Arsenalom, Čelsijem i Totenhemom zaostajemo četiri, pet ili šest poena. Njih moramo da jurimo, a da pritom ne dozvolimo da se iko nama približi“, dodao je Solskjer, koji je prenosi britanska štampa, iznerviran porazom od Kardifa toliko pobesneo na igrače da im je rekao da odmah mogu da idu na odmor i otkazao redovno godišnje okupljanje na kome je klub zvanično trebalo da se oprosti od Andera Erere i Antonija Valensije.

Osim njih, klub izvesno napušta prva primadona tima, Pol Pogba, ugovor ističe Huanu Mati, a klub bi rado da se otarasili Aleksisa Sančeza, naročito ako se  ima u vidu ogromna plata Čileanca.

A i sam Solskjer je pred baražnom vatrom kritika.

„Ništa me ne bi iznenadilo u fudbalu, pa ni da Ole Gunar dobije otkaz jer ga je savladao Kardif. Svašta može da se desi. Ne zarađuje on kao Murinjo, pa da klub mora da mu isplati 15.000.000 funti da bi ga se rešio, mada mislim da će posle ovog poraza biti ozbiljnih sastanaka na Old Trafordu. Mora se ozbiljno razmisliti šta šta dalje, pošto nije uspeo da obriše patos sa Velšanima. Da li to znači da je Mančester pogrešio što je Norvežaninu uopšte dao ugovor na tri godine? Da nije zabeležio dugačku seriju pobeda na početku definitivno ne bi bio trener danas“, jasan je Pol Merson, nekadašnji vezista Arsenala, godinama stručni konsultant Skaj sporta.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar